Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivAI kan förändra lärosätena i grunden

AI kan förändra lärosätena i grunden

Lärosäten som tar vara på utvecklingen inom artificiell intelligens kan både förstärkas och förbättras, menar Mark Dodgson vid University of Queensland Business School och David Gann vid Imperial College.

Mark Dodgson professor vid University of Queensland Business School och David Gann, vice president vid Imperial College, argumenterar i en artikel publicerad på World Economic Forums hemsida för att den artificiella intelligensens tid är här och att den kommer att förändra universiteten i grunden. Inom forskningen finns det redan exempel på robotsystem som på egen hand kan formulera hypoteser, utforma och utföra experiment för att sedan analysera resultaten och bestämma vilket experiment som ska utföras härnäst. AI kan också hitta oväntade samband.

AI kan utöver detta automatisera granskningen av akademiska skrifter, för att upptäcka plagiat eller missbruk av statistik samt för att flagga för oetiskt beteende. Artikelförfattarna ser också att artificiell intelligens kan underlätta för samarbete mellan universitet och externa parter, exempelvis inom medicinsk forskning.

Inom utbildning kan AI hjälpa till med betygsättning, chatbots kan svara på studenternas frågor och undervisningen kan bli mer individanpassad, vilket kan öka studenternas engagemang i studierna. Människor som inte har möjlighet att fysiskt delta i undervisningen kan få fler möjligheter att göra det, exempelvis genom moocs.

Redan i dag finns lärosäten som använder AI för att se var på betygsskalan studenterna hamnar, något som också gör att man kan gripa in och hjälpa en student som börjar halka efter. På så sätt kan man se till att studenten inte riskerar att hoppa av sina studier. Här behövs dock en avvägning utifrån integritets och sekretess-aspekter.

Universitet driver förändring menar Mark Dodgson och David Gann, och behöver fundera över AI och sin egen roll i samhället. Lärosätena kan bidra till att se till att samhället klarar av att möta den disruptiva tekniken, till exempel genom att utbilda dem som riskerar att förlora sina jobb till följd av automatisering och robotisering, och ge dem kunskaper som håller för framtiden.

Ania Obminska

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.
Scania Lisa Lorentzon

Högre löneökningar än märket på Scania

2
Akademikerna på Scania får 4,9 procents löneökning i år, högre än märket på 3,9 procent. Dessutom ska goda prestationer ge extra lyft.
Arbetslösheten för ingenjörer 2020-2023

Rekordlåg arbetslöshet för ingenjörer – och små ändringar inom bygg

0
Ekonomin skakar. Men det märks inte på arbetslösheten för ingenjörer. Och i byggsektorn, där vissa delar har det tufft, är förändringarna ändå små.
Lina Wennberg

Varslet kastade om tillvaron för fackordföranden

0
Hon hade laddat för årets löneförhandlingar. Men när Volvo Cars gick ut med ett varsel om neddragningar förändrades situationen helt för Lina Wennberg, ordförande för Akademikerklubben på Volvo Cars i Olofström.

Tänk på det här om du låter banken förvalta din pension

0
Höga boräntor gör att banker lockar med rabatt om du flyttar din tjänstepension till deras pensionsbolag. Men den rabatten kan bli en riktigt dyr affär på lång sikt.

Ekin från Turkiet fick jobb som ingenjör med hjälp av sin mentor

0
När ingenjören Ekin Kiper från Turkiet fick Rebecca Ivemyr som mentor tog det bara en månad innan han lyckades få ett jobb som matchar hans erfarenhet.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.