Den 3 maj ska riksdagen rösta om nya regler för upphandling. Men åsikterna om förslaget går isär. Mycket bättre än förut, tycker TCO medan Saco ser en risk för lönepress neråt.
Den 3 maj ska riksdagen rösta om nya regler för upphandling. Men åsikterna om förslaget går isär. Mycket bättre än förut, tycker TCO medan Saco ser en risk för lönepress neråt.
Sedan flera år har Sverige avvaktat med att implementera EU:s upphandlingsdirektiv. Direktivet innehåller bland annat skrivningar om vilka sociala krav som får ställas vid offentliga upphandlingar, något som efterfrågats länge på en marknad där pris i många fall har upplevts gå före både kvalitet och anställningsvillkor. Från de svenska fackliga organisationerna har kraven på att kollektivavtal ska vara norm i offentlig upphandling höjts.
– Att sätta kollektivavtal som krav hade naturligtvis varit det mest bekväma enligt vårt sätt att se det men det fanns en konsensus om att det inte är förenligt med EU:s upphandlingsrätt eller med föreningsfriheten eftersom det skulle tvinga in företag i systemet, säger Lena Maier Söderberg, chefsjurist på Saco.
I de nya reglerna ska den upphandlande myndigheten (exempelvis en kommun, ett landsting, ett statligt verk) ställa villkor gällande lön semester och arbetstid om ”det är behövligt och går att fastställa”. Villkoren ska fastställas enligt den lägsta nivå som följer av ett centralt kollektivavtal som tillämpas i hela Sverige för arbetstagare inom den aktuella branschen.
Det finns dock flera problem med det här. För Saco-förbundens del är avsaknaden av siffror i löneavtalen ett. Det skulle kunna leda till att exempelvis Sveriges Ingenjörers kollektivavtal inte kommer att användas för att fastställa lönenivåer i offentliga upphandlingar utan att man väljer något annat avtal, med inskriven lönenivå som ligger klart lägre än den rekommenderade ingångslönen för ingenjörer. Det skulle kunna leda till lönepress nedåt.
För de flesta Saco-förbund är också pensionsavsättningar och andra försäkringar viktiga delar av kollektivavtalen. Det finns visserligen inget förbud mot att ha med det som ett krav men pension och försäkring räknas inte till de saker man kan kräva vid upphandling.
– De nya reglerna innebär ett avsteg från den svenska modellen för lönebildning samtidigt som våra medlemmar faktiskt inte får något för det, säger Lena Maier Söderberg. Tvärtom kan vi förlora på det för ett företag som ger sina anställda pension och försäkringar enligt kollektivavtal har ju en högre kostnad än ett som inte gör det.
TCO:s EU-rättsjurist Sofia Råsmar är mer positiv och tycker att det är bra att det kommer ett rikstäckande system.
– En modell för hur man ska ställa arbetsrättsliga krav är så mycket bättre än att man ska lämna över till varje upphandlande myndighet att själv sitta och fundera över vad som är lagliga krav. Nu kommer den nya upphandlingsmyndigheten att kunna vägleda den upphandlande myndigheten. Systemet blir mer förutsägbart.
Sofia Råsmar tror inte att reglerna behöver betyda att företag avskräcks från att ansluta sig till kollektivavtalsmodellen eller att lönerna pressas ner.
– Men vi har sagt att reglerna måste följas upp ordentligt och blir det oönskade effekter så får vi arbeta för att rätta till dem.
Jenny Grensman