De tio första åren efter examen ökar löneskillnaderna mellan högskoleutbildade kvinnor och män. Att män tjänar mer än kvinnor på att byta jobb tycks vara en bidragande orsak, visar en ny rapport från IFAU. Lönestatistik från Sveriges Ingenjörer visar motsatsen.
De tio första åren efter examen ökar löneskillnaderna mellan högskoleutbildade kvinnor och män. Att män tjänar mer än kvinnor på att byta jobb tycks vara en bidragande orsak, visar en ny rapport från IFAU. Lönestatistik från Sveriges Ingenjörer visar motsatsen.
Rapportförfattaren, Abdulaziz Abrar Reshid vid Linnéuniversitetet, har följt ungefär 120 000 personer som tog examen från universitet eller högskola under åren 1996–2002. Ingångslönen för männen var i genomsnitt 9 procent högre än för kvinnorna och efter tio år var löneskillnaden 21 procent.
När hänsyn tagits till att män och kvinnor har valt olika utbildningar och arbetar i olika sektorer minskade dock lönegapet. Skillnaden i ingångslön var relativt liten och löneskillnaden efter tio år var ungefär 11 procent.
Rapporten visar att en bidragande orsak till det växande lönegapet mellan könen är att kvinnor tjänar mindre än männen på att byta jobb. Ungefär lika många män och kvinnor byter arbete och de som byter jobb får i genomsnitt högre lön. Rapporten visar att kvinnornas löneökningar är ungefär hälften till tre fjärdedelar så stora som männens.
Skillnaden på vad män och kvinnor tjänar på att byta jobb blir mindre om bytet sker till ett mer kvalificerat jobb och lite större om bytet sker till ett liknande arbete.
Rapportförfattaren uppskattar att 16 procent av det 11 procent stora lönegap som uppstått tio år efter examen beror på att kvinnorna som byter jobb inte får lika höga löneökningar som männen.
Lönestatistik från Sveriges Ingenjörer från 2016 ger en annan bild än rapporten från IFAU. En granskning av alla yrkesverksamma medlemmar inom alla sektorer visar att män och kvinnor får en i stort sett lika stor löneökning när de byter jobb. Män som bytte jobb förra året fick i genomsnitt löneökningar på 8,7 procent och kvinnorna fick löneökningar på i genomsnitt 8,8 procent.
En skillnad blev dock tydlig när man jämför medlemmar som bytte arbete internt. Då fick de kvinnliga ingenjörerna en bättre löneökning 7,7 procent jämfört med löneökningar på 7,1% för manliga ingenjörer som bytte jobb internt hos sin arbetsgivare.
3 kommentarer
Hos oss får man vid byte internt bara lönehöjning om man byter nivå, dvs från medarbetare till chef, eller från första nivåns chef till avdelningschef. Är det så på andra ställen också?
Se också vad som händer med lönen vid föräldraledighet. Många som är hemma ett år får ingen löneförhöjning under den perioden. Och här är kvinnor överrepresenterade.
Vid just lönejämförelser så måste man vara försiktig med medelvärden eftersom fördelningen är skev. Så ett fåtal män på höga välbetalda positioner kan mycket väl dra upp medlet för alla män, utan att ”män” som grupp (dvs det stora flertalet) tjänar mer.
Så vad är medianvärdena, som är ett bättre värde att jämföra, här?