Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenAllt farligare vara fackligt aktiv

Allt farligare vara fackligt aktiv

infografikAtt vara fackligt aktiv har blivit farligare det senaste året. Det konstaterar Världsfacket ITUC i sitt årliga index. Svenska fack kan motverka trenden och visa att facklig verksamhet är en tillgång för samhället.

I Sverige tycker vi att rätten att organisera sig fackligt och fackets roll i samhället är självklarheter även om det finns problem även här ibland. Men i ett globalt perspektiv är vår situation avundsvärd
– Vi ser stora skillnader i möjligheterna att arbeta facklig även i Europa, sade Union2Unions chef Kristina Henschen vid ett lunchseminarium om ITUC Global Rights Index 2017 i veckan.

I indexet konstaterar man att situationen har försämrats på många håll i världen det senaste året och att hot, våld, sexuella trakasserier och i värsta fall mord drabbar allt fler fackligt aktiva. Även om inget land i Europa platsar på listan över de tio sämsta länderna för facklig verksamhet kränks fackliga rättigheter regelbundet i länder som Grekland, Storbritannien, Ukraina och Belarus.
Sämst är läget i Mellanöstern, delar av Afrika och i Asien där många av länderna får betyget 5 som betyder att det inte finns någon garanti för fackliga rättigheter alls. Exempel på länder där människor fängslas och utsätts förtrakasserier för fackligt engagemang är Sydkorea, Kina, Bangladesh och Ryssland.
– Fackliga rättigheter är mänskliga rättigheter, sade Kristina Henschen och uppmanade svenska fackförbund att stödja de utländska kollegor som inte har det lika väl förspänt.

– Som fackliga organisationer är vi inte försäkringsbolag, sade Akademikerförbundet SSR:s ordförande Heike Erkers. När man är med i SSR så är man inte det bara för sig själv utan också för att stå upp för ett antal grundläggande principer. Därför är det globala fackliga arbetet jätteviktigt. Men vi måste också ta debatten här hemma och ställa krav på våra företag som har verksamheter i andra länder. Det är mycket begärt att de som riskerar sina liv för att jobba fackligt också ska jobba hårt med att organisera sina kollegor.

Att stärka organisationsgraden i Sverige kan vara ett sätt att stärka facket internationellt. Unionens andre vice ordförande Marina Åman berättade hur Unionen hade lyckats vända nedåtgående medlemstillströmning.
– Vi gör samma sak som förut men har paketerat vår verksamhet på ett modernare och mer lättillgängligt sätt och det har givit resultat. Många utländska fackliga organisationer kontaktar också oss och undrar hur vi har lyckats, berättade Marina Åman.

– Att stärka de fackliga rättigheterna i Sverige är viktigt, poängterade Heike Erkers. Vi ser ju att människor blir utnyttjade här hos oss också, papperslösa som jobbar svart eller människor i byggbranschen som tar stora risker i sina jobb för löner som ingen svensk skulle acceptera.

Jenny Grensman

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

0
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

1
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.