Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivOrättvis behandling och sjukfrånvaro kan hänga ihop

Orättvis behandling och sjukfrånvaro kan hänga ihop

Risken för lång och frekvent sjukfrånvaro ökar om den anställda känner sig orättvist behandlad, visar ny forskning.

Läs mer

Studien Interactional justice at work is related to sickness absence: a study using repeated measures in the Swedish working population av Constanze Leineweber, Claudia Bernhard-Oettel, Paraskevi Peristera, Constanze Eib, Anna Nyberg och Hugo Westerlund är publicerad i BMC Public Health. Du hittar studien här.

Det finns ett samband mellan att uppleva en låg nivå av rättvis behandling på jobbet och lång eller frekvent sjukfrånvaro. Detta enligt en studie från Stockholms universitet och University of East Anglia som har publicerats i BMC Public Health.

Det handlar bland annat om hur rättvist anställda upplever effekterna av beslut, hur chefen behandlar anställda och hur pass bra information de anställda upplever att de får.

– Våra resultat understryker behovet av rättvis behandling av anställda, oavsett uppfattad jobbsäkerhet, för att hålla arbetskraften hälsosam och för att minimera förlorade dagar på grund av sjukfrånvaro, säger Constanze Eib, medförfattare till studien i en kommentar.

Enligt studien kan en hög nivå av jobbosäkerhet förutsäga lång och frekvent sjukfrånvaro. Lång sjukfrånvaro innebär att man har varit borta 31 dagar eller mer de senaste 12 månaderna. Frekvent sjukfrånvaro innebär att man har varit borta mer än två gånger de senaste 12 månaderna.

Enligt huvudförfattaren Constanze Leineweber, verksam på Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet, kan organisationer vinna på att investera i eller förbättra sina riktlinjer och regler för rättvis behandling av anställda, samt förbättra jobbsäkerheten. Dessutom kan det vara bra att träna chefer i rättsprinciper.

– Faktum är att utbildning i rättvisa principer har visat sig vara framgångsrikt i olika organisatoriska sammanhang, säger Constanze Leineweber i en kommentar.

Ania Obminska

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Så höjer du en låg ingångslön

0
Fick du inte den ingångslön som du hade hoppats på? Nytt år och äntligen dags för ditt första lönesamtal. Sveriges Ingenjörer ger tips på hur du förbereder dig för att kunna lyfta en låg ingångslön.
Andreas Anderljung och Anna Othén Martinell

Vart tog dina kursare vägen? Här är svaret

0
Vad jobbar ingenjörer med efter studierna? Finns de inom typiska ingenjörsyrken eller jobbar de med något helt annat? Vi bad SCB ta fram vad ingenjörer som gick ut 2009/2010 jobbade med tio år senare. Här är svaret.

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

1
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

5
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

1
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Expertens tips inför löneförhandlingen: ”Var djärv och ta i”

0
Ett nytt jobb innebär även ett guldläge för en högre lön. Så här vässar du dig inför löneförhandlingen.