Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivOlika tolkningar gör samsyn omöjlig

Olika tolkningar gör samsyn omöjlig

Vi borde inte sträva efter att nå samsyn inom en organisation. Det går inte. I stället bör vi vara öppna för olika tolkningar och sträva efter att mötas i konkreta aktiviteter, enligt en avhandling från Chalmers.

Peter Altmann har i sin avhandling ”Toward a cyclical model of resource alteration” tittat på resurser och hur de uppfattas i en organisation. Det enkla svaret är att det beror på. Vilken syn vi har på en resurs beror på vår roll och hur vi använder resursen. Är du säljare förhåller du dig till en produkt på ett annat sätt än om du är produktutvecklare. Är du HR-chef har du sannolikt en annan syn på produktutvecklarnas arbete, än produktutvecklarna själva har.

Vi har enligt Peter Altmann bättre förutsättningar att arbeta tillsammans om vi är öppna för olika tolkningar och synsätt.

Peter Altmann
Peter Altmann

– Mitt perspektiv är aktivitetsbaserat och utifrån detta är det omöjligt för alla inom en organisation att ha samma syn på organisationen, för det skulle innebära att vi gör precis samma saker. Vi ska inte sträva efter samsyn, utan bör försöka förstå vad andra kan göra och därefter se vad vi kan åstadkomma, säger Peter Altmann.

Peter Altmann har bland annat studerat arbetsprocesserna på företaget Getinge. I spåren av finanskrisen bytte Getinge strategi, från att köpa upp innovativa företag baserat på den portfölj de redan hade till att fokusera på att utveckla produkter på egen hand. Alla var överens om att den nya strategin behövdes, men inte om vilka resurser som egentligen fanns i bolaget och hur dessa skulle användas samt vilka ytterligare satsningar som skulle behövas.

Chefer försöker också hitta sätt att använda resurser de ännu inte har, för att lösa problem de full ut inte förstår, säger Peter Altmann.

– Med ett aktivitetsbaserat perspektiv är det lättare att ställa frågor som ”Varför tror du inte att det här är möjligt?” eller ”Varför tror du att det saknas resurser att göra detta? och därefter diskutera möjligheterna. Det är ett sätt att förstå varför det finns en konflikt eller en tröghet i organisationen.

Organisationer som vill motverka konflikter kan börja med att kartlägga verksamheten och se vilka resurser som flera olika avdelningar arbetar kring. Det är ofta där potentiella konflikter och förändringar i strategiarbeten kan uppstå.

– Vad organisationer sedan kan göra är att ta med alla medarbetare i en dialog för att tillsammans prata om vad de tror är möjligt och vilka resurser de tror att organisationen har, säger Peter Altmann.

Ania Obminska

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

0
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.
Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet

377 miljoner extra till utbildning av ingenjörer 2024 – ”30-årig trend bruten”

3
Fler utbildningsplatser, mer forskning, mer till kompetensutveckling. Och efter 30 års minskning: mer per student.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.