Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivNu kommer boken om Kristinas löpäventyr genom Iran

Nu kommer boken om Kristinas löpäventyr genom Iran

Hallå där… Kristina Paltén, ingenjören som hösten 2015 sprang 184 mil ensam genom Iran för att möta sina egna rädslor och försöka bidra till ökad öppenhet och tolerans. Vad har hänt sedan du kom tillbaka till Sverige?

– Dokumentärfilmen om resan, ”Ensam genom Iran – 184 mil av tillit”, blev klar för drygt ett år sedan. Trailern på cirka 4,5 minuter hade länge runt 10 miljoner visningar, men med Trumps ”muslim ban” gick den upp till 16 miljoner, och ett inslag som brittiska The Guardian gjorde om min löpning fick 12 miljoner visningar. Nu är trailern och videon uppe i totalt 32 miljoner visningar.

Läs mer

Kristina Paltén jobbade på Ericsson i många år. Ingenjören intervjuade henne i nummer 4/2015 med anledning av Ericssons senaste neddragningar. För Kristina blev uppsägningen en nystart. Du kan läsa intervjun med henne om detta här.

Läs Ingenjörens tidigare intervju med Kristina Paltén om löpningen genom Iran här.

Läs mer om Kristinas på hennes blogg.

Så här, drygt två år efter resan, vad har du för tankar och reflektioner om den?
– Det känns jättestort. Jag trodde att uppmärksamheten kring min resa skulle vara som störst när jag var i Iran och sprang, men det blev tvärtom. Kanske har det att göra med världsläget, att det finns en rädsla i världen som verkar större nu än när jag sprang. Filmen visar att människor i grund och botten är goda, snälla och hjälpsamma. Det är ett budskap som behövs just nu. Jag är glad över att min resa har fått den uppmärksamhet den har fått, men det är sorgligt att så många är rädda. Sedan tror jag att min berättelse tilltalar många för att det är lite av en hjältesaga, inte för att jag ser mig själv som hjälte, men att jag visade att det går att vara rädd för något och göra det ändå.

Vad har du gjort sedan du kom tillbaka?
– I början hade jag många föreläsningar, men sedan kom en lite lugnare period våren 2017. Det var väldigt bra eftersom jag skrev på min kommande bok ”Den rädda löparen” då. Sedan i höstas har jag haft många föreläsningar igen. Dokumentären har visats på flera filmfestivaler och vann pris för bästa debutdokumentär i Ryssland. Nu finns den också i en 40 minuter lång variant som är tillgänglig för alla skolor.

Berätta mer om boken, visste du redan när du var i Iran att du skulle skriva den?
– Jag hade bestämt mig för att skriva en bok om resan redan innan jag sprang, men tänkte att jag skulle ge ut den själv och ha lagret under sängen, haha. Men sen hade DN en artikelserie som handlade om tillit, som jag skrev ett svar på som de ville trycka. En kille på Wahlström & Widstrand såg min text och hörde av sig. Helt plötsligt skulle min bok bli en stor bok, på ett riktigt förlag. Därefter hörde flera agenter av sig om att ge boken utomlands, och förlag från Kina, Tyskland och Kanada hörde av sig direkt till mig. Det hade jag inte kunna drömma om, ens i min vildaste fantasi.

Ingenjören Kristina Paltén har sprungit 1 840 kilometer genom Iran. Foto: Soroush Morshedian
Foto: Soroush Morshedian

Vad kommer boken att handla om?
– Det är en feelgood-bok som handlar om löpningen förstås, men också det fina som händer när människor möts, om fördomar och om vad yttrandefrihet betyder i Iran och i Sverige, om våra olika villkor men också likheter. Det finns ett politiskt spår, liksom ett mer andligt som handlar om varför jag gjorde resan, om min gudstro och min tro på människan.

Vad hoppas du att läsarna ska ta med sig från boken?
– Att människor innerst inne vill gott, var de än är. De som vill förtrycka är få, även om de finns, både i Iran och i Sverige. Jag ser många likheter mellan Iran och Sverige, till exempel att kvinnor i Iran vill ha lika lön för lika arbete precis som i Sverige.

Vad händer framöver?
– Jag kommer att skicka boken till både politiker och journalister. Jag vill lyfta frågan om vilket Sverige vi vill ha, vad vill vi stå för? Jag vill framföra att varje människa kan göra skillnad och det gäller att stå upp för det Sverige du vill leva i, för de värderingar du vill se. Jag har insett vikten av yttrandefrihet och demokrati. Med boken hoppas jag också kunna bidra till en mer balanserad syn på Iran. Varför var jag så rädd innan jag åkte dit? Jag insåg att det delvis berodde på att mediebevakningen av Iran i Sverige inte är så balanserad, och att jag tidigare inte heller sökt upp information för att balansera den bilden.

Ania Obminska

Kristina Palténs bok ”Den rädda löparen” släpps den 15 mars.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Katarina Wåhlin Alm, Jenny Gibson, Marianne Erlandson och Hans Näslund

Så mycket tjänar 213 kommunala teknik- och samhällsbyggnadschefer

0
Snittlönen för förvaltningschefer inom teknik och samhällsbyggnad i kommunerna ligger i nivå med jämförbara tjänster i privat sektor. Det visar en genomgång.
Rasmus Ågren

Elektronikingenjörens dagbok från Ikea – jobbar med de uppkopplade produkterna

0
Ikea säljer inte bara möbler och servetter. I Malmö utvecklar företaget elektronik – bland annat till lampor och högtalare. Här berättar ingenjören Rasmus Ågrens om en vecka på jobbet.
Fasader i Globenpområdet

Så tjänar ingenjörer i 19 branscher

0
Snittlönen för ingenjörer i privat sektor är högst i fastighetsbranschen. It-konsulter hamnar i den nedre delen av listan. Men om man rensar för ålder och chefsbefattningar blir bilden en annan.

Vad gör du om du ställs inför ett etiskt dilemma i jobbet?

1
I jobbet som ingenjör kan det uppstå en konflikt mellan kravet och den egna övertygelsen.  Vad är rätt och vad är fel?  Kanske ett dokument från 1929 kan hjälpa till att ge svaret.

Ingenjörerna som tillverkar vapnen som ska stoppa Putin

0
Hur är det att jobba med produkter som å ena sidan används för att försvara länders självständighet, men som å andra sidan kan döda? Ingenjören ställde frågan till två ingenjörer på BAE Systems.

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

1
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

2
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Så höjer du en låg ingångslön

0
Fick du inte den ingångslön som du hade hoppats på? Nytt år och äntligen dags för ditt första lönesamtal. Sveriges Ingenjörer ger tips på hur du förbereder dig för att kunna lyfta en låg ingångslön.