Regeringen backar om förslaget om att tvinga högskolorna att satsa på att få fler studenter att ta sig igenom hela sina högskoleutbildningar.
I somras föreslog regeringen att högskolorna skulle tvingas till flera aktiva insatser för att få studenter att fullfölja sina studier. Regeringen ville stärka lagen mot snedrekrytering genom så kallat breddat deltagande. Tanken var att högskolorna skulle se till att studenter som kom in på sina utbildningar också slutförde dem.
Kritiken lät dock inte vänta på sig. Även om remissinstanserna, bland andra flera universitet och fackliga organisationer, var överens om att det vore bra om fler studenter tog sig igenom sina utbildningar, var det många som tyckte illa om regeringens förslag.
Tidigare artiklar
Läs ingenjörens tidigare artiklar i ämnet: Nya krav på högskolan oroar Saco och Regeringen svarar på kritik om lagändring.
Reformen skulle genomföras utan finansiering. Enligt regeringen var ändringen i mycket en anpassning till hur många universitet redan arbetade. Men många lärosäten blev oroliga för att de skulle bli tvungna att skära ner på andra viktiga verksamheter. Oron blev stor att förslaget faktiskt skulle sänka kvaliteten på utbildningarna. Även på Saco var man kritiska och ifrågasatte tidpunkten för förslaget, mitt emellan två viktiga utredningar om högskolan, den ena om högskolans antagningsmodell och den andra om hur kvaliteten i högskolan ska stärkas.
Nu meddelar regeringen att man lyssnar på kritiken. Förslaget om breddat deltagande tas tillbaka. Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, säger att hon förstår kritiken, att förslagen har kommit i fel ordning.
– Vi behöver först se över resurstilldelningssystemet och därefter kan vi förstärka arbetet med det breddade deltagandet, sade hon till Sveriges Radio.
Nästa vår kommer nya förslag på reformer för hur personer från studieovana miljöer ska hitta till högskolan.
Sture Henckel