Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivOlika tolkningar gör samsyn omöjlig

Olika tolkningar gör samsyn omöjlig

Vi borde inte sträva efter att nå samsyn inom en organisation. Det går inte. I stället bör vi vara öppna för olika tolkningar och sträva efter att mötas i konkreta aktiviteter, enligt en avhandling från Chalmers.

Peter Altmann har i sin avhandling ”Toward a cyclical model of resource alteration” tittat på resurser och hur de uppfattas i en organisation. Det enkla svaret är att det beror på. Vilken syn vi har på en resurs beror på vår roll och hur vi använder resursen. Är du säljare förhåller du dig till en produkt på ett annat sätt än om du är produktutvecklare. Är du HR-chef har du sannolikt en annan syn på produktutvecklarnas arbete, än produktutvecklarna själva har.

Vi har enligt Peter Altmann bättre förutsättningar att arbeta tillsammans om vi är öppna för olika tolkningar och synsätt.

Peter Altmann
Peter Altmann

– Mitt perspektiv är aktivitetsbaserat och utifrån detta är det omöjligt för alla inom en organisation att ha samma syn på organisationen, för det skulle innebära att vi gör precis samma saker. Vi ska inte sträva efter samsyn, utan bör försöka förstå vad andra kan göra och därefter se vad vi kan åstadkomma, säger Peter Altmann.

Peter Altmann har bland annat studerat arbetsprocesserna på företaget Getinge. I spåren av finanskrisen bytte Getinge strategi, från att köpa upp innovativa företag baserat på den portfölj de redan hade till att fokusera på att utveckla produkter på egen hand. Alla var överens om att den nya strategin behövdes, men inte om vilka resurser som egentligen fanns i bolaget och hur dessa skulle användas samt vilka ytterligare satsningar som skulle behövas.

Chefer försöker också hitta sätt att använda resurser de ännu inte har, för att lösa problem de full ut inte förstår, säger Peter Altmann.

– Med ett aktivitetsbaserat perspektiv är det lättare att ställa frågor som ”Varför tror du inte att det här är möjligt?” eller ”Varför tror du att det saknas resurser att göra detta? och därefter diskutera möjligheterna. Det är ett sätt att förstå varför det finns en konflikt eller en tröghet i organisationen.

Organisationer som vill motverka konflikter kan börja med att kartlägga verksamheten och se vilka resurser som flera olika avdelningar arbetar kring. Det är ofta där potentiella konflikter och förändringar i strategiarbeten kan uppstå.

– Vad organisationer sedan kan göra är att ta med alla medarbetare i en dialog för att tillsammans prata om vad de tror är möjligt och vilka resurser de tror att organisationen har, säger Peter Altmann.

Ania Obminska

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

0
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

0
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.