Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetsliv"Mänskliga kompetenser kommer stå sig"

”Mänskliga kompetenser kommer stå sig”

Robotar kommer sköta mer sysslor i framtiden. Bild: jossdim/Thinkstock
Robotar kommer sköta mer sysslor i framtiden. Bild: jossdim/Thinkstock

Robotarna kommer att ta över många jobb, men de kommer inte att vara bäst på allt, enligt nationalekonomen och författaren Stefan Fölster som uppmanar dem som vill rusta sig för framtidens arbetsliv att fokusera mer på kompetenser än på specifika yrken.

Om 20 år räknar nationalekonomen och författaren Stefan Fölster med att hälften av alla jobb på den svenska arbetsmarknaden har tagits över av robotar. Det är en utveckling som väntas leda till en ökad polarisering och konkurrens på arbetsmarknaden. Men de negativa konsekvenserna av den tekniska utvecklingen behöver inte bli förödande, sade Stefan Fölster i förra veckan när han talade för Sveriges Ingenjörers distrikts Uppsalas medlemmar. Dock krävs reformer, bland annat i form av ett utbildningssystem som är anpassat till de nya förhållandena, menar han.

Stefan Fölster tycker inte att medborgarlön är en dålig idé, men tror att Sverige kommer att skapa incitament för utbildning och jobb även i framtidens robotiserade samhälle. De jobb vi kommer att ha kommer dock att vara betydligt mer specialiserade och många ingenjörsrelaterade, tror han.

– Tekniker som får genomslag om 15 år utvecklas redan i dag, så framtidens tekniker är inte så osäkra som vi kanske tror. Däremot är det desto svårare att spekulera kring vilka yrken de kommer att ge upphov till, sade han men gav utveckling och utbildning av digitala assistenter och självkörande bilar som ett exempel på möjliga framtidsjobb.

Teknikutvecklingen väntas också driva på efterfrågan av personer utan en längre utbildning. Redan i dag testas VR-glasögon som visar en bilmekaniker vad de ska göra, steg för steg. En uppfinning som gör att yrkesgruppen i framtiden inte nödvändigtvis själva behöver besitta lika mycket sakkunskap som i dag, vilket kan få till följd att behovet av erfarna mekaniker minskar. Flerbostadshus kan i dag också tillverkas i fabrik och på löpande band. Relativt nyanställda kan alltså göra något som tidigare krävde byggarbetare på en byggarbetsplats.

Egenanställningar kommer att fortsätta öka, tror Stefan Fölster. Dels för att vissa kommer att känna sig tvingade till det, men många kommer också att välja det som en del av en livsstil, inte minst de som börjar närma sig pensionen.

– Däremot är det livsfarligt för en arbetsgivare att inte ha de kreativa personerna fast anställda. Om de kreativa anställda som uppfinner saker sticker iväg någon annanstans är det svårt för företaget att överleva. Så en ganska stor grupp av människor kommer att vara eftertraktade och fast anställda.

Arbetsgivare som vill vara konkurrenskraftiga skulle få stor utväxling av att utveckla digitala moduler (korta och avgränsade kurser där det också ska vara möjligt att träna och simulera verkligheten) för sina anställda, kanske tillsammans med branschorganisationer, fackföreningar, yrkeshögskolor och universitet, enligt Stefan Fölster.

– De här digitala modulerna är så bra av många skäl. De kostar mycket mindre än kurser och är också mer flexibla. Dessutom är det lättare att motivera särskilt anställda som inte är så studiesugna att ta sig an en avgränsad, digital modul.

I boken ”Framtidens jobb” konstaterar Stefan Fölster att tänka yrke är övervärderat för den som vill göra sig redo för framtidens arbetsmarknad. Vi bör i stället fokusera på kompetenser. Robotarna kommer kanske att ta över många jobb, men de kommer inte att vara bäst på allt.

– Det handlar om ganska traditionella kompetenser, sådant som datorer inte så lätt gör, så som verbal kompetens, social kompetens, problemlösning. Det tycker jag är rätt betryggande att de traditionellt mänskliga kompetenserna ändå kommer att stå sig.

Ania Obminska

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

0
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

1
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.