Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivOrättvis behandling och sjukfrånvaro kan hänga ihop

Orättvis behandling och sjukfrånvaro kan hänga ihop

Risken för lång och frekvent sjukfrånvaro ökar om den anställda känner sig orättvist behandlad, visar ny forskning.

Läs mer

Studien Interactional justice at work is related to sickness absence: a study using repeated measures in the Swedish working population av Constanze Leineweber, Claudia Bernhard-Oettel, Paraskevi Peristera, Constanze Eib, Anna Nyberg och Hugo Westerlund är publicerad i BMC Public Health. Du hittar studien här.

Det finns ett samband mellan att uppleva en låg nivå av rättvis behandling på jobbet och lång eller frekvent sjukfrånvaro. Detta enligt en studie från Stockholms universitet och University of East Anglia som har publicerats i BMC Public Health.

Det handlar bland annat om hur rättvist anställda upplever effekterna av beslut, hur chefen behandlar anställda och hur pass bra information de anställda upplever att de får.

– Våra resultat understryker behovet av rättvis behandling av anställda, oavsett uppfattad jobbsäkerhet, för att hålla arbetskraften hälsosam och för att minimera förlorade dagar på grund av sjukfrånvaro, säger Constanze Eib, medförfattare till studien i en kommentar.

Enligt studien kan en hög nivå av jobbosäkerhet förutsäga lång och frekvent sjukfrånvaro. Lång sjukfrånvaro innebär att man har varit borta 31 dagar eller mer de senaste 12 månaderna. Frekvent sjukfrånvaro innebär att man har varit borta mer än två gånger de senaste 12 månaderna.

Enligt huvudförfattaren Constanze Leineweber, verksam på Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet, kan organisationer vinna på att investera i eller förbättra sina riktlinjer och regler för rättvis behandling av anställda, samt förbättra jobbsäkerheten. Dessutom kan det vara bra att träna chefer i rättsprinciper.

– Faktum är att utbildning i rättvisa principer har visat sig vara framgångsrikt i olika organisatoriska sammanhang, säger Constanze Leineweber i en kommentar.

Ania Obminska

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Smit inte ut bakvägen – fast du helst inte vill bli avtackad

0
Vad gör du om du inte har trivts och en avtackningsfika med kollegor och chefen mest känns som ett plågsamt skådespel? Kan man man tacka nej till att bli avtackad?

Social kompetens – ett ”luddigt” uttryck och maktmedel

0
Arbetsgivare ställer ofta krav på social kompetens. Men var menas med det? Uttrycket är otydligt och det tycker Ann J Sandén, som nyligen doktorerat i ämnet, är problematiskt.

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

3
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.