Så hänger du med kompetensmässigt – och slipper bli omsprungen av unga

Foto: Zinkevych/ Thinkstock

Marknaden och tekniken är i ständig utveckling. För att du inte ska vakna en dag och inse att din kompetens är överspelad gäller det att hänga med. Det gäller särskilt för konsulter, men det berör faktiskt alla ingenjörer. Här ger några experter sina bästa råd för hur du ska göra.

Känner du att nyexaminerade eller andra springer om dig i kompetens? Få inte panik, men agera, säger Jan Gulliksen, professor i Människa-datorinteraktion vid KTH.

– Alla har möjlighet att fortbilda sig. Det finns utbildningar på alla nivåer, för alla. Många är gratis och mycket finns på nätet.

Jan Gulliksen, KTH

Jan Gulliksen, KTH

Han konstaterar att behovet kommer att öka.

– Om inte så lång tid tror jag att alla kommer att behöva ägna 10-20 procent av sin arbetstid åt att utbilda sig. Vi behöver skala upp inom ai och det digitala. Industrin skriker efter kompetens. Det kommer att behövas mer individanpassade utbildningar. Allt talar för att digitala utbildningar kommer att öka enormt.

Så hur gör man för att hänga med? Här är experternas fem bästa tips:

1. Just do it – Begär kompetensutveckling
Att du hänger med i utvecklingen är bra både för dig och företaget, så motivera arbetsgivaren att satsa på det och begär att få kompetensutveckling, säger Jesper Olsson, rådgivare på Trygghetsrådet med bakgrund som rekryterare inom it och teknik. Han pekar på att det inte måste handla om långa utbildningar utan kan se ut på många sätt: e-learning, självstudier eller att orientera dig om nya ämnen.

Frida Elfving, Sveriges Ingenjörer

Frida Elfving, Sveriges Ingenjörer

Frida Elfving, ombudsman på Sveriges Ingenjörer påpekar att kompetensutveckling är arbetsgivarens ansvar, arbetsgivarna ska möjliggöra utveckling. Men hon uppmanar ingenjörer att engagera sig i sin kompetensutveckling, för att inte halka efter och för att vara anställningsbar.

Charlotte Levert, HR-chef på IT-tjänsteföretaget Tieto, säger att livslångt och självständigt lärande är ett måste i framtiden. Medarbetarna måste ha förmåga att ta eget ansvar för att utvecklas och förnya sin kompetens, med stöd från arbetsgivaren.

2. Få koll på vad du behöver

Så vad ska man lära sig? Häng med i vad som är nytt. Läs facktidningar, magasin och titta på TED-talks eller andra föreläsningar. Läs platsannonser för att se vad som efterfrågas och gå sedan kurser i det.

– Tänk på att du inte bara behöver kunna teknik. Jobbar du med e-hälsa behöver du både lära om digitalisering och om hälsa och life science. Bygg förståelse tvärvetenskapligt, säger Jan Gulliksen.

Charlotte Levert, Tieto

Charlotte Levert, Tieto

Charlotte Levert lyfter fram att Tieto förutom specifika specialistutbildningar lägger stor vikt vid att kunna kravställande, test, förändringsledning, projektledning, strategi och transformation.

Frida Elfving ger rådet att själv kolla över: Vad finns det för utbildningar? Vad vill du med din karriär? Har du rätt kompetens eller hur ska du få det? Titta framåt. Ha utvecklingssamtal minst en gång per år och prata då om kompetensutveckling. Ställ krav på att få det.

3. Gå ihop med andra

– Hjälps åt. Det gäller att knyta sig till nätverk för att få hjälp, stöd och mentorskap. Man ska inte vara ensam och stark utan bygg med andra. Man behöver ingå i ett team. Se inte andra som konkurrenter. Mycket av den utveckling jag ser sker på ett öppet sätt, säger Jan Gulliksen.

Han pekar på grupper i sociala medier, antingen internationellt eller nationellt, där människor delar man med sig av white papers och metoder. Dataföreningen är ett annat forum att både få utbildning och knyta kontakter med andra inom ett visst område.

Charlotte Levert berättar att Tieto satsar mycket på att konsulterna delar kunskap med varandra, att företaget bokar in workshops, forum och gemensamma utbildningstillfällen.

– Då blir utbildningssatsningarna relevanta och rätt utifrån konsulternas egna behov. Avega, Tietos dotterbolag, hade över 70 workshops förra året för sina konsulter.

Förra året lanserade företaget också en mobilapp där medarbetarna var och när som helst kan lära sig mer om bland annat säkerhet, avancerad analys, design thinking och devops.

4. Olika former av utbildning

Det finns som sagt många former att kompetensutveckla sig på. Det går att ha abonnemang på en e-learningtjänst, det finns kurser på LinkedIn Learning, filmer på youtube, Google-utbildningar och så vidare.

Jesper Olsson, Trygghetsrådet

Jesper Olsson, Trygghetsrådet

Jesper Olsson lyfter fram att e-learning är ett bra sätt att lära sig när man har små stunder över. Det ser också bra ut i cv:t eller konsultprofilen att ha ett färskt datum på en utbildning.

Per Berglund, ansvarig för utbildningsfrågor på KTH, lyfter fram att universitet och högskolor har ett litet men dock existerande utbud av kurser för vidareutbildning, så se över vad olika lärosäten erbjuder. Det finns också uppdragsutbildningar som företag betalar för.

För vissa kunskapsområden behöver du också utbildning för att certifiera dig och få en kvalitetssäkring på vad du kan.

5. Byt arbetsuppgifter

Mycket kompetensutveckling sker så klart genom arbetsuppgifter och uppdrag, men det ställer krav på uppgifterna.

– Uppdragen måste vara utmanande och utvecklande så att man sätter kunskaperna på prov. Att det är nytt innehåll. Försök att få det. Gör inte exakt samma hela tiden. Se också till att även gå kurser. Man behöver båda, konstaterar Frida Elfving på Sveriges Ingenjörer.

Sedan är det också viktigt att få ner erfarenheten i sin konsultprofil eller cv. Skriv att du är ”van att arbeta utifrån agila metoder” om du är det, råder Jesper Olsson.

Att jobba i flera branscher är också ett sätt att utveckla sig. Och även kortare erfarenhet räknas.

1 kommentar

  • Bo-Göran Wallner

    Verkar som man helt missat MOOC här, ett område som svenska universitet ligger långt efter inom. EdX och Coursera har ett rikligt utbud av bantade kurser på universitetsnivå från Princeton, MIT mfl. Svenska universitet borde hänga på detta tåg och ge kurser anpassade för yrkesverksamma. En del av de tips som nämns ovan känns inte seriösa som riktiga fortbildningsalternativ.

    23 mars 2018

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Här är de populäraste kurserna för yrkesverksamma ingenjörer

Här är de populäraste kurserna för yrkesverksamma ingenjörer

Många lärosäten satsar på kompetensutveckling av ingenjörer. Vi har tagit reda på vilka som är de populäraste kurserna som går att kombinera med jobbet. Se listan med nära 50 kurser i topp.
Fler artiklar