Föräldraledigt borde inte behöva ses som ett problem för arbetsgivare. Det var en av slutsatserna på TCO:s seminarium Pappa kom hem, som hölls i går i Stockholm. Det borde till och med kunna ses som vidareutbildning i de allt viktigare mjuka frågorna.
Män och kvinnor har helt olika förväntningar på sig när de blir föräldrar. Män anses duktiga om de tar ut 6 månaders föräldraledighet. Kvinnor som tar 6 månader betraktas däremot nästan som om de överger sina barn. Vilka normer styr de åsikterna, och vad kan man göra för att ändra på det? Det var temat på TCO:s seminarium Pappa kom hem i går.
Författaren Therese Albrechtson inledde med att prata om sin nya bok i vilken hon berättar om egna och andra kändiskvinnors erfarenheter av att vara småbarnsmamma. När de började jobba under småbarnsåren fick de snart höra att de var dåliga mammor. En kvinna, en programledare i tv, säger i boken att hon blev anmäld till socialen av personer som ansåg att hon var så mycket i tv att hon knappast kunde ta hand om sina barn.
Även i det jämställda Sverige är kvinnor hemma mycket mer än männen under småbarnsåren. Det gäller särskilt efter andra barnet, då många kvinnor går ner i arbetstid, något som ytterst få män gör. Det leder till att kvinnorna blir mer sjuka, att de får sämre karriärmöjligheter och så småningom sämre pension.
Jens Karberg, verksamhetsutvecklare på organisationen Män, poängterade att även män vinner på att vara mer jämställda. Män tar bara ut cirka 27 procent av föräldraledigheten, men de står för 85 procent av allt våld i samhället och 72 procent av alla självmord.
Han beskrev det som negativt för hela samhället att männen inte tar ansvar, och att beteendet i stor utsträckning styrs av normer. Han nämnde en undersökning som gjorts av tidningen Kamratposten som frågat barn vem de i första hand vänder sig till när de mår dåligt. 40 procent av barnen svarade mamma. Därefter kom kompisar och andra personer. Först på femte plats kom pappa, med endast 5 procent av svaren.
– Men det står inte helt stilla, sade han. 1974 tog männen inte ut någon ledighet alls.
Han slog ett slag för pappagrupper, där nyblivna pappor träffas och pratar, precis som nyblivna mammor brukar göra.
– Män har ett högre riskbeteende, och har generellt sämre hälsa än kvinnor, sade han. Men för män som är hemma med barnen i 3-6 månader minskar riskbeteendet. Och barn till jämställda föräldrar blir också mer jämställda.
Veronica Magnusson, ordförande för Vision, kunde se att alla uttalar sig positivt om jämställdhet, men tyckte sig ändå se att de olika hjulspåren för män och kvinnor finns kvar.
– Vision har tecknat ett föräldrapenningtillägg, så att föräldrar får 90 procent i stället för 80 i några månader. Då förlorar familjen mindre pengar, sade hon.
Men hon önskade också att arbetsgivare skulle kunna försöka hitta andra lösningar till småbarnsföräldrar än att gå ned till deltid.
Tove Dahlgren, utbildningsansvarig för Allbright, en stiftelse som verkar för jämställdhet i näringslivet, sade att kvinnor i familjebildande ålder fortfarande ses som riskmoment av många arbetsgivare, medan män i samma ålder i stället kan ha svårt att ta ut ledighet. Cheferna tar för givet att de ska jobba och arbetskamraterna skämtar om dem.
Efter diskussionen publiken några frågor. En fråga handlade om hur man ska få fler styrelser att tänka mer jämlikt kring föräldraledighet. Tove Dahlgren hänvisade till studier som visar på att ökad jämställdhet också leder till ökad lönsamhet.
En annan fråga var om inte föräldraskap kan ses som träning i mjuka frågor, en typ av kompetensutvecklng som borde bli allt viktigare i takt med digitaliseringen.
På den frågan svarade alla i panelen ett klart och tydligt ja.
– Flera studier visar just det, sade Jens Karberg, att föräldraledighet är ett bra sätt för män att lära sig mer om de mjuka frågorna.
Sture Henckel
2 kommentarer
Borde det inte vara upp till varje arbetsgivare att avgöra huruvida föräldraskap/föräldraledighet ska ses som kompetensutveckling?
Borde vara relevant för de som jobbar inom barnomsorg och som barnmorska t.ex. Och kanske inom helt andra branscher också.
Men jag har lite svårt för fackförbund (eller politiker) som försöker skriva arbetsgivare på näsan om vad de borde se som kompetensutveckling.
”– Flera studier visar just det, sade Jens Karberg, att föräldraledighet är ett bra sätt för män att lära sig mer om de mjuka frågorna.”
Så _för män_ är föräldraledighet kompetensutveckling.
Då borde pappalediga få lönepåslag, men inte mammalediga (som ju inte har lärt sig något nytt)…
Eller också är hela resonemanget snömos, eftersom man skaffar barn för sin egen skull, inte företagets och inte samhällets.