Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivArbetsmarknadABB ger chefer kurs i MBL

ABB ger chefer kurs i MBL

Tjänstemannafacken på ABB har kommit överens med arbetsgivaren om en partsgemensam utbildning om Medbestämmandelagen, MBL. Tanken är att kunniga svenska chefer inom företaget ska kunna lära utländska chefer om MBL-reglerna i Sverige för att förhindra framtida MBL-brott.

ABB ska under hösten ge en utbildning i MBL för alla chefer och för de fackliga ombuden tillsammans. Kursen är ett resultat av tidigare centrala förhandlingar kring ett brott mot MBL.

Pia Hill
Pia Hill, vice ordförande i Akademikerföreningen på ABB. Foto: ABB

– Vi har haft centrala förhandlingar med ABB, säger Pia Hill, vice ordförande i Akademikerföreningen. Vi har sett ökande problem med MBL i och med globaliseringen. Allt fler beslut fattas utanför Sveriges gränser, och utländska chefer har ofta för dålig insyn i svensk lagstiftning. Det kanske inte är så konstigt, men det har lett till ett antal fall av MBL-brott.

Vilka typer av MBL-förhandlingar är det frågan om då?
– Det är de typiska, att man vill lägga ner eller sälja en del av en verksamhet, det vill säga någonting som påverkar personalen, säger hon.

Christian Dieckmann, förhandlingschef på ABB, håller med om att utländska chefer ofta inte känner till de svenska MBL-reglerna.

– Det som är bra med utbildningen som vi har kommit överens om är att den är partsgemensam. Den är till för både de högre cheferna och för de fackliga företrädarna, säger han. Vi kommer att gå igenom MBL, vilka förhandlingsskyldigheter som gäller, vilka krav man har att uppfylla. Det blir en tvåtimmars kurs som vi ger vid några olika tillfällen. Det är för att vi är ett globalt företag och vill vara proaktiva med att hantera situationen med chefer i andra länder.

Kursen ges till svenska chefer, är det formaliserat hur den kunskapen ska överföras till utländska chefer?
– Nej, det här är ett första steg. Det blir ett ansvar för de svenska cheferna att föra den diskussionen vidare.

Tidigare fall

ABB har också förr hållit kurser i MBL efter missar. Se tidigare artikel i Ingenjören.

En sådan missad till MBL-förhandling var när ABB sålde kabelfabriken i Karlskrona till det danska kabelföretaget NKT. När MBL-förhandlingen aldrig blev av, krävde facken på ABB arbetsgivaren på skadestånd. Förhandlingarna som följde ledde till överenskommelsen om MBL-kurserna.

MBL instiftades som lag 1976 i Sverige. Tanken var att stärka arbetstagarnas möjlighet att få information och inflytande över arbetsplatsen. Med tiden har svenska arbetsgivare vant sig vid lagen, och har också flera gånger gett uttryck för att MBL är bra eftersom det ger företag och anställda en anledning att ha en konstruktiv dialog.

Sture Henckel

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Fackordföranden på Cementa: ”Vill poängtera att det är jättekul att jobba fackligt”

0
När mark- och miljööverdomstolen avvisade dåvarande Cementas ansökan för fortsatt kalkbrytning på Gotland hamnade det fackliga arbetet i hetluften. Idag har det lugnat ner sig, konstaterar Akademikerföreningens ordförande.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.
Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet

377 miljoner extra till utbildning av ingenjörer 2024 – ”30-årig trend bruten”

3
Fler utbildningsplatser, mer forskning, mer till kompetensutveckling. Och efter 30 års minskning: mer per student.
Python website

Nu startar antagningen till universitets-kurser i Python för yrkesverksamma

0
Ska gå att läsa parallellt med jobbet. Och den här typen av kurser ökar nu.

Trött efter jobbet? Så kan nya rutiner göra skillnad

2
Tallriksmodellen för hjärnan är en metod som hjälper dig att få energin att räcka även under de tuffaste höstmånaderna. 

Jobbets stora tidstjuv – men kan man tacka nej till möten?

2
Är din arbetstid helt sönderbokad eftersom andra kan lägga in möten i din digitala kalender? Det kan vara dags att börja tacka nej till möten, men det kräver lite fingertoppskänsla.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Varsel på arbetsplatsen? Så funkar det

0
Vad händer när arbetsgivaren lägger ett varsel? Och vad bör jag som anställd tänka på för att undvika de vanligaste misstagen? Chefsjuristen på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.