Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetsliv”Hjärnan är inte konstruerad för kontorslandskap”

”Hjärnan är inte konstruerad för kontorslandskap”

Arbetsgivarna jagar effektiviseringar men ser inte elefanten i rummet. Forsk-ningen visar entydigt att prestationsförmågan sjunker i kontorslandskap. Här ger författaren Tomas Dalström några råd till chefer och till alla som har svårt att få något gjort på dagarna och därför tvingas ta med sig jobbet hem på kvällar och helger.

”Tänk dig att du kastar in en liten, mental handgranat var elfte minut i hjärnan. Det är vad som sker när du sitter i ett kontorslandskap”. Citatet är hämtat från boken Din hjärna från 2008 är effektivare än den du har i dag. Så kan du återställa den, av Tomas Dalström. Boken kom ut förra året.

Författaren och journalisten Tomas Dalström skrev redan för tio år sedan boken Bäst i test, om hur man skriver bättre och kommunicerar på hjärnans villkor. Sedan dess har han skrivit flera artikelserier och erbjuder föreläsningar om hur hjärnan fungerar och hur vår arbetsförmåga sjunker när vi inte får arbeta i en ostörd miljö.

Tomas Dalström

–Resultaten från forskarna är samstämmiga och ny forskning förstärker hela tiden bilden. Kontorslandskap sänker vår prestationsförmåga, framför allt när det handlar om att skriva. Det är en av de mest krävande uppgifterna för hjärnan, säger Tomas Dalström.

–Här går gränsen för vad hjärnan klarar av. Det beror på att vårt arbetsminne är så litet och det är där som hela skrivprocessen sker. Arbetsminnet kan bara göra en sak i taget och varje gång du blir avbruten kan det ta upp till 25 minuter innan du är tillbaka där du slutade. Hjärnan är helt enkelt inte konstruerad för att jobba i kontorslandskap.

Tomas Dalström är förundrad över att företagsledningar inte tar mer intryck av den forskning som finns och att så få ser de ekonomiska förlusterna med kontorslandskap där anställda inte får mycket gjort på dagarna.

–Det är ett kunskapsförakt att inte bry sig om de entydiga forskningsresultaten. Dessutom är det svårt att förstå att man accepterar att de anställda går på sparlåga. Industrin jobbar ständigt med att optimera sina processer och på kontoren lägger man ner pengar på att införskaffa en snabbare skrivare men den förlust av arbetstid som man får i ett kontorslandskap accepterar man.

Tomas vet att de som säljer in kontorslandskapen alltid pratar om de stora vinsterna med överhörning men han håller inte med.

–Överhörning är det mest överskattade argumentet för kontorslandskap. Hur mycket av det du hör i kontorslandskapet har du nytta av i ditt arbete? I allmänhet väldigt lite vill jag påstå.

Ett exempel av många som visar problemen med kontorslandskapen kommer från forskaren Kristina Bodin Danielsson på KTH. Hennes studier visar att 60 procent av kvinnorna och 40 procent av männen blir störda av att sitta i små kontorslandskap.

–Men det betyder inte heller att de som inte uppger att de blir störda presterar bra. Många upplever att de har för mycket att göra och tvingas jobba på kvällar och helger. Inte sällan är förklaringen att arbetet i kontorslandskapet är ineffektivt.

Efter bokens första upplaga har Tomas Dalström kompletterat den med fler kapitel, bland annat om användandet av mobiltelefoner som påverkar arbetet i allt större omfattning. Han har intervjuat forskare som förklarar att beteendet att ständigt kolla i mobilen ger samma effekter på hjärnan som att ofrivilligt bli störd i ett kontorslandskap.

Enskilt rum eller kontorslandskap är sällan ett val som anställda kan göra. Däremot kan var och en försöka hitta en strategi för att få mer gjort, bli mindre trött för att också trivas bättre på jobbet. Här är Tomas Dalströms råd till medarbetare och till chefer.

Till dig i kontorslandskap och aktivitetsbaserade kontor:
Lär dig förstå hur hjärnan fungerar. Det är viktigt för att kunna jobbare effektivare. Framför allt skrivarbete och arbetsuppgifter som kräver koncentration och fokus förutsätter att du inte blir störd. Sätt dig i ett tyst rum eller arbeta hemifrån om det går. Jag vet att många som jobbar i aktivitetsbaserade kontor inte utnyttjar möjligheterna att sätta sig i tysta rum, inte heller när arbetsuppgifterna kräver det. Den sociala samvaron med kollegorna spelar stor roll.

Till dig som söker jobb:
Ta reda på hur kontoret är utformat. Är det ett aktivitetsbaserat kontor eller ett öppet landskap – finns det tillräckligt med tysta rum? Finns det möjlighet att arbeta hemifrån vid behov? Det är inte självklart på alla arbetsplatser.

Till dig som är chef:
Prata om arbetsmiljön med medarbetarna och se till att det finns policys som också efterlevs. Att inte ha regler och riktlinjer ställer väldigt stora krav på medarbetarna att hantera de problem som uppstår i ett kontorslandskap. Fundera också på hur effektiva era möten är. Hur många sitter med nästan i mobiltelefonen? Det finns företag som har infört mobilfria möten.

Karin Virgin

1 KOMMENTAR

  1. Detta är en ständig debatt som är nog så viktigt. Har studier tagit hänsyn till om man har erfarenhet av att jobba på annat sätt än öppet kontorslandskap? Jag själv har bara jobbat i öppet kontorslandskap (6 år i arbetslivet) och har svårt att föreställa mig nått annat men skulle absolut kunna säga att jag ibland störs av det runt om mig. Men jag tror även att jag lättare får kontakt med mina kollegor spontant. Sen funderar jag på om man tagit hänsyn till akustiken i rumment? Skrivborsskärmväggar? Det är ju även så att många däribland jag själv isolerar mig ganska väl med hörlurar och lugn musik. Bara lite tankar. Bra artikel annars :) Mvh Nicke

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Fackordföranden på Cementa: ”Vill poängtera att det är jättekul att jobba fackligt”

0
När mark- och miljööverdomstolen avvisade dåvarande Cementas ansökan för fortsatt kalkbrytning på Gotland hamnade det fackliga arbetet i hetluften. Idag har det lugnat ner sig, konstaterar Akademikerföreningens ordförande.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.
Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet

377 miljoner extra till utbildning av ingenjörer 2024 – ”30-årig trend bruten”

3
Fler utbildningsplatser, mer forskning, mer till kompetensutveckling. Och efter 30 års minskning: mer per student.
Python website

Nu startar antagningen till universitets-kurser i Python för yrkesverksamma

0
Ska gå att läsa parallellt med jobbet. Och den här typen av kurser ökar nu.

Trött efter jobbet? Så kan nya rutiner göra skillnad

2
Tallriksmodellen för hjärnan är en metod som hjälper dig att få energin att räcka även under de tuffaste höstmånaderna. 

Jobbets stora tidstjuv – men kan man tacka nej till möten?

2
Är din arbetstid helt sönderbokad eftersom andra kan lägga in möten i din digitala kalender? Det kan vara dags att börja tacka nej till möten, men det kräver lite fingertoppskänsla.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Varsel på arbetsplatsen? Så funkar det

0
Vad händer när arbetsgivaren lägger ett varsel? Och vad bör jag som anställd tänka på för att undvika de vanligaste misstagen? Chefsjuristen på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.