Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivMDH-ärende kan gå vidare till HD

MDH-ärende kan gå vidare till HD

Svea hovrätt har ändrat Västmanlands tingsrätts dom gällande en tidigare student vid Mälardalens högskola som gick en utbildning som inte höll måttet. Hovrätten förpliktigar högskolan att betala tillbaka halva studieavgiften i stället för hela. Men än är inte sista ordet sagt, tror Universitetskanslersämbetets, UKÄ:s chefsjurist.

– Frågan handlar om huruvida det finns en avtalsrelation mellan en betalande student och högskolan och ja, det anser Svea hovrätt, säger Karin Lundin, förbundsjurist på Sveriges Ingenjörer. Högskolan är inte skyldig att tillhandahålla den här typen av avgiftsbelagd utbildningsplats, men om högskolan gör det måste den följa de kvalitetskrav som lagstiftningen anger för högre utbildning, om den inte ska riskera att behöva betala tillbaka studieavgiften.

Titel

Läs mer om domen här.

Läs Ingenjörens tidigare artiklar om ärendet:

2013: Inga pengar tillbaka för utbildning

2014: Student får hjälp att få pengarna tillbaka

2016: MDH ska betala tillbaka för utbildning

Det handlar om en betalande student som avbröt en kandidatutbildning i matematik vid Mälardalens högskola år 2013 och krävde att få pengarna tillbaka sedan utbildningen visade sig vara undermålig. Enligt en granskning av Universitetskanslersämbetet, UKÄ, som granskar kvaliteten i högre utbildning, klarade utbildningen då bara ett av fem examensmål.

Både Västmanlands tingsrätt och Svea hovrätts bedömning är att den betalande studenten och högskolan ingick ett avtal, och att högskolan på grund av bristerna i utbildningen brutit mot detta avtal. Men medan tingsrätten ansåg att högskolan skulle betala tillbaka hela studieavgiften på 170 812 kronor gjorde Svea hovrätt, som lämnade sin dom i början av april, en annan bedömning: att högskolan ska betala tillbaka halva studieavgiften. Skälet är att studenten har kunnat tillgodogöra sig ett antal högskolepoäng och deltagit i fyra terminers utbildning.

Svea hovrätts dom är intressant, säger Christian Sjöstrand, chefsjurist på Universitetskanslersämbetet, UKÄ, men hans bedömning är att ärendet kommer att gå vidare till Högsta domstolen.

– Vi har tre olika uppfattningar: tingsrättens, majoriteten i hovrätten samt minoriteten i hovrätten. Svea hovrätts dom kommer sannolikt att överklagas och prövas även i Högsta domstolen, så sista ordet i frågan om återbetalning av studieavgifter är inte sagt, säger han.

Mälardalens högskola har till den 4 maj på sig att överklaga Svea hovrätts dom.

Frågan om vilka rättigheter och möjligheter studenter som anser att deras utbildning inte håller måttet har kan vara intressant även för icke-betalande studenter, men huruvida man betalar för sin utbildning eller inte utgör en viktig skillnad juridiskt, säger Karin Lundin.

– En icke-betalande student vid ett svenskt lärosäte kan få studiemedel från CSN, men det är för levnadsomkostnader och inte för själva utbildningen, som är gratis för studenten. En icke-betalande student som går en utbildning som brister i kvalitet kan möjligen försöka söka skadestånd, men du har ju också rätt att byta utbildning om du inte är nöjd med den utbildning du går, säger Karin Lundin.

Studenter som anser att deras utbildning har dålig kvalitet kan vända sig till UKÄ. Om myndigheten bedömer att det finns tillräckliga skäl kan den då göra en särskild utredning av utbildningen.

Ania Obminska

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Dina dokument är inte dina dokument

0
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.

Fackordföranden på Cementa: ”Vill poängtera att det är jättekul att jobba fackligt”

0
När mark- och miljööverdomstolen avvisade dåvarande Cementas (i dag Heidelberg Materials) ansökan för fortsatt kalkbrytning på Gotland hamnade det fackliga arbetet i hetluften. Idag har det lugnat ner sig, konstaterar Akademikerföreningens ordförande.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.
Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet

377 miljoner extra till utbildning av ingenjörer 2024 – ”30-årig trend bruten”

3
Fler utbildningsplatser, mer forskning, mer till kompetensutveckling. Och efter 30 års minskning: mer per student.
Python website

Nu startar antagningen till universitets-kurser i Python för yrkesverksamma

0
Ska gå att läsa parallellt med jobbet. Och den här typen av kurser ökar nu.

Trött efter jobbet? Så kan nya rutiner göra skillnad

2
Tallriksmodellen för hjärnan är en metod som hjälper dig att få energin att räcka även under de tuffaste höstmånaderna. 

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Varsel på arbetsplatsen? Så funkar det

0
Vad händer när arbetsgivaren lägger ett varsel? Och vad bör jag som anställd tänka på för att undvika de vanligaste misstagen? Chefsjuristen på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.