Efter tidningen Arbetets avslöjande om Sveriges Ingenjörers förbundsdirektörs avtal ställer klubbordförandena från ett tiotal stora företag i landet krav på att avtalet omförhandlas.
Efter tidningen Arbetets avslöjande om Sveriges Ingenjörers förbundsdirektörs avtal ställer klubbordförandena från ett tiotal stora företag i landet krav på att avtalet omförhandlas.
Det var i fredags som Arbetet publicerade sitt avslöjande om Sveriges Ingenjörers förbundsdirektör Richard Malmborgs förmånliga avtal, ett avtal som flera av förbundsstyrelsens medlemmar inte vill stå bakom. Avtalet har sedan det blev känt också väckt kritik bland medlemmar (se kommentarer till Ingenjörens artikel. I ett brev till förbundsstyrelsen kräver nu även klubbordförandena vid ett tiotal stora företag, däribland Scania och Ericsson, att avtalet omförhandlas.
läs mer
Arbetets första artikel om avslöjandet hittar du här: Guldkantat avtal chockerar ingenjörer
Läs Ingenjörens tidigare artiklar i ämnet:
Generöst vd-avtal skakar styrelsen
Förbundsordförande Ulrika Lindstrands svarar på Ingenjörens frågor om styrelsearbetet och det ifrågasatta vd-avtalet: Högre i tak än tidigare
Brevet skickades innan Sveriges Ingenjörers förbundsstyrelses möte, som hålls i dag, måndag, och ska behandla avtalet.
Till Ingenjören säger Stefan Wänstedt, ordförande för akademikerna på Ericsson, att arbetet med brevet har pågått under helgen och är en konsekvens av det som kom fram i Arbetets artiklar i fredags.
– Det som är tråkigt med ett sådant här avtal är att det är svårt att försvara inför medlemmarna. Det vi vill är att man ska se över avtalet och få till ett avtal som är rimligt, i jämförelse med andra kanslichefer på andra förbund, säger Stefan Wänstedt.
Lisa Lorentzon, ordförande för akademikerföreningen på Scania, berättar för Ingenjören att hon mötte reaktioner på Arbetets avslöjande redan i fredags. Hon förväntar sig nu att förbundsstyrelsen omedelbart omförhandlar avtalet och att ”de allt för vidlyfta förmånerna” upphör.
”Kulturen som möjliggjort ett sånt här avtal under alla dessa år måste förändras.
– Sedan avtalet blev känt i fredags har jag haft diskussioner med många i min motsvarande roll inom förbundet. Vi är helt eniga om att det här generösa anställningsavtalet måste omförhandlas, säger hon. Kulturen som möjliggjort ett sånt här avtal under alla dessa år måste förändras.
Lisa Lorentzon beskriver hur förtroendevalda ute på arbetsplatserna hela tiden kämpar för att skapa bästa möjliga medlemsnytta och för att finnas till för medlemmarna, med en begränsad budget.
– Det här övergenerösa avtalet blir problematiskt för vår trovärdighet, säger hon och fortsätter:
– Huruvida vi lokala förtroendevalda kan övertyga medlemmar och oss själva om att vi är med i ett modernt, transparent och trovärdigt förbund med sunda värderingar, beror nu på förbundsstyrelsens agerande. Detsamma gäller förtroendet för sittande styrelse.
Ania Obminska och Karin Virgin