Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenRivstart för Facebookgruppen Teknikkvinnor

Rivstart för Facebookgruppen Teknikkvinnor

När ingenjören Maria Paavola inte hittade en Facebookgrupp för kvinnor som jobbar med teknik startade hon en grupp själv. Intresset överträffade hennes förväntningar. Över 5000 kvinnor gick med i gruppen på fem dagar.

Idén till Facebookgruppen Teknikkvinnor fick Maria Paavola när hon förra veckan träffade övriga finalister i tävlingen Årets kvinnliga förebild. För andra gången på tre år är Maria finalist i tävlingen som anordnas av Saab tillsammans med Universum.

Maria Paavola. Foto: Andes Johansson, Projektengagemang.
Maria Paavola. Foto: Andes Johansson, Projektengagemang.

– På kvällen efter träffen kände jag hur inspirerande dagen hade varit. Det är så roligt att träffa andra kvinnor som är ingenjörer eller som jobbar med teknik. Jag bestämde mig för att leta upp en Facebookgrupp med den här profilen men hittade ingen, säger Maria Paavola.

Det enda som hon hittade var mer nischade grupper, till exempel för kvinnor inom IT eller för kvinnliga studenter. Maria ville ha en bredare grupp för kvinnor som är ingenjörer, pluggar till ingenjörer eller gillar teknik och jobbar på teknikföretag utan att nödvändigtvis vara ingenjörer.

– När jag inte hittade den här gruppen bestämde jag mig för att startade den själv. Jag funderade inte så länge över namnet och valde att kalla den Tekniktjejer.

Maria gick igenom sin egen vänlista på Facebook och bjöd in 80 kvinnor till gruppen, främst gamla studiekompisar och arbetskamrater. De som anslöt sig bjöd i sin tur in fler och gruppen växte snabbt. En medlem tog snabbt upp frågan om namnet på gruppen. Lät inte Tekniktjejer lite förminskande? Maria Paavola ordnade direkt en liten omröstning mellan sex namnförslag och majoriteten föredrog att gruppen skulle heta Teknikkvinnor.

– Efter fem dagar passerade vi 5000 medlemmar. Jag är helt överväldigad. Det här överträffade med råge mina förväntningar. I dag har Teknikkvinnor bara funnits i en vecka och har redan drygt 5800 medlemmar. Många har anslutit sig genom en inbjudan från en vän men en hel del har själva sökt inträde i gruppen.

Maria säger att hon själv alltid har lärt sig mycket när hon har träffat kvinnor över generationsgränserna. Tanken med gruppen är att samla kvinnor i alla åldrar, enda kravet på inträde är att man jobbar med teknik eller tycker att teknik är roligt. De flesta är ingenjörer men det finns också andra som personalvetare och ekonomer som jobbar i teknikbranschen.

– Jag vill ha en grupp utan så mycket regler och krav. Det ska vara en öppen grupp där kvinnor som brinner för teknik kan inspirera och tipsa varandra. Vi kan dela med oss av tips på poddar, böcker och dela intressanta artiklar. Några har berättat om arbetsplatser som söker ingenjörer med en viss inriktning. Det fungerar jättebra så länge det inte blir en renodlad rekryteringskanal, säger Maria Paavola.

Det här med att stötta varandra och skrota jantelagen är någon som Maria Paavola har brunnit för länge.

– Kvinnor är generellt väldigt kompetenta och engagerade. För många handlar nästa nivå om att tro mer på sig själva och våga säga ja tack till mer ansvar och makt.

Det här är frågor som hon också skriver om på sin blogg Den ofrivillige ingenjören som hon startade i somras.

– Där försöker ge en bredare syn på vad det innebär att jobba som ingenjör. En del tror nog att alla ingenjörer är nördar som räknar matte fysik hela dagarna och så är det ju faktiskt inte. Många jobbar som ledare och mer med människor än med teknik, säger Maria Paavola.

Själv är hon inne på sitt tredje jobb efter sin examen för drygt två år sedan som högskoleingenjör i byggteknik vid Uppsala universitet. Efter en tid på Skanska och Scania jobbar hon nu med projektledning på konsultkoncernen Projktengagemang.

Finalen i tävlingen Årets kvinnliga förebild avgörs den 4 oktober.

Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Social kompetens – ett ”luddigt” uttryck och maktmedel

0
Arbetsgivare ställer ofta krav på social kompetens. Men var menas med det? Uttrycket är otydligt och det tycker Ann J Sandén, som nyligen doktorerat i ämnet, är problematiskt.

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

3
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.