Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemForskning & utbildningIngenjörsstudenter vill ha mer lärarledd undervisning

Ingenjörsstudenter vill ha mer lärarledd undervisning

I flera europeiska länder har ingenjörsstudenter betydligt fler lärarledda timmar än i Sverige. I Schweiz och Frankrike omkring 90 procent fler. Drygt 7 av 10 ingenjörsstudenter i Sverige svarar att mer lärarledd undervisning skulle göra att de klarar studierna bättre.

Under många år har arbetsgivare hävdat att det är brist på ingenjörer och att det krävs fler platser på utbildningarna.

I en ny rapport pekar Sveriges Ingenjörer på andra lösningar för att få ut fler högskoleutbildade ingenjörer på arbetsmarknaden. Bland annat är det en låg andel studenter som genomför hela utbildningen.

På läkarutbildningar tar 83 procent av studenterna examen, bland juriststudenter klarar 70 procent utbildningen. Men på ingenjörsprogrammen tar i genomsnitt bara 50 procent examen.

Få lärarledda timmar i Sverige

Det allvarliga problemet är enligt Sveriges Ingenjörer att anslagen per student successivt har minskat. Ersättningen per helårsstudent är i dag 60 procent av vad de var för 30 år sedan i jämförelse med statliga löner.

Sveriges Ingenjörer menar att det påverkar utbildningens kvalitet och studenternas möjligheter att klara studierna. I jämförelse med andra europiska länder har ingenjörsstudenter i Sverige färre lärarledda undervisningstimmar. Det visar den europeiska studentundersökningen Eurostudent VII samlade data mellan 2018–2021.

Studenter som läser en ingenjörsutbildning i Sverige har i genomsnitt knappt 15 lärarledda timmar i veckan. I Schweiz och Frankrike har ingenjörsstudenter fler än 25 lärarledda timmar per vecka. I Polen, Irland, Portugal, Nederländerna och Danmark har de cirka 20 timmar.

I Sverige ägnar teknologer också mer än dubbelt så mycket tid per vecka åt självstudier än vad man gör i exempelvis Frankrike. Teknologer i Sverige ägnar i genomsnitt 24 timmar i veckan åt självstudier jämfört med 12 timmar i Frankrike.

Ökar stressen

Sveriges ingenjörer gjorde under våren 2023 en enkät med 800 studenter som är medlemmar i förbundet (svarsfrekvensen var omkring 50 procent).

Över 70 procent svarade att de tror att fler lärarledda timmar skulle bidra till att de klarar sina kurser bättre.

Det är också tydligt att bristen på lärarledd undervisning gör studenterna stressade. Drygt en tredjedel svarade att de skulle vara mindre stressade om den lärarledda undervisningen ökade.

Här kan du läsa rapporten Minskade resurser till utbildning hotar Sveriges ställning som ledande ingenjörsland.

Karin Virgin

Sveriges Ingenjörer vill se tre förändringar

  1. Att ersättningen per ingenjörsstudent höjs kraftigt i relation till statliga löner. Om inte ersättningen höjs så måste antalet studerande på ingenjörsutbildningarna minska till omkring 70 procent av dagens nivå.
  2. Att staten utvecklar en ny anslagsmodell som svarar mot de faktiska kostnader som universitet och högskolor har.
  3. Att lärosätena successivt minskar myndighetskapitalet för utbildning och använder medlen för höjd kvalitet i utbildningen.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Dina dokument är inte dina dokument

0
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.

Fackordföranden på Cementa: ”Vill poängtera att det är jättekul att jobba fackligt”

0
När mark- och miljööverdomstolen avvisade dåvarande Cementas (i dag Heidelberg Materials) ansökan för fortsatt kalkbrytning på Gotland hamnade det fackliga arbetet i hetluften. Idag har det lugnat ner sig, konstaterar Akademikerföreningens ordförande.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.
Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet

377 miljoner extra till utbildning av ingenjörer 2024 – ”30-årig trend bruten”

3
Fler utbildningsplatser, mer forskning, mer till kompetensutveckling. Och efter 30 års minskning: mer per student.
Python website

Nu startar antagningen till universitets-kurser i Python för yrkesverksamma

0
Ska gå att läsa parallellt med jobbet. Och den här typen av kurser ökar nu.

Trött efter jobbet? Så kan nya rutiner göra skillnad

2
Tallriksmodellen för hjärnan är en metod som hjälper dig att få energin att räcka även under de tuffaste höstmånaderna. 

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Varsel på arbetsplatsen? Så funkar det

0
Vad händer när arbetsgivaren lägger ett varsel? Och vad bör jag som anställd tänka på för att undvika de vanligaste misstagen? Chefsjuristen på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.