Årets Lilla Polhemspristagare har hittat en enklare metod för att göra bioaska till gödsel som kan användas i skog och natur.
Årets Lilla Polhemspristagare har hittat en enklare metod för att göra bioaska till gödsel som kan användas i skog och natur.
Lilla Polhemspriset
Sveriges Ingenjörer delar ut Lilla Polhemspriset på 50 000 kronor till bästa examensarbete på civilingenjörsutbildningen.
För att få till biogas av fordonskvalitet förädlas rå biogas med hjälp av aska. Då bildas också karbonatiserad aska, som kan användas som gödsel i skog och natur.
Albin Nilsson som har läst till ingenjör vid Luleå tekniska universitet med inriktning mot förnybara produkter och bränslen har i sitt examensarbete ”Wet Granulation of Carbonised Bio-Ash” visat hur karbonatiserad aska relativt enkelt kan bindas i kornform, och på sätt lättare spridas, utan att damma. Detta anser Lilla Polhemskommittén är ett stort steg framåt i utvecklingen av granuleringsprocessen och därför får han årets Lilla Polhemspris.
– Jag visste att jag var nominerad, men trodde aldrig att det skulle räcka för att vinna. Min allmänna känsla var att det finns väl alltid någon som är bättre, men det är jättekul att få priset och att jag har kunnat visa att det är ganska enkelt att få till det här. Det gick väldigt bra att göra processen enkel, åtminstone i labbmiljö, säger Albin Nilsson till Ingenjören.
Vad ska du göra med prispengarna?
– Dem hade jag tänkt lägga in i en lägenhet, säger Albin Nilsson som nu arbetar som utvecklingsingenjör på SCA:s pappersbruk i Ortviken.
Ania Obminska