”Grym möjlighet till ett liv med större frihet”

Joar af Ekenstam och Per Lindgren jobbar båda långt ifrån där de bor.

Att hitta ett jobb där man bor är inte längre lika avgörande när ingenjörer söker jobb. Per Lindgren och Joar af Ekenstam är två som valt att nyttja distansarbetets möjligheter – men av lite olika anledningar. 

Per Lindgren bor i Stockholm, men har sin arbetsplats i Motala. Arbetet sköter han från sitt hemmakontor, med stor frihet i var och när han utför sitt arbete. När Ingenjören ringer upp honom en av klämdagarna i maj jobbar han för tillfället även på distans från sitt hemmakontor, ute i stugan. 

– Distansarbetet fungerar jättebra, det är skönt att ha den friheten över arbetet. Det enda kravet jag har från min arbetsgivare är att jag utför mina arbetsuppgifter, utöver det har jag stor frihet i hur jag lägger upp min arbetsdag, berättar han.

Avståndet till jobbet har ökat

Per är en av de många ingenjörer som efter pandemin hittat ett nytt jobb långt ifrån sin bostad. Enligt en rapport som Sveriges Ingenjörer nyligen presenterade har det genomsnittliga avståndet mellan bostad och arbetsplats ökat med över tjugo procent för ingenjörer sedan 2019.

Mer än var tionde ingenjör arbetar mer än 10 mil från sin arbetsplats och nästan sju procent mer än 25 mil bort.

Ingenjörer jobbar allt längre från bostaden

Sveriges Ingenjörer har räknat ut avståndet mellan hem och arbetsplats med hjälp av postnummer och jämfört hur siffrorna har förändrats mellan 2019 och 2024. Mätningen baseras på uppgifter för över 100 000 medlemmar. Sammanställningen visar att avståndet mellan ingenjörernas bostäder och arbetsplatser ökat med över 20 procent, eller närmare en mil i genomsnitt.

För Per var distanslösningen inget han aktivt planerat för, utan något som blev möjligt delvis på grund av erfarenheterna från distansarbetet under pandemin. 

I mars 2020 hade han precis börjat ett nytt jobb, men blev uppsagd när företaget, på grund av pandemin, behövde dra ned på personal. Under åren som följde jobbade han på flera olika arbetsplatser, men landade till slut i att han ville starta eget utifrån sin specialkompetens. När han då började kontakta möjliga kunder för att göra en marknadsundersökning fick han istället ett jobberbjudande.

Företaget fanns i Motala, men de var öppna för att erbjuda honom en distanslösning.

– Innan pandemin hade jag aldrig funderat över att arbeta på distans. Vi diskuterade en lösning där jag skulle kunna sitta på ett kontor i Stockholm, men jag landade i att jag hellre ville inrätta ett hemmakontor, berättar han. 

”Kan ha det precis som jag vill”

Per är nu projektledare samt kvalitet- och teknisk ansvarig på Motala-företaget Steambox, som erbjuder lösningar av ångteknik för industrier. En stor del av hans arbete, möten och kontakter med kunder görs framför datorn och det spelar därmed mindre roll var i landet han sitter.

En liten nackdel med att jobba hemifrån är att det kan bli lite rörigt när alla tre barnen kommer hem från skolan på eftermiddagarna. Men på det stora hela är distansjobbet en lösning som Per trivs väldigt bra med.

– Jag kan ha det precis som jag vill, ha på radion eller prata i telefon utan att riskera att störa någon. Jag har också mycket kontakter med kunder och kollegor i jobbet, så jag saknar inte heller den sociala biten. Men det bästa av allt är att jag arbetar hemma och slipper allt resande till och från arbetet.

Hur fungerar det rent praktiskt, är det inte svårt att dra gränsen mellan arbete och fritid?

– Jag har faktiskt inga som helst problem med det. Visst händer det att jag jobbar på kvällen ibland, men då kan jag även ta en förmiddag ledig, förklarar Per Lindgren.

Sökområdet har blivit större

Möjligheten till distansarbete är något som allt fler ingenjörer ser som självklart i sitt jobb. Enligt rapporten jobbar mer än 70 procent av ingenjörerna delar av veckan på distans och nästan 40 procent arbetar minst halva tiden på distans. 

Ytterst få skulle kunna tänka sig att ta ett jobb med mer än en timmes restid enkel väg om man inte får jobba på distans. Om de däremot får arbeta huvuddelen av sin arbetstid på distans skulle hälften kunna tänka sig att ta ett sådant jobb.

Distanslösningar har därmed gjort det enklare att som Per Lindgren söka jobb inom sin specialkompetens inom ett större geografiskt område. Men det kan även underlätta för den som har ett arbete att flytta längre bort från jobbet. 

Besök på ishotellet sådde ett frö

Joar af Ekenstam är ett exempel på det senare. Han och hans familj flyttade från Solna till sin gård i Edsbyn våren 2020.

– Vi hade faktiskt redan beslutat att flytta till Edsbyn innan pandemin bröt ut. Tanken var att jag skulle veckopendla till Stockholm. Men när det blev dags att flytta i maj 2020 jobbade vi redan på distans och i den nya verkligheten blev det inte så många resor till Stockholm de första åren, berättar Joar. 

Joar jobbar som kund- och sälj-ansvarig för solparker på solenergiföretaget Alight. Den första tanken på att flytta från storstaden föddes flera år tidigare, på en företagsresa till Jukkasjärvi.

– Jag träffade ägaren för ishotellet och han berättade hur han kunde ta ledigt en stund mitt på dagen för att åka skidor på isen. Jag minns att jag tänkte ”Vilken frihet han har! Tänk att ha ett inspirerande jobb, friheten att ta vara på dagen och samtidigt ha mer tid för familjen”. Det sådde ett frö hos mig, berättar Joar.

Är inte den enda distansjobbaren

Flytten till Edsbyn blev också precis så bra som han hade föreställt sig. Att minska stressen kring hämtning och lämning av barnen och pendling till och från arbetet ger ett större lugn i vardagen. Dessutom sparar det enormt mycket tid, varje dag.

Joar bor nära skidspår och slalombacke och det är enkelt att ta sig tid för lunchträning – det behövs ingen planering för att ta sig iväg. All logistik är också mycket enklare – inga köer, ingen trafik. 

Dessutom är uppkopplingen till och med bättre än på vissa håll i storstaden.

– I Stockholm är nätet inte anpassat för att folk ska sitta hemma och jobba och det kan bli segt ibland. Här har jag fiber rakt in i huset, berättar han.

Numera veckopendlar Joar till kontoret i Stockholm ungefär var tredje vecka. Att jobba på distans fungerar bra och han är långt ifrån ensam om att jobba långt från huvudkontoret. Företaget har vuxit snabbt på senare tid och ungefär hälften av de anställda jobbar utanför Sverige eller spridda på andra orter i landet.  

Grym möjlighet för akademiker

– Alights strategi med ”remote-first”, att alla möten ska vara digitala i första hand, har bidragit till att talangpoolen man kan rekrytera ifrån har blivit fantastiskt mycket större. Många är inte beredda på att flytta för ett jobb idag, eller så vill man ha friheten att flytta, men jobba kvar i företaget, förklarar han.

Även kollegorna som bor i Stockholm jobbar delar av sin tid på distans. En nackdel med distansarbete enligt Joar är att man ibland missar samtal och diskussioner och riskerar att ”hamna utanför loopen”.

Att kollegorna finns på plats är även viktig för kunskapsöverföringen, särskilt för nyanställda eller nyutexaminerade, och det är inte bra om det blir alltför tomt på kontoren, förklarar han. Personligen tror han dock att vi bara sett början på distansarbetetsvågen. 

– Detta är en grym möjlighet för akademiker att leva ett annat liv med större frihet, samtidigt som det gynnar landsbygden. Det här kan vara början på en modern digital grön våg, säger Joar av Ekenstam. 

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Ingenjören som försöker lösa gåtan om Alzheimer

Ingenjören som försöker lösa gåtan om Alzheimer

En finurlig mattelärare fick Pernilla Wittung Stafshede att vilja söka till Chalmers. Snart fyrtio år senare driver hon ett eget forskningslabb, med målet att förstå den komplexa kemin som orsakar demenssjukdomar.
Fler artiklar