cURL-grundare får Polhemspriset

Daniel Stenberg, vinnare av Pohlhemspriset 2017

Årets Polhemspristagare Daniel Stenberg står bakom cURL, ett programmeringsverktyg för överföring av data som används världen över och i mycket av det som är uppkopplat.

polhemspriset

Polhemspriset instiftades 1876 till minne av uppfinnaren Christopher Polhem.

Pristagaren belönas med 250 000 kronor och Polhemsmedaljen.

Årets pris delas ut torsdagen den 19 november i Stockholm.

Så här lyder juryns motivering till årets Polhemsprisvinnare:

Det är ett gediget ingenjörsarbete och ett uttryck för hängivet förvaltarskap som kommit många företag och hela samhället till nytta.

Berättelsen om cURL börjar i mitten av 1990-talet. På sin fritid sitter Daniel Stenberg hemma och skriver koden till en chatt-bot, ett sorts program som kan föra en dialog med användarna, i det här fallet om valutor. Användarna ska snabbt få veta vad ett belopp i en viss valuta blir i en annan. Men för att kunna ge rätt uppgift behöver boten vara uppdaterad om den senaste växelkursen. Att skriva in det manuellt varje dag verkar alltför ineffektivt.

Daniel Stenberg. Foto: Per Westergård

Daniel Stenberg. Foto: Per Westergård

Daniel Stenberg börjar leta efter sätt att få boten att på egen hand hämta informationen om dagens växelkurs. Han hittar ett verktyg med rätt grund, modifierar det och får till slut till det så som han vill. Snart förstår Daniel Stenberg att hans uppfinning som har möjliggjort en smidig överföring av information om valutor också går att använda inom andra områden. Efter ett antal namnbyten får verktyget 1998 det som till slut ska fastna: cURL.

Drygt 20 år senare används cURL av över 200 multinationella företag, däribland Facebook, Apple och Google, och finns i många av våra uppkopplade prylar, från mobiltelefoner till bilar. För sitt arbete med cURL får Daniel Stenberg årets Polhemspris. Han beskriver sitt verktyg så här:

– cURL är en sorts motor som hjälper dig att överföra data. Alla apparater som är uppkopplade har samma typ av önskemål. Då och då vill de ladda upp eller ladda ner saker från nätet, till exempel uppdateringar, bilder eller kartor. Då är cURL den pusselbit man använder.

cURL:s källkod är öppen, vilket innebär att mjukvaran kan användas, ändras och delas fritt och av vem som helst. Det skapar en lite speciell konkurrenssituation, berättar Daniel Stenberg. En fördel med att verktyget varken är knutet till en specifik person eller ett specifikt företag är att det har större chans att finnas kvar långsiktigt. Med öppen källkod är det också lättare för andra att bidra till att lösa eventuella problem med verktyget.

Ungefär 1 600 personer hittills har hjälpt till att bygga cURL, som 2001 nådde en viktig milstolpe då Daniel Stenberg skapade ett överföringsbibliotek för verktyget, kallat libcurl. Det gjorde det möjligt att använda verktyget i en mängd olika programvaror.

För Daniel Stenberg, som i dag jobbar som utvecklare på Mozilla, har cURL fortsatt som ett fritidsprojekt. Att han får årets Polhemspris för verktyget som han började utveckla hemma på sin kammare för 20 år sedan kom som en glad överraskning.

– Det är fantastiskt roligt att bli uppmärksammad av någon som är lite utanför min egen bubbla. Jag är också lite fascinerad över att någon utanför den vet vem jag är.

Har du funderat på vad du ska göra med prispengarna?
– Ja, jag har funderat på det, men har inte någon specifik idé ännu. Jag ska i alla fall använda det till något roligt!

Ania Obminska

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Polhemspriset till Yubico - hackarnas värsta fiende

Polhemspriset till Yubico - hackarnas värsta fiende

Jakob och Stina Ehrensvärd, grundare av it-säkerhetsföretaget Yubico, får årets Polhemspris av Sveriges Ingenjörer. Deras YubiKey för säker inloggning används av USA:s största techbolag, ”ett antal” presidenter och hjälper Ukraina att säkra livsviktig infrastruktur.
Fler artiklar