Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivArbetsmarknadByta jobb är inte lika lönsamt för alla

Byta jobb är inte lika lönsamt för alla

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

De tio första åren efter examen ökar löneskillnaderna mellan högskoleutbildade kvinnor och män. Att män tjänar mer än kvinnor på att byta jobb tycks vara en bidragande orsak, visar en ny rapport från IFAU. Lönestatistik från Sveriges Ingenjörer visar motsatsen.

Rapportförfattaren, Abdulaziz Abrar Reshid vid Linnéuniversitetet, har följt ungefär 120 000 personer som tog examen från universitet eller högskola under åren 1996–2002. Ingångslönen för männen var i genomsnitt 9 procent högre än för kvinnorna och efter tio år var löneskillnaden 21 procent.

När hänsyn tagits till att män och kvinnor har valt olika utbildningar och arbetar i olika sektorer minskade dock lönegapet. Skillnaden i ingångslön var relativt liten och löneskillnaden efter tio år var ungefär 11 procent.

Rapporten visar att en bidragande orsak till det växande lönegapet mellan könen är att kvinnor tjänar mindre än männen på att byta jobb. Ungefär lika många män och kvinnor byter arbete och de som byter jobb får i genomsnitt högre lön. Rapporten visar att kvinnornas löneökningar är ungefär hälften till tre fjärdedelar så stora som männens.

Skillnaden på vad män och kvinnor tjänar på att byta jobb blir mindre om bytet sker till ett mer kvalificerat jobb och lite större om bytet sker till ett liknande arbete.

Rapportförfattaren uppskattar att 16 procent av det 11 procent stora lönegap som uppstått tio år efter examen beror på att kvinnorna som byter jobb inte får lika höga löneökningar som männen.

Lönestatistik från Sveriges Ingenjörer från 2016 ger en annan bild än rapporten från IFAU. En granskning av alla yrkesverksamma medlemmar inom alla sektorer visar att män och kvinnor får en i stort sett lika stor löneökning när de byter jobb. Män som bytte jobb förra året fick i genomsnitt löneökningar på 8,7 procent och kvinnorna fick löneökningar på i genomsnitt 8,8 procent.

En skillnad blev dock tydlig när man jämför medlemmar som bytte arbete internt. Då fick de kvinnliga ingenjörerna en bättre löneökning 7,7 procent jämfört med löneökningar på 7,1% för manliga ingenjörer som bytte jobb internt hos sin arbetsgivare.

Karin Virgin

3 KOMMENTARER

  1. Hos oss får man vid byte internt bara lönehöjning om man byter nivå, dvs från medarbetare till chef, eller från första nivåns chef till avdelningschef. Är det så på andra ställen också?

  2. Se också vad som händer med lönen vid föräldraledighet. Många som är hemma ett år får ingen löneförhöjning under den perioden. Och här är kvinnor överrepresenterade.

  3. Vid just lönejämförelser så måste man vara försiktig med medelvärden eftersom fördelningen är skev. Så ett fåtal män på höga välbetalda positioner kan mycket väl dra upp medlet för alla män, utan att ”män” som grupp (dvs det stora flertalet) tjänar mer.

    Så vad är medianvärdena, som är ett bättre värde att jämföra, här?

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.
Scania Lisa Lorentzon

Högre löneökningar än märket på Scania

2
Akademikerna på Scania får 4,9 procents löneökning i år, högre än märket på 3,9 procent. Dessutom ska goda prestationer ge extra lyft.
Arbetslösheten för ingenjörer 2020-2023

Rekordlåg arbetslöshet för ingenjörer – och små ändringar inom bygg

0
Ekonomin skakar. Men det märks inte på arbetslösheten för ingenjörer. Och i byggsektorn, där vissa delar har det tufft, är förändringarna ändå små.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.