Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörencURL-grundare får Polhemspriset

cURL-grundare får Polhemspriset

Årets Polhemspristagare Daniel Stenberg står bakom cURL, ett programmeringsverktyg för överföring av data som används världen över och i mycket av det som är uppkopplat.

polhemspriset

Polhemspriset instiftades 1876 till minne av uppfinnaren Christopher Polhem.

Pristagaren belönas med 250 000 kronor och Polhemsmedaljen.

Årets pris delas ut torsdagen den 19 november i Stockholm.

Så här lyder juryns motivering till årets Polhemsprisvinnare:

Det är ett gediget ingenjörsarbete och ett uttryck för hängivet förvaltarskap som kommit många företag och hela samhället till nytta.

Berättelsen om cURL börjar i mitten av 1990-talet. På sin fritid sitter Daniel Stenberg hemma och skriver koden till en chatt-bot, ett sorts program som kan föra en dialog med användarna, i det här fallet om valutor. Användarna ska snabbt få veta vad ett belopp i en viss valuta blir i en annan. Men för att kunna ge rätt uppgift behöver boten vara uppdaterad om den senaste växelkursen. Att skriva in det manuellt varje dag verkar alltför ineffektivt.

Daniel Stenberg. Foto: Per Westergård
Daniel Stenberg. Foto: Per Westergård

Daniel Stenberg börjar leta efter sätt att få boten att på egen hand hämta informationen om dagens växelkurs. Han hittar ett verktyg med rätt grund, modifierar det och får till slut till det så som han vill. Snart förstår Daniel Stenberg att hans uppfinning som har möjliggjort en smidig överföring av information om valutor också går att använda inom andra områden. Efter ett antal namnbyten får verktyget 1998 det som till slut ska fastna: cURL.

Drygt 20 år senare används cURL av över 200 multinationella företag, däribland Facebook, Apple och Google, och finns i många av våra uppkopplade prylar, från mobiltelefoner till bilar. För sitt arbete med cURL får Daniel Stenberg årets Polhemspris. Han beskriver sitt verktyg så här:

– cURL är en sorts motor som hjälper dig att överföra data. Alla apparater som är uppkopplade har samma typ av önskemål. Då och då vill de ladda upp eller ladda ner saker från nätet, till exempel uppdateringar, bilder eller kartor. Då är cURL den pusselbit man använder.

cURL:s källkod är öppen, vilket innebär att mjukvaran kan användas, ändras och delas fritt och av vem som helst. Det skapar en lite speciell konkurrenssituation, berättar Daniel Stenberg. En fördel med att verktyget varken är knutet till en specifik person eller ett specifikt företag är att det har större chans att finnas kvar långsiktigt. Med öppen källkod är det också lättare för andra att bidra till att lösa eventuella problem med verktyget.

Ungefär 1 600 personer hittills har hjälpt till att bygga cURL, som 2001 nådde en viktig milstolpe då Daniel Stenberg skapade ett överföringsbibliotek för verktyget, kallat libcurl. Det gjorde det möjligt att använda verktyget i en mängd olika programvaror.

För Daniel Stenberg, som i dag jobbar som utvecklare på Mozilla, har cURL fortsatt som ett fritidsprojekt. Att han får årets Polhemspris för verktyget som han började utveckla hemma på sin kammare för 20 år sedan kom som en glad överraskning.

– Det är fantastiskt roligt att bli uppmärksammad av någon som är lite utanför min egen bubbla. Jag är också lite fascinerad över att någon utanför den vet vem jag är.

Har du funderat på vad du ska göra med prispengarna?
– Ja, jag har funderat på det, men har inte någon specifik idé ännu. Jag ska i alla fall använda det till något roligt!

Ania Obminska

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.
Elias Bernmalm, Carolina Gómez Lagerlöf och David Lindgren

Viktiga framtidsfrågor på årets Ingenjörsfullmäktige

0
Vilka samhällsförändringar kan komma att påverka arbetsmarknaden – och Sveriges Ingenjörer – i framtiden? På årets Ingenjörsfullmäktige ägnades en workshop åt framtidsspaning.

Måste man vara med på sociala aktiviteter på jobbet?

8
Bowlingkväll, fredagsquiz eller after work med jobbet. Hur gör man om man bara vill utföra sitt arbete och inte har lust att socialisera med kollegorna efter jobbet?   

Verktyg i kampen mot Alzheimers vinner Lilla Polhemspriset

0
I sitt examensarbete har Jonathan Södergren utforskat nya sätt att använda bananflugor i kampen mot Alzheimers. För det har han nu tilldelats Lilla Polhemspriset 2023. 
Martin Bretz

”Svartnade när jag dök, vaknade med huvudet ner i vattnet”

0
Ett dyk från en bastuflotte gjorde Martin Bretz förlamad. Trots det kunde han plugga till civilingenjör och jobbar nu heltid.

Mattias på FMV hjälper polisen som fjällräddare

0
Vissa dagar lämnar Mattias Söderin med kort varsel jobbet som systemingenjör på FMV för att hjälpa polisen med fjällräddning vid branta stup och klippor.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.