Rivstart för Facebookgruppen Teknikkvinnor

Maria Paavola. Foto: Andes Johansson, Projektengagemang.

När ingenjören Maria Paavola inte hittade en Facebookgrupp för kvinnor som jobbar med teknik startade hon en grupp själv. Intresset överträffade hennes förväntningar. Över 5000 kvinnor gick med i gruppen på fem dagar.
När ingenjören Maria Paavola inte hittade en Facebookgrupp för kvinnor som jobbar med teknik startade hon en grupp själv. Intresset överträffade hennes förväntningar. Över 5000 kvinnor gick med i gruppen på fem dagar.

Idén till Facebookgruppen Teknikkvinnor fick Maria Paavola när hon förra veckan träffade övriga finalister i tävlingen Årets kvinnliga förebild. För andra gången på tre år är Maria finalist i tävlingen som anordnas av Saab tillsammans med Universum.

Maria Paavola. Foto: Andes Johansson, Projektengagemang.

Maria Paavola. Foto: Andes Johansson, Projektengagemang.

– På kvällen efter träffen kände jag hur inspirerande dagen hade varit. Det är så roligt att träffa andra kvinnor som är ingenjörer eller som jobbar med teknik. Jag bestämde mig för att leta upp en Facebookgrupp med den här profilen men hittade ingen, säger Maria Paavola.

Det enda som hon hittade var mer nischade grupper, till exempel för kvinnor inom IT eller för kvinnliga studenter. Maria ville ha en bredare grupp för kvinnor som är ingenjörer, pluggar till ingenjörer eller gillar teknik och jobbar på teknikföretag utan att nödvändigtvis vara ingenjörer.

– När jag inte hittade den här gruppen bestämde jag mig för att startade den själv. Jag funderade inte så länge över namnet och valde att kalla den Tekniktjejer.

Maria gick igenom sin egen vänlista på Facebook och bjöd in 80 kvinnor till gruppen, främst gamla studiekompisar och arbetskamrater. De som anslöt sig bjöd i sin tur in fler och gruppen växte snabbt. En medlem tog snabbt upp frågan om namnet på gruppen. Lät inte Tekniktjejer lite förminskande? Maria Paavola ordnade direkt en liten omröstning mellan sex namnförslag och majoriteten föredrog att gruppen skulle heta Teknikkvinnor.

– Efter fem dagar passerade vi 5000 medlemmar. Jag är helt överväldigad. Det här överträffade med råge mina förväntningar. I dag har Teknikkvinnor bara funnits i en vecka och har redan drygt 5800 medlemmar. Många har anslutit sig genom en inbjudan från en vän men en hel del har själva sökt inträde i gruppen.

Maria säger att hon själv alltid har lärt sig mycket när hon har träffat kvinnor över generationsgränserna. Tanken med gruppen är att samla kvinnor i alla åldrar, enda kravet på inträde är att man jobbar med teknik eller tycker att teknik är roligt. De flesta är ingenjörer men det finns också andra som personalvetare och ekonomer som jobbar i teknikbranschen.

– Jag vill ha en grupp utan så mycket regler och krav. Det ska vara en öppen grupp där kvinnor som brinner för teknik kan inspirera och tipsa varandra. Vi kan dela med oss av tips på poddar, böcker och dela intressanta artiklar. Några har berättat om arbetsplatser som söker ingenjörer med en viss inriktning. Det fungerar jättebra så länge det inte blir en renodlad rekryteringskanal, säger Maria Paavola.

Det här med att stötta varandra och skrota jantelagen är någon som Maria Paavola har brunnit för länge.

– Kvinnor är generellt väldigt kompetenta och engagerade. För många handlar nästa nivå om att tro mer på sig själva och våga säga ja tack till mer ansvar och makt.

Det här är frågor som hon också skriver om på sin blogg Den ofrivillige ingenjören som hon startade i somras.

– Där försöker ge en bredare syn på vad det innebär att jobba som ingenjör. En del tror nog att alla ingenjörer är nördar som räknar matte fysik hela dagarna och så är det ju faktiskt inte. Många jobbar som ledare och mer med människor än med teknik, säger Maria Paavola.

Själv är hon inne på sitt tredje jobb efter sin examen för drygt två år sedan som högskoleingenjör i byggteknik vid Uppsala universitet. Efter en tid på Skanska och Scania jobbar hon nu med projektledning på konsultkoncernen Projktengagemang.

Finalen i tävlingen Årets kvinnliga förebild avgörs den 4 oktober.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Ingenjören David Stavegård har nära 18 000 prenumererar på ”torsdagstipset” där han visar smarta funktioner i Excel.  Själv är han mest stolt över att ingå i den exklusiva grupp som regelbundet träffar Microsofts Excelteam.
Fler artiklar