I dag finns det efterfrågan på alla typer av ingenjörer – både vad gäller kompetens och personlighet. Det viktiga är att gå på vad man själv vill och passar för, menar rekryterare som är inriktade just på ingenjörer. Här ger de råd för att hitta och få jobbet du vill ha – och vad du gör om du ändå får nej.
En av trenderna i dag är att arbetsgivare vill ha ingenjörer som är säljande, kan jobba tvärfunktionellt och hugga i där det behövs för att utveckla verksamheten.
– Som vill jobba med, inte för företaget. Även om man till exempel inte ska jobba i produktionen så är det bra att ha en nyfikenhet för det, säger Mine Konuk, ansvarig för rekrytering av ingenjörer på rekryteringsföretaget Hays.
Samtidigt finns en stor efterfrågan på specialister, konstaterar Johanna Engblom, rekryterare på Dfind Science & Engineering och själv ingenjör. För de jobben är det inte ”personen som kan allt” som passar bäst.
– Vi har flera tjänster där vi eftersöker personer med fokus, noggrannhet och högt kvalitetstänk. Egenskaper som kan vara dominanta hos introverta personer. Introverta personer har sällan samma behov av förändring som extroverta har. De drivs ofta av att bli riktigt duktiga inom sitt område och har sällan behov av att byta företag i samma takt som dagens unga har. Detta gör dem till attraktiva kunskapsbärare som inte syns på arbetsmarknaden i samma utsträckning som en kontaktsökande generalist.
Rekryterarens jobb
När företag anlitar en rekryteringsfirma för en rekrytering, vilket blir allt vanligare, innebär det att den första kontakt du får är med rekryteraren.
– Många ser det som en nackdel att gå via ett rekryteringsföretag, men fördelarna är att vi kan hjälpa till, coacha inför intervjun och ge tips på vad du ska framhäva i din cv, säger Johanna Engblom.
– Vi förbereder också kunden på vilken typ av kandidat de kommer att intervjua, vilket ökar sannolikheten för en avslappnad och givande dialog. Till oss kan man ställa frågorna man som kandidat kanske inte känner sig bekväm med att ställa direkt till företaget. Vi är också utbildade i intervjuteknik och har en vana av att intervjua olika personlighetstyper. Vi vet hur vi ska få fram informationen vi behöver, även om kandidaten har svårt för att till exempel framhäva sina styrkor.
Läs också
Rekryteraren ringer upp dem som sökt för en screeing-intervju och stämmer av intresse och motivation för jobbet. Då är det viktigt att ha läst på och visa varför du har sökt. Sedan träffar rekryteraren dig för att också se att personligheten stämmer.
Mine Konuk berättar att det inte kommer så många ansökningar till varje jobb, så om du uppfyller kraven någorlunda så ska du bli kallad till intervju. Blir du inte det så ring och fråga vad som gick snett.
– Ofta är det något konkret, att en viss kompetens saknas i cv:t. Kanske är det något du kan men inte har skrivit in. Så var tydlig. De krav du uppfyller i annonsen, ha med dem i cv:t eller det personliga brevet.
Var specifik på intervjun
Inför intervjun är det viktigt att ha läst på om rollen och företaget. Visa varför du är intresserad av just det här jobbet och företaget och tänk igenom vad du kan bidra med – speciell kompetens eller personliga styrkor.
– När du är på intervju hos oss rekryterare, fråga också om tips. Och hos företaget: ställ frågor. Det visar att du är intresserad. Det är naturligt att man vill veta mer om teamet och chefen, säger Mine Konuk.
Och var dig själv.
– Anpassa dig inte för jobbet. Alla är olika. Så länge du visar varför du är intresserad och vad du kan bidra med spelar det ingen roll om du är introvert eller extrovert.
Nyexade och äldre
Företag anlitar oftast rekryterare för att tillsätta roller som kräver erfarenhet, men nyexaminerade kan söka de jobb de känner att de har en drivkraft för.
– Då kan man trycka mer på det i sitt personliga brev och vi rekryterare kan också guida, till exempel om man behöver gå någon kurs för att komma i fråga för jobbet, säger Mine Konuk.
Johanna Engblom säger att nyexaminerade kan behöva kämpa lite längre, men att det är ett gynnsamt läge för ingenjörer, både nu och framöver.
Rekryterarna ser heller inte någon åldersdiskriminering. Mine Konuk rekryterar ingenjörer i alla åldrar och uppmanar alla att söka de jobb de är intresserade av. Johanna Engblom säger också att en väg in på ett företag kan vara via konsultuppdrag. Det är inte ovanligt att sådana lösningar i längden leder till en fast anställning direkt hos företaget.
Om du vill byta jobb
Mine Konuks råd:
- Ha en uppdaterad Linkedin-profil. Det är rekryterares största verktyg och det är tråkigt om det bara ligger en enda uppgift på en person. Och fyll i att du vill bli kontaktad.
- På Linkedin går det också att söka bland platsannonser, få kontakt med rekryterare och följa företag man är intresserad av för att se vad som händer där.
- Ring rekryterare! Tala om att du söker jobb och be om en spekulativ intervju. Då kan rekryteraren guida dig i vad du passar för, säga vilka kunder man har och vad de har för behov samt ge tips.
- Fundera på vad du vill göra. Är du öppen för något nytt? Vilka branscher kan du tänka dig? Skicka in ditt cv och håll kontakt.
Johanna Engbloms råd:
- Ha som ambition att uppfylla 75-85 procent av kraven i en annons och se resten som utvecklingsmöjligheter. Ingen gynnas av att du tröttnar på jobbet inom ett år för att du inte får utvecklas. Med dagens kandidatbrist försöker Johanna Engblom få företagen att se till personens potential – vad den kan växa in i. Har personen egenskaper som gör att han eller hon snabbt kan lära sig? En del arbetsgivare vill ha rätt kompetens från början, andra är beredda att utveckla dem de anställer.
- Ha inga luckor i din cv. Förklara om du till exempel varit föräldraledig, ute och rest eller varit arbetssökande. Annars skapar du frågor och kan uppfattas som att du har något att dölja. Håll samtidigt ditt cv kort och koncist. Ta upp det som är relevant för tjänsten.
- Sök bara jobb du är intresserad av. Det syns i ansökan om den sökande är genuint intresserad av tjänsten eller bara har kopierat en annan ansökan. Förvånansvärt många missar att adressera ansökan till rätt företag, så var noga med detaljerna. Glöm inte stavningskontrollen.
- Om du är över- eller underkvalificerad för ett jobb, förklara i ansökan varför du söker ändå. Använd brevet till att tydliggöra kopplingen mellan dina meriter och egenskaper gentemot kravprofilen i annonsen. Då känns din ansökan genuin och unik.
Om du inte får jobb
Om du trots allt inte får jobb är Mine Konuks råd att:
- Vara ännu mer aktiv på Linkedin.
- Bygga nätverk med relevanta kontakter.
- Be om feedback. Vad var inte bra i ansökan eller på intervjun? Vad ska jag tänka på? Är det något jag behöver utveckla eller gå en kurs i?
- Prata med företag du är intresserad av. Vad behöver de? Bygg din kompetens inom det.
- Kanske har du sökt fel typ av jobb. Prata med ett rekryteringsföretag om vad du passar för.
Johanna Engblom tillägger att en del kandidater har för hög tilltro till sig själva fastän de i själva verket är underkvalificerade.
– Men i mångt och mycket blir det ofta en ketchupeffekt. Man söker och söker och sedan kommer allt på en gång. Så ha tålamod och be att få respons på dina handlingar och intervjuer.
2 kommentarer
Så det är så mycket brist att företagen tvingas rekrytera på potential, men ändå så kan rekryterarna ge tips om kurser den sökande kan söka för att vara aktuell nästa gång. Det här håller inte.
Jag har en del erfarenhet av rekryteringsföretag, och min bedömning är att det enda de är intresserade av är slimmade försäljartyper som ser bra ut i kostym, med förmåga att sälja på kunden saker den inte egentligen vill ha.
Sug efter både introverta och extroverta ingenjörer … dock ej ingenjörer 50+
Fråga t.ex. LM Ericsson
Men talar vi inte högt om!