Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivNu kommer boken om Kristinas löpäventyr genom Iran

Nu kommer boken om Kristinas löpäventyr genom Iran

Hallå där… Kristina Paltén, ingenjören som hösten 2015 sprang 184 mil ensam genom Iran för att möta sina egna rädslor och försöka bidra till ökad öppenhet och tolerans. Vad har hänt sedan du kom tillbaka till Sverige?

– Dokumentärfilmen om resan, ”Ensam genom Iran – 184 mil av tillit”, blev klar för drygt ett år sedan. Trailern på cirka 4,5 minuter hade länge runt 10 miljoner visningar, men med Trumps ”muslim ban” gick den upp till 16 miljoner, och ett inslag som brittiska The Guardian gjorde om min löpning fick 12 miljoner visningar. Nu är trailern och videon uppe i totalt 32 miljoner visningar.

Läs mer

Kristina Paltén jobbade på Ericsson i många år. Ingenjören intervjuade henne i nummer 4/2015 med anledning av Ericssons senaste neddragningar. För Kristina blev uppsägningen en nystart. Du kan läsa intervjun med henne om detta här.

Läs Ingenjörens tidigare intervju med Kristina Paltén om löpningen genom Iran här.

Läs mer om Kristinas på hennes blogg.

Så här, drygt två år efter resan, vad har du för tankar och reflektioner om den?
– Det känns jättestort. Jag trodde att uppmärksamheten kring min resa skulle vara som störst när jag var i Iran och sprang, men det blev tvärtom. Kanske har det att göra med världsläget, att det finns en rädsla i världen som verkar större nu än när jag sprang. Filmen visar att människor i grund och botten är goda, snälla och hjälpsamma. Det är ett budskap som behövs just nu. Jag är glad över att min resa har fått den uppmärksamhet den har fått, men det är sorgligt att så många är rädda. Sedan tror jag att min berättelse tilltalar många för att det är lite av en hjältesaga, inte för att jag ser mig själv som hjälte, men att jag visade att det går att vara rädd för något och göra det ändå.

Vad har du gjort sedan du kom tillbaka?
– I början hade jag många föreläsningar, men sedan kom en lite lugnare period våren 2017. Det var väldigt bra eftersom jag skrev på min kommande bok ”Den rädda löparen” då. Sedan i höstas har jag haft många föreläsningar igen. Dokumentären har visats på flera filmfestivaler och vann pris för bästa debutdokumentär i Ryssland. Nu finns den också i en 40 minuter lång variant som är tillgänglig för alla skolor.

Berätta mer om boken, visste du redan när du var i Iran att du skulle skriva den?
– Jag hade bestämt mig för att skriva en bok om resan redan innan jag sprang, men tänkte att jag skulle ge ut den själv och ha lagret under sängen, haha. Men sen hade DN en artikelserie som handlade om tillit, som jag skrev ett svar på som de ville trycka. En kille på Wahlström & Widstrand såg min text och hörde av sig. Helt plötsligt skulle min bok bli en stor bok, på ett riktigt förlag. Därefter hörde flera agenter av sig om att ge boken utomlands, och förlag från Kina, Tyskland och Kanada hörde av sig direkt till mig. Det hade jag inte kunna drömma om, ens i min vildaste fantasi.

Ingenjören Kristina Paltén har sprungit 1 840 kilometer genom Iran. Foto: Soroush Morshedian
Foto: Soroush Morshedian

Vad kommer boken att handla om?
– Det är en feelgood-bok som handlar om löpningen förstås, men också det fina som händer när människor möts, om fördomar och om vad yttrandefrihet betyder i Iran och i Sverige, om våra olika villkor men också likheter. Det finns ett politiskt spår, liksom ett mer andligt som handlar om varför jag gjorde resan, om min gudstro och min tro på människan.

Vad hoppas du att läsarna ska ta med sig från boken?
– Att människor innerst inne vill gott, var de än är. De som vill förtrycka är få, även om de finns, både i Iran och i Sverige. Jag ser många likheter mellan Iran och Sverige, till exempel att kvinnor i Iran vill ha lika lön för lika arbete precis som i Sverige.

Vad händer framöver?
– Jag kommer att skicka boken till både politiker och journalister. Jag vill lyfta frågan om vilket Sverige vi vill ha, vad vill vi stå för? Jag vill framföra att varje människa kan göra skillnad och det gäller att stå upp för det Sverige du vill leva i, för de värderingar du vill se. Jag har insett vikten av yttrandefrihet och demokrati. Med boken hoppas jag också kunna bidra till en mer balanserad syn på Iran. Varför var jag så rädd innan jag åkte dit? Jag insåg att det delvis berodde på att mediebevakningen av Iran i Sverige inte är så balanserad, och att jag tidigare inte heller sökt upp information för att balansera den bilden.

Ania Obminska

Kristina Palténs bok ”Den rädda löparen” släpps den 15 mars.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?