Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemForskning & utbildningBra skolor extra viktigt för pojkar

Bra skolor extra viktigt för pojkar

Foto: gpointstudio/Thinkstock
Foto: gpointstudio/Thinkstock

Pojkarna fortsätter att halka efter i skolorna. En rapport från SNS visar att just vilken skola det är spelar stor roll för pojkarnas betyg. Skillnader mellan könen finns även i de bästa skolorna, men där är de mindre.

Tankesmedjan SNS, Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, presenterade i går en undersökning av David Autor, ekonomiprofessor vid MIT, som visar att skillnaderna i betyg mellan könen nästan försvinner i de bästa amerikanska skolorna.

I de sämsta skolorna är det däremot pojkarnas resultat som sjunker betydligt kraftigare än flickornas. Den amerikanska rapporten visar att pojkar har högre frekvens för både frånvaro och avstängning, och att skillnaderna ökar med lägre socioekonomisk status, men också med kvaliteten på skolan.

SNS Rapport

SNS Analys – Könsskillnader i utbildning. 

Anna Sjögren, docent vid IFAU, institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, har räknat på uppgifter från svenska Skolverket. Enligt henne finns liknande mönster också i svenska skolor, men i Sverige är skillnaderna mellan könen ännu större, och de är stora även i högpresterande skolor. I Sverige, tror hon, kan det därför också handla om att stötta just de svaga eleverna, huvudsakligen pojkar.

Det finns flera tänkbara anledningar till varför pojkarnas resultat hamnar så långt under flickornas. Flickorna läser mer böcker på fritiden, vilket gör dem bättre på att förstå texter på djupet. Skillnaden mellan könen är som allra störst i ämnet svenska. Det kan också hänga ihop med att flickorna anses nå en biologisk mognad något tidigare än pojkarna.

Men det kan också handla om att vissa pojkar saknar förebilder och att förväntningarna på pojkarna är för låga. Låga förväntningar kan minska pojkarnas entusiasm och ansträngningar, vilket i sin tur försämrar deras resultat.

Flickorna har alltid klarat sig bättre i skolan än pojkar, generellt. Men en samhällsutveckling där allt större andel av jobben på arbetsmarknaden kräver högskoleutbildning, kan leda till stora problem för dem som inte klarar skolan.

Sture Henckel

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Social kompetens – ett ”luddigt” uttryck och maktmedel

0
Arbetsgivare ställer ofta krav på social kompetens. Men var menas med det? Uttrycket är otydligt och det tycker Ann J Sandén, som nyligen doktorerat i ämnet, är problematiskt.

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

3
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.