Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenSen examensålder ger lägre pension – men bli inte skrämd

Sen examensålder ger lägre pension – men bli inte skrämd

En genomsnittlig civilingenjör tar examen vid 27–28 års ålder. Nu pekar en undersökning från Skandia på att den som tar examen sent behöver spara tusenlappar i månaden för att få en bra pension. Men Sveriges Ingenjörers specialist på pension och försäkring, Stefan Jansson, tycker att siffrorna skrämmer i onödan. 

Skandia har räknat på hur mycket en civilingenjör som har tjänstepension genom ITP-1 hela karriären behöver spara för att få 80 procent av lönen i pension. Siffrorna man kommit fram till skiljer sig mellan könen, dels för att män i snitt tar examen vid 28 års ålder mot kvinnornas snittålder på 27 år och att män har högre lön och alltså behöver spara mer för att få en pension i linje med det.

För kvinnor gäller att det behövs ett sparande på:

  • 5360 kronor per månad för att gå i pension vid 65 års ålder.
  • 1550 kronor per månad för att gå i pension vid 70 och ett halvt års ålder.

För män gäller att det behövs ett sparande på:

  • 5950 kronor per månad för att gå i pension vid 65 års ålder.
  • 1880 kronor per månad för att gå i pension vid 70 och ett halvt års ålder.

Beräkningarna är gjorda utifrån en person född 1990, men mönstret är i princip detsamma för personer födda 1979 och senare. Är man född tidigare omfattas man av en annan typ av tjänstepension som ger ett bättre utfall.

Gäller motsvarande siffror för högskoleingenjörer?

Stefan Jansson, Sveriges Ingenjörer
Mattias Munter, Skandia

– Ja, givet att man trots en kortare utbildning kommer ut på arbetsmarknaden vid samma tidpunkt. Det kommer att behövas en kombination av att jobba längre upp i ålder och eget sparande för alla, säger Mattias Munter, pensionsexpert på Skandia.

Han påpekar att även om man jobbat före eller under utbildningen så räknas det inte fullt ut för pensionen eftersom tjänstepension ofta aktiveras först vid 25 års ålder.

För den som vill få koll på sin egen pensionssituation ger Mattias Munter rådet att börja med att logga in på minpension.se.

Stefan Jansson, Sveriges Ingenjörer
Stefan Jansson, Sveriges Ingenjörer

Stefan Jansson, specialist på pension och försäkring på Sveriges Ingenjörer, håller med om att sen examensålder ger mindre livslön – det vill säga sammanlagt intjänande av lön – och att det kan innebära lägre pension. Men han ifrågasätter en del av antagandena i undersökningen. Han menar till exempel att det aldrig funnits ett mål om att få 80 procent av lönen i pension.

– Det beror på vilken nivå man anser sig behöva. Det är ett val mellan pengar nu och pengar i morgon.

Han menar att ekonomin under yrkesverksamma år också är viktig att tänka på och att det dessutom är viktigt att det sparande man gör görs på ett bra sätt.

Här är Stefan Janssons råd:

  • Tänk på vad du behöver i dag och vad du behöver när du går i pension. När du jobbar är behoven ofta större – kanske har du barn hemma och har bolån att betala räntor och amorteringar på till exempel.
  • Se över risknivån i det du själv väljer, som ITP-1. Blir det ett börsfall precis innan du går i pension så minskar det pensionen.
  • Lås inte pengar i pensionssparande där de inte går att ta ut i förväg. Du kan få behov av pengarna tidigare och det går heller inte att veta hur beskattningen ser ut i framtiden och hur det påverkar. Ha i stället ett rörligt sparande som du kan anpassa.
  • Se till att ha jobb med kollektivavtal hela karriären och att få upp lönen. Då har man gott nog att leva på som pensionär.
  • För dem som inte har kollektivavtal finns ofta en annan tjänstepensionslösning. Men se då till att ålderspensionssparandet är rent, att det inte kombineras med och äts upp av andra försäkringar som sjukförsäkring till exempel. Det är ändå svårt att få liknande villkor utan kollektivavtal eftersom fonder också upphandlas bättre genom kollektivavtalen.
  • Ha en buffert för det oförutsedda och om inget oförutsett händer kan du lägga undan det du sparat tills du är äldre.
  • Tänk på att sambanden för pensionen är logiska. Man måste tjäna in något om man ska få ut något. All inkomst räknas. Har du studerat länge och rest drar det ner pensionen. Eftersom vi lever och är pigga längre får vi räkna med att jobba längre. Det skjuter fram utbetalningen av pensionen. I dag tjänar man i en del avtal inte in tjänstepension efter 65 år, men det kommer förhoppningsvis att ändras.

Karin Thorsell

3 KOMMENTARER

  1. Varför inte fixa tjänstepensions avtalet så att vi som börjar jobba före 25 får tjänstepension från start? Var sådär lagom kul att börja jobba för att inse att man från dag ett var åldersdiskriminerad, och att det skedde fullt i enlighet med kollektivavtalet.

  2. Kan inte förbundet verka för möjlighet till en höjning av den pensionsgrundande inkomsten? Idag så ”vaskar” vi ju bort pensionavsättningen på månadslöner överstigande ingångslönen.

    • Det vi förhandlar om är ju tjänstepensionsavtalen som kompletterar den allmänna pensionen. Självklart vill vi har tillräckliga avsättningar på lönerna för att pensionen totalt ska bli så bra som möjligt. Men då får vi också välja nivå på vad som är bra lön idag och vad vi är beredda att avstå för pengar i morgon (pension). Om du menar avsättningar till den allmänna pensionen så har vi idag fullt avdrag på den egenavgift som vi som arbetstagare betalar i inkomstdeklarationen.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

0
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

1
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.