Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemFackligtSveriges IngenjörerFler ingenjörer engagerar sig lokalt

Fler ingenjörer engagerar sig lokalt

Allt fler medlemmar i Sveriges Ingenjörer engagerar sig lokalt och genomför aktiviteter och projekt i sitt distrikt. Längst fram från vänster: Jessica Pahlén, Stockholm och Kari Waldenström, Sveriges Ingenjörers förbundskansli. Foto: Emilie Johansson, Sveriges Ingenjörer.
Allt fler medlemmar i Sveriges Ingenjörer engagerar sig lokalt och genomför aktiviteter och projekt i sitt distrikt. Längst fram från vänster: Jessica Pahlén, Stockholm och Kari Waldenström, Sveriges Ingenjörers förbundskansli. Foto: Emilie Johansson, Sveriges Ingenjörer.

Över 200 medlemmar i Sveriges Ingenjörer är engagerade i förbundets 20 distrikt. Varje år genomför de tillsammans omkring 150 aktiviteter som för ingenjörerna inom distrikten närmare varandra och stöttar det lokala näringslivet. Nu satsar förbundet mer och ökar stödet till distriktens verksamhet.

Distrikten inom Sveriges Ingenjörer har en viktig roll. För medlemmar som jobbar på arbetsplatser utan lokalförening och med få eller kanske inga andra ingenjörer bland kollegerna blir distriktens aktiviteter en möjlighet att träffa andra ingenjörer i regionen. Många gillar också möjligheten att engagera sig i frågor som handlar om ingenjörens roll samhället, att samarbeta med skolor för att ge barn och ungdomar en inblick i jobbet som ingenjör eller att stötta nyanlända ingenjörer på deras väg ut på arbetsmarknaden.

Under helgens distriktskonferens i Stockholm berättade några av distrikten om projekt och aktiviteter som har blivit uppskattade och som har engagerat många medlemmar.

Jeanette Pahlén, dataingenjör och entreprenör, har tillsammans med kolleger från Sveriges Ingenjörers Stockholmsdistrikt varit med och startat ett projekt på en gymnasieskola I Kista. Under tre veckor fick eleverna arbeta gruppvis med att lösa praktiska problem inom vården. Eleverna fick bolla olika lösningar, välja den bästa, jobba med den och presentera den inför en jury med ingenjörer från förbundsstyrelsen. Skolans rektor och ämneslärare blev redan vid den första kontakten så positiva till projektet att arbetet blev betygsgrundande.

– Vi känner verkligen att vi kan bidra och göra skillnad. Skolan samarbetar visserligen redan med företag i Kista men vi upplever att vi kan ge eleverna en bredare bild av ingenjörsyrket än ett ´företag kan, säger Jeanette Pahlén.

Projektet genomfördes förra året som en pilot och kommer att upprepas i år med justeringar och förbättringar.

I Skånedistriktet har man under sex år arrangerat en välbesökt familjedag på Vattenhallen, ett Science center med stark koppling till Lunds universitet och Lunds tekniska högskola. Distriktet bjuder varje år in alla medlemmar i Skåne att besöka Vattenhallen och pröva alla aktiviteter under en helgförmiddag innan hallen öppnar för allmänheten. Arrangemanget har blivit populärt och de 300 platserna blir snabbt bokade.

Philip Stankovski från distrikt Skåne berättade om ett medlemsevent på ett mikrobryggeri i Landskrona. Till höger Kari Waldenström, Sveriges Ingenjörer. Foto: Emilie Johansson, Sveriges Ingenjörer.
Philip Stankovski från distrikt Skåne berättade om ett medlemsevent på ett mikrobryggeri i Landskrona. Till vänster: Emma Stråle, distrikt Skåne. Till höger: Kari Waldenström, Sveriges Ingenjörer. Foto: Emilie Johansson, Sveriges Ingenjörer.

I Landskrona arrangerade Skånedistriktet ett välbesökt kvällsevent på ett mikrobryggeri som har startats av tre ingenjörer. En gästföreläsare från Lunds tekniska högskola som pratade om entreprenörskap och en rundvandring med förevisning av byggeriet lockade omkring 150 deltagare.

– Det här är ett arrangemang som många distrikt kan kopiera. Det finns 500 mikrobryggerier i Sverige och processindustrier brukar intressera ingenjörer. Att låta alla inbjudna ta med en kollega som inte är medlem är också uppskattat. Det ger också förbundet chansen att möta ingenjörer som inte är medlemmar, säger Philip Stankovski som höll i arrangemanget.

I distrikt Västmanland har Mohammed Rashid arrangerat träffar för nyanlända ingenjörer i Västerås. Ingenjörerna hittar han genom kontakter med SFI-utbildarna, Arbetsförmedlingen och utländska föreningar I Västerås. –Vi funderar på att bjuda in dem till en ny träff strax före nästa distriktsmöte. På sikt hoppas givetvis att några vill gå med i förbundet och engagera sig i distriktsverksamheten, säger Mohammed Rashid.

Ulrika Lindstrand, förbundsordförande, berättade att distriktsverksamheteni förbundet kommer att få mer resurser nästa år.  Foto: Elilie Johansson, Sveriges Ingenjörer.
Ulrika Lindstrand, förbundsordförande, berättade att distriktsverksamheten kommer att få mer resurser nästa år. Foto: Emilie Johansson, Sveriges Ingenjörer.

Arbetsmiljö och stress är frågor som kommer allt högre upp på agendan för många medlemmar och Lisa Johansson från förbundskansliet har tillsammans med flera distrikt i södra Sverige bjudit in till en kvällsföreläsning med Christine Mellner från Stockholms universitet som forskar om hållbart arbetsliv och gränslöst arbete.

– Det här är ett ämne som i allt högre grad intresserar ingenjörerna och det kommer att bli fler föreläsningar på samma tema i andra distrikt under hösten, säger Lisa Johansson.

Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

0
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

1
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.