Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivExtrajobb kan påverka studierna

Extrajobb kan påverka studierna

När studiemedelssystemet förändrades för 16 år sedan höjdes fribeloppet och det blev möjligt att jobba mer. Resultat blev att vissa studentgrupper lånar mindre och jobbar så mycket att det påverkar studieresultaten. Andra gör precis tvärtom.

År 2001 förändrades det svenska studiestödssystemet. Lånen skulle betalas tillbaka snabbare men samtidigt höjdes inkomsttaket och det blev möjligt att jobba mer med fullt studiebidrag.

Förändringen har påverkat studenterna på olika sätt beroende på bakgrund och utbildningsval visar en studie från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU. Kritik har framförts mot att förändringen av studiestödet har ökat snedrekryteringen.

De studenter som hade sämre grundförutsättningar för studier jobbar mer och låna mindre. Det handlar om studenter med lägre gymnasiebetyg, från hem utan studievana och studenter på utbildningar där man inte förväntades få höga löner.

Studenter med föräldrar som har studerat på högskola och som pluggade till yrken där de kunde förvänta sig höga löner gör tvärtom. De lånar mer och jobbade mindre för att snabbare kunna klara sin utbildning. De som inte jobbar hoppar också mer sällan av studierna.

Ingenjören har träffat Mattias Lind som pluggar första året på civilingenjörsprogrammet Informationsteknik på KTH i Kista. Han har sommarjobbat sedan han gick i högstadiet och nu jobbar han parallellt med sina högskolestudier som IT-tekniker på ett företag som gör el- och larminstallationer.

Han väljer själv hur mycket han vill jobba och när hand hade tentaperiod nyligen jobbade han inte alls under tre veckor.

Mattias Lind pluggar första året på KTH och jobbar extra som IT-tekniker.

– Vanligtvis jobbar jag 10–25 procent och efter skatt tjänar jag mellan 2000 och 5000 kronor i månaden, säger han.

Mattias kan räkna med en mycket bra arbetsmarknad och en bra lön och civilingenjör inom IT men han har valt att jobba för att kunna flytta hemifrån. Veckan innan han började på KTH lämnade han föräldrahemmet i Stuvsta och flyttade in i en andrahandslägenhet i Märsta.

– Om jag inte hade jobbat hade jag inte kunnat flytta. Under december får man bara hälften så mycket från CSN och med en hög hyra är det svårt att lägga undan pengar. Lönen är förutsättningen för att jag kan bo i egen lägenhet.

Mattias satsar på studierna i första hand och vill bli klar så fort som möjligt och om inte jobbar var så flexibelt skulle det vara svårt att kombinera. Varje vecka meddelar han sin chef när han kan jobba och sedan får han ett besked om när de vill att han kommer.

– Om man inte har ett lika flexibelt jobb som jag har kan det nog krocka med studierna. Det problemet hör jag att andra studenter har, säger han.

Mattias vet att det är ganska många i hans klass som jobbar extra. Butiksjobb verkar vara det vanligaste.

– De flesta jobbar nog främst på helgerna och trots att man inte missar några föreläsningar tror jag att det kan påverka studierna. Om man pluggar hårt hela veckorna och jobbar hela helgerna kan det blir tufft. Man måste få tid att vila någon gång, säger Mattias Lind

Att fribeloppet har höjts tycker Mattias är bra. Det ger möjlighet att jobba för de som vill.

– Att fribeloppet är högt gör det möjligt för fler, som vill och som har möjlighet att hyra en lägenhet, att flytta hemifrån, säger Mattias Lind.

Karin Virgin

1 KOMMENTAR

  1. Med tanke på att det enda näringslivet verkar vara intresserade av är arbetslivserfarenhet så är det väl ingen dålig strategi?

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.
Scania Lisa Lorentzon

Högre löneökningar än märket på Scania

2
Akademikerna på Scania får 4,9 procents löneökning i år, högre än märket på 3,9 procent. Dessutom ska goda prestationer ge extra lyft.
Arbetslösheten för ingenjörer 2020-2023

Rekordlåg arbetslöshet för ingenjörer – och små ändringar inom bygg

0
Ekonomin skakar. Men det märks inte på arbetslösheten för ingenjörer. Och i byggsektorn, där vissa delar har det tufft, är förändringarna ändå små.
Lina Wennberg

Varslet kastade om tillvaron för fackordföranden

0
Hon hade laddat för årets löneförhandlingar. Men när Volvo Cars gick ut med ett varsel om neddragningar förändrades situationen helt för Lina Wennberg, ordförande för Akademikerklubben på Volvo Cars i Olofström.

Tänk på det här om du låter banken förvalta din pension

0
Höga boräntor gör att banker lockar med rabatt om du flyttar din tjänstepension till deras pensionsbolag. Men den rabatten kan bli en riktigt dyr affär på lång sikt.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.