Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivSå mycket ger inkomstförsäkringen

Så mycket ger inkomstförsäkringen

Arbetslösheten bland ingenjörer är rekordlåg. Av dem som ändå blir arbetslösa får de allra flesta, tack vare inkomstförsäkringen, ut cirka 80 procent av lönen.

Inkomstförsäkringen är en av de viktigaste medlemsförmånerna som fackförbundet kan erbjuda. Man kan bli tvungen att söka jobb även i en högkonjunktur, och då är det värdefullt att få hjälp att hålla ekonomin på rätt köl.

Inkomstförsäkringen gäller för maximalt 150 dagar och täcker bruttolöner på upp till 100 000 kronor i månaden.

En genomsnittlig medlem i Sveriges Ingenjörer tjänar cirka 48 000 kronor i månaden. Om personen blir ofrivilligt arbetslös, hjälper inkomstförsäkringen till att ge totalt strax över 80 procent av nettolönen i ersättning.

För medlemmar med lägre lön, främst nyutexaminerade ingenjörer, blir ersättningen något sämre. För en medlem med en månadslön på cirka 30 000 kronor, innebär ersättningen att nettolönen ersätts till knappt 75 procent vid ofrivillig arbetslöshet.

Orsaken är att a-kassan ersätter 80 procent av bruttolönen upp till 25 025 kronor, men den ersättningen beskattas något hårdare än lönen enligt skattetabellerna och det är inte förrän på högre lönenivåer som inkomstförsäkringen täpper till den skillnaden igen.

Något som också kan spela roll för exakt hur mycket man får ut en viss månad, är att a-kassa och inkomstförsäkring betalas ut per dag, inte per månad som en vanlig lön.

Den som är arbetslös under en månad som råkar ha något färre vardagar kan tycka att utbetalningarna känns små. Det beror på att bara måndag till fredag ger ersättning, men inte lördagar eller söndagar. Helgdagar som infaller på en vardag räknas däremot.

Sture Henckel

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Smit inte ut bakvägen – fast du helst inte vill bli avtackad

0
Vad gör du om du inte har trivts och en avtackningsfika med kollegor och chefen mest känns som ett plågsamt skådespel? Kan man man tacka nej till att bli avtackad?

Social kompetens – ett ”luddigt” uttryck och maktmedel

0
Arbetsgivare ställer ofta krav på social kompetens. Men var menas med det? Uttrycket är otydligt och det tycker Ann J Sandén, som nyligen doktorerat i ämnet, är problematiskt.

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

3
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.