Svea hovrätt har ändrat Västmanlands tingsrätts dom gällande en tidigare student vid Mälardalens högskola som gick en utbildning som inte höll måttet. Hovrätten förpliktigar högskolan att betala tillbaka halva studieavgiften i stället för hela. Men än är inte sista ordet sagt, tror Universitetskanslersämbetets, UKÄ:s chefsjurist.
Svea hovrätt har ändrat Västmanlands tingsrätts dom gällande en tidigare student vid Mälardalens högskola som gick en utbildning som inte höll måttet. Hovrätten förpliktigar högskolan att betala tillbaka halva studieavgiften i stället för hela. Men än är inte sista ordet sagt, tror Universitetskanslersämbetets, UKÄ:s chefsjurist.
– Frågan handlar om huruvida det finns en avtalsrelation mellan en betalande student och högskolan och ja, det anser Svea hovrätt, säger Karin Lundin, förbundsjurist på Sveriges Ingenjörer. Högskolan är inte skyldig att tillhandahålla den här typen av avgiftsbelagd utbildningsplats, men om högskolan gör det måste den följa de kvalitetskrav som lagstiftningen anger för högre utbildning, om den inte ska riskera att behöva betala tillbaka studieavgiften.
Titel
Läs mer om domen här.
Läs Ingenjörens tidigare artiklar om ärendet:
2013: Inga pengar tillbaka för utbildning
Det handlar om en betalande student som avbröt en kandidatutbildning i matematik vid Mälardalens högskola år 2013 och krävde att få pengarna tillbaka sedan utbildningen visade sig vara undermålig. Enligt en granskning av Universitetskanslersämbetet, UKÄ, som granskar kvaliteten i högre utbildning, klarade utbildningen då bara ett av fem examensmål.
Både Västmanlands tingsrätt och Svea hovrätts bedömning är att den betalande studenten och högskolan ingick ett avtal, och att högskolan på grund av bristerna i utbildningen brutit mot detta avtal. Men medan tingsrätten ansåg att högskolan skulle betala tillbaka hela studieavgiften på 170 812 kronor gjorde Svea hovrätt, som lämnade sin dom i början av april, en annan bedömning: att högskolan ska betala tillbaka halva studieavgiften. Skälet är att studenten har kunnat tillgodogöra sig ett antal högskolepoäng och deltagit i fyra terminers utbildning.
Svea hovrätts dom är intressant, säger Christian Sjöstrand, chefsjurist på Universitetskanslersämbetet, UKÄ, men hans bedömning är att ärendet kommer att gå vidare till Högsta domstolen.
– Vi har tre olika uppfattningar: tingsrättens, majoriteten i hovrätten samt minoriteten i hovrätten. Svea hovrätts dom kommer sannolikt att överklagas och prövas även i Högsta domstolen, så sista ordet i frågan om återbetalning av studieavgifter är inte sagt, säger han.
Mälardalens högskola har till den 4 maj på sig att överklaga Svea hovrätts dom.
Frågan om vilka rättigheter och möjligheter studenter som anser att deras utbildning inte håller måttet har kan vara intressant även för icke-betalande studenter, men huruvida man betalar för sin utbildning eller inte utgör en viktig skillnad juridiskt, säger Karin Lundin.
– En icke-betalande student vid ett svenskt lärosäte kan få studiemedel från CSN, men det är för levnadsomkostnader och inte för själva utbildningen, som är gratis för studenten. En icke-betalande student som går en utbildning som brister i kvalitet kan möjligen försöka söka skadestånd, men du har ju också rätt att byta utbildning om du inte är nöjd med den utbildning du går, säger Karin Lundin.
Studenter som anser att deras utbildning har dålig kvalitet kan vända sig till UKÄ. Om myndigheten bedömer att det finns tillräckliga skäl kan den då göra en särskild utredning av utbildningen.
Ania Obminska