Nyanlända kvinnor får mindre hjälp än män till jobb

Foto: AndreyPopov/Thinkstock

Nyanlända kvinnor har länge fått mindre hjälp än män när de har sökt sig till Arbetsförmedlingen för att hitta ett jobb.

Nyanlända kvinnor har länge och i stor utsträckning fått klara sig själva när de försöker försöker etablera sig på den svenska arbetsmarknaden. Arbetsförmedlingen har gett dem betydligt mindre hjälp än nyanlända män. Det var en av de slutsatser som forskaren Jennie K Larsson drog under arbetet med sin doktorsavhandling Integrationen och arbetets marknad från 2015.

En grupp som fick oväntat lite hjälp var de högutbildade kvinnorna.

Jennie K Larsson. Foto: David Lagerlöf.

– Handläggarna jobbade helt enkelt inte så mycket med dem. Kvinnor betraktas som duktiga på att lösa sina egna problem, säger Jennie K Larsson som i avhandlingen bland annat intervjuade ett tjugotal av myndighetens handläggare.

Avhandlingen handlade om hur handläggarna på Arbetsförmedlingen i sitt vardagliga arbete skapar den verkliga integrationspolitiken. Enligt gängse teorier brukar tjänstemän satsa mer på de högutbildade individer som har lättast att få jobb, och mindre på dem som exempelvis saknar utbildning och har stora språksvårigheter. Orsaken är att handläggarna försöker optimera sina egna resultat, det vill säga förmedla så många arbeten som möjligt. Enligt teorin väljer de därför att hjälpa till där de har störst chans att få folk i jobb.

Men Jennie K Larsson såg att teorierna inte stämde på de högt utbildade nyanlända kvinnorna. Arbetsförmedlingens handläggare betraktade de här kvinnorna som så framåt och anställningsbara att de knappt behövde någon hjälp alls.

Lågutbildade kvinnor bedömdes däremot vara svåra att hjälpa över huvud taget. De placerades ofta på utbildningar och sysselsättningar som inte ökade deras chanser att få jobb, men som gjorde att de kunde få fortsatt ersättning.

Enligt Jennie K Larsson var det männen, både låg- och högutbildade, som generellt sett fick mest hjälp.

– Egentligen vet man inte om de högutbildade kvinnorna är så duktiga på att hitta jobb själva, säger Jennie K Larsson. Det som har gett resultat de senaste åren är så kallade nystartsjobb och de har mest gått till män, säger hon.

Sture Henckel

Lämna en kommentar

Senaste nytt

  • Frost

    Goda helger önskar Ingenjören! Vi är tillbaka 7 januari

    Vi på Ingenjören tar helgledigt. Vi är tillbaka den 7 januari. Följ oss gärna på Facebook och LinkedIn där vi lägger ut lästips. Goda helger önskar vi alla läsare! 
  • Så  här mycket kostar det att vara sjuk

    Så här mycket kostar det att vara sjuk

    Om du har en månadslön på 50 000 kronor kostar en sjukvecka drygt 5 000 kronor före skatt. Redan efter två sjukveckor blir lönen lägre om du inte har kollektivavtal. Här kan du se vad korta och längre sjukperioder kostar dig.
  • Ingenjör tar silver i minnes-VM

    Ingenjör tar silver i minnes-VM

    När Minnes-VM arrangerades tidigare i höstas fick en svensk ingenjör kliva upp på prispallen. ”Det är skönt att ha minnesteknik som ett verktyg även i vardagen. Det ger lite extra självförtroende” säger silvermedaljören Sylvain Arvidieu.
  • Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    11 300 respektive 6 900 kronor skiljer det i månaden mellan de som gått det civilingenjörs- eller högskoleingenjörsprogram som ger högst respektive lägst lön.
  • SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, kommer starta sitt första civilingenjörsprogram, troligen hösten 2026.  Programmet blir unikt i sitt slag och satsningen ska snabba på omställningen till ett mer hållbart och teknologiskt avancerat jord- och skogsbruk.
Så  här mycket kostar det att vara sjuk

Så här mycket kostar det att vara sjuk

Om du har en månadslön på 50 000 kronor kostar en sjukvecka drygt 5 000 kronor före skatt. Redan efter två sjukveckor blir lönen lägre om du inte har kollektivavtal. Här kan du se vad korta och längre sjukperioder kostar dig.
Fler artiklar