Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemTeknik & MiljöTeknikDigitaliseringen skapar nya förväntningar

Digitaliseringen skapar nya förväntningar

Om vi tar vara på de möjligheter som tekniken ger kan vi närma oss en vision där samhället håller individer friska, snarare än botar sjuka, sade Claudia Olsson, ingenjören som utsetts till Young Global Leader av World Economic Forum, under ett panelsamtal om digitalisering på onsdagen.

Nordiska rådet anordnade på onsdagsförmiddagen ett panelsamtal på temat digitalisering i riksdagen, där bland andra ingenjören och ekonomen Claudia Olsson, i dag vd på konsultbolaget Exponential med fokus på digital transformation, talade. Hon var på plats för att presentera ett framtidsscenario för Norden år 2030.

Utvecklingen inom flera tekniska områden, så som artificiell intelligens, energiteknik, robotik och nanoteknik, är närmast exponentiell, sade Claudia Olsson, och tillade att det också sker en konvergens mellan olika teknologier.

– Det här gör att medborgaren år 2030 kommer förvänta sig ett samhälle där såväl sjukvård, utbildning, demokrati och infrastruktur på många sätt har påverkats av den här digitala utvecklingen. De kommer också förvänta sig ett samhälle där många av de här funktionerna är integrerade på ett sömlöst sätt, sade Claudia Olsson.

En sektor som kommer att påverkas mycket av digitaliseringen är sjukvården. Om vi tar vara på de möjligheter som tekniken ger kan vi närma oss en vision där samhället håller individer friska, snarare än botar sjuka, tror Claudia Olsson och nämnde bland annat smarta speglar som diagnostiserar användaren i hemmet, något som redan finns i dag.

Miljö, energi och hållbar livsmedelskonsumtion är andra viktiga förändringsområden år 2030, enligt Claudia Olsson. Till exempel kan resursanvändningen bli mycket smartare genom cirkulära affärsmodeller, organisationers hållbarhetsarbete kan bli mer transparent och enklare att följa upp och vi kan få bättre lösningar för energilagring samtidigt som vi ökar användningen av förnybara energikällor.

Den snabba teknikutvecklingen kommer också bidra till att förändra både yrkesroller och arbetsuppgifter, inte minst när det handlar om jobb som är farliga, tråkiga eller smutsiga. De rutinartade jobben kommer i allt mindre grad skötas av människor och i allt högre grad av robotar. Det ger oss en större möjlighet att fokusera mer på omvårdnad, kreativitet och komplex problemlösning, är Claudia Olssons analys. Men det innebär också att organisationer och ledare behöver se över hur de arbetar.

– Det här innebär att vi behöver se över hierarkiska strukturer, och jobba mycket mer nätverksbaserat, med samverkan, för att agera snabbare i en värld som förändras snabbt, sade hon.

Det livslånga lärandet behövs för att klara det allt mer utmaningsdrivna samhället, enligt Claudia Olsson. Och detta lärande kommer att behöva ske på jobbet i allt högre grad, kontinuerligt.

– Kunskap och lärande blir definitivt nyckelfaktorer för samhället 2030, sade Claudia Olsson.

Jan Gulliksen, professor i människa-data interaktion vid KTH och tidigare ordförande för digitaliseringskommissionen, tyckte att det är viktigt att vi bejakar den förändring som sker. Det gäller att vara positiv och möjlighetsfokuserad när vi talar om vad utvecklingen innebär, menar han.

– Jag vill att alla förstår att det här är en förändring som vi inte kan och inte får stå utanför, sade han.

 Ania Obminska

 

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
Att ha kurser och kurslitteratur på engelska har till stor del setts som något naturligt och oproblematiskt i Sverige. Men nu visar en ny studie från KTH och Chalmers att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

0
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.

Fackordföranden på Cementa: ”Vill poängtera att det är jättekul att jobba fackligt”

0
När mark- och miljööverdomstolen avvisade dåvarande Cementas (i dag Heidelberg Materials) ansökan för fortsatt kalkbrytning på Gotland hamnade det fackliga arbetet i hetluften. Idag har det lugnat ner sig, konstaterar Akademikerföreningens ordförande.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.
Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet

377 miljoner extra till utbildning av ingenjörer 2024 – ”30-årig trend bruten”

3
Fler utbildningsplatser, mer forskning, mer till kompetensutveckling. Och efter 30 års minskning: mer per student.
Python website

Nu startar antagningen till universitets-kurser i Python för yrkesverksamma

0
Ska gå att läsa parallellt med jobbet. Och den här typen av kurser ökar nu.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Varsel på arbetsplatsen? Så funkar det

0
Vad händer när arbetsgivaren lägger ett varsel? Och vad bör jag som anställd tänka på för att undvika de vanligaste misstagen? Chefsjuristen på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.