Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivOförklarad löneskillnad störst bland tjänstemän

Oförklarad löneskillnad störst bland tjänstemän

Fortfarande finns en löneskillnad mellan kvinnor och män som statistiken inte kan förklara och störst är den bland tjänstemän i privat sektor, visar Medlingsinstitutets senaste rapport.

Källa: Medlingsinstitutets rapport "Löneskillnaden mellan kvinnor och män 2016"
(Klicka på bilden för större version) Källa: Medlingsinstitutet och SCB

Jämfört med 2015 minskade löneskillnaden mellan kvinnor och män med 0,5 procentenheter förra året till 12 procent, visar Medlingsinstitutet i en ny rapport. Sett till hela ekonomin tjänade kvinnorna i genomsnitt 30 700 kronor i månaden förra året och männen i genomsnitt 34 900 kronor. Variationerna mellan sektorerna var dock stora.

fakta

I Medlingsinstitutets rapport redovisas lön som månadslön. Det innebär att deltidslöner har räknats om till heltidslöner. Månadslön är avtalad fast lön inklusive fasta lönetillägg och rörliga lönetillägg, men inte övertidsersättning eller bonusar.

Den högsta genomsnittslönen hade manliga tjänstemän i privat sektor, 44 100 kronor i månaden, och den lägsta hade kvinnliga arbetare i privat sektor, 25 300 kronor. Kvinnliga tjänstemän i privat sektor tjänade i genomsnitt 36 300 kronor i månaden.

När Medlingsinstitutet har tittat på vilken betydelse mätbara faktorer har för löneskillnaderna förklaras den till största del av att kvinnor och män finns i olika yrken med olika lönelägen. Men det finns också en statistiskt oförklarad löneskillnad mellan män och kvinnor, det vill säga en skillnad som kvarstår även efter att man har tagit hänsyn till skillnader i yrke, sektor, utbildning, ålder och arbetstid.

För hela ekonomin låg den oförklarade löneskillnaden mellan kvinnor och män på 4,5 procent förra året. Störst var skillnaden bland tjänstemän i privat sektor, 7,2 procent, att jämföra med endast 0,3 procent inom kommuner, 3,5 procent bland arbetare i privat sektor och 3,8 procent inom landstingen (se grafiken nedan).

Kvinnors lön i procent av mäns lön år 2016. Källa: Medlingsinstitutet och SCB
Kvinnors lön i procent av mäns lön år 2016 efter att hänsyn tagits till skillnader i yrke, sektor, utbildning, ålder och arbetstid. (Klicka på bilden för större version) Källa: Medlingsinstitutet och SCB

Kvinnor tjänar i genomsnitt mindre än män. De arbetar också färre timmar än män, vilket gör att inkomstskillnaderna mellan kvinnor och män är större än löneskillnaderna, skriver Medlingsinstitutet i rapporten.

Att kvinnor arbetar färre timmar än män kan enligt Medlingsinstitutet bero på att kvinnor i större utsträckning jobbar deltid, men också på att de i större utsträckning har jobbfrånvaro. Detta hänger enligt rapporten delvis ihop med att kvinnor i högre grad tar ansvar för hem och familj, alltså gör en större del av det så kallade oavlönade arbetet. En högre andel kvinnor än män tar ut föräldrapenning, är hemma med sjuka barn och vårdar närstående, har Försäkringskassans statistik visat.

Ania Obminska

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.
Scania Lisa Lorentzon

Högre löneökningar än märket på Scania

2
Akademikerna på Scania får 4,9 procents löneökning i år, högre än märket på 3,9 procent. Dessutom ska goda prestationer ge extra lyft.
Arbetslösheten för ingenjörer 2020-2023

Rekordlåg arbetslöshet för ingenjörer – och små ändringar inom bygg

0
Ekonomin skakar. Men det märks inte på arbetslösheten för ingenjörer. Och i byggsektorn, där vissa delar har det tufft, är förändringarna ändå små.
Lina Wennberg

Varslet kastade om tillvaron för fackordföranden

0
Hon hade laddat för årets löneförhandlingar. Men när Volvo Cars gick ut med ett varsel om neddragningar förändrades situationen helt för Lina Wennberg, ordförande för Akademikerklubben på Volvo Cars i Olofström.

Tänk på det här om du låter banken förvalta din pension

0
Höga boräntor gör att banker lockar med rabatt om du flyttar din tjänstepension till deras pensionsbolag. Men den rabatten kan bli en riktigt dyr affär på lång sikt.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.