Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemFackligt"Avtalet måste omförhandlas"

”Avtalet måste omförhandlas”

Efter tidningen Arbetets avslöjande om Sveriges Ingenjörers förbundsdirektörs avtal ställer klubbordförandena från ett tiotal stora företag i landet krav på att avtalet omförhandlas.

Det var i fredags som Arbetet publicerade sitt avslöjande om Sveriges Ingenjörers förbundsdirektör Richard Malmborgs förmånliga avtal, ett avtal som flera av förbundsstyrelsens medlemmar inte vill stå bakom. Avtalet har sedan det blev känt också väckt kritik bland medlemmar (se kommentarer till Ingenjörens artikel. I ett brev till förbundsstyrelsen kräver nu även klubbordförandena vid ett tiotal stora företag, däribland Scania och Ericsson, att avtalet omförhandlas.

läs mer

Arbetets första artikel om avslöjandet hittar du här: Guldkantat avtal chockerar ingenjörer

Läs Ingenjörens tidigare artiklar i ämnet:

Generöst vd-avtal skakar styrelsen

Förbundsordförande Ulrika Lindstrands svarar på Ingenjörens frågor om styrelsearbetet och det ifrågasatta vd-avtalet: Högre i tak än tidigare

Brevet skickades innan Sveriges Ingenjörers förbundsstyrelses möte, som hålls i dag, måndag, och ska behandla avtalet.

Till Ingenjören säger Stefan Wänstedt, ordförande för akademikerna på Ericsson, att arbetet med brevet har pågått under helgen och är en konsekvens av det som kom fram i Arbetets artiklar i fredags.

– Det som är tråkigt med ett sådant här avtal är att det är svårt att försvara inför medlemmarna. Det vi vill är att man ska se över avtalet och få till ett avtal som är rimligt, i jämförelse med andra kanslichefer på andra förbund, säger Stefan Wänstedt.

Lisa Lorentzon, ordförande för akademikerföreningen på Scania, berättar för Ingenjören att hon mötte reaktioner på Arbetets avslöjande redan i fredags. Hon förväntar sig nu att förbundsstyrelsen omedelbart omförhandlar avtalet och att ”de allt för vidlyfta förmånerna” upphör.

”Kulturen som möjliggjort ett sånt här avtal under alla dessa år måste förändras.

– Sedan avtalet blev känt i fredags har jag haft diskussioner med många i min motsvarande roll inom förbundet. Vi är helt eniga om att det här generösa anställningsavtalet måste omförhandlas, säger hon. Kulturen som möjliggjort ett sånt här avtal under alla dessa år måste förändras.

Lisa Lorentzon beskriver hur förtroendevalda ute på arbetsplatserna hela tiden kämpar för att skapa bästa möjliga medlemsnytta och för att finnas till för medlemmarna, med en begränsad budget.

– Det här övergenerösa avtalet blir problematiskt för vår trovärdighet, säger hon och fortsätter:

– Huruvida vi lokala förtroendevalda kan övertyga medlemmar och oss själva om att vi är med i ett modernt, transparent och trovärdigt förbund med sunda värderingar, beror nu på förbundsstyrelsens agerande. Detsamma gäller förtroendet för sittande styrelse.

Ania Obminska och Karin Virgin

1 KOMMENTAR

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Spårar virus via avloppsvattnet

0
Influensa, apkoppor och hepatit, det är inte bara covid-virus som forskarna kan spåra i avloppsvattnet. Bakom analysmetoden står forskare från KTH.

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

1
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?