Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemFackligtSveriges Ingenjörer redo att agera när utredningen om strejkrätt blir klar

Sveriges Ingenjörer redo att agera när utredningen om strejkrätt blir klar

Regeringens utredning om strejkrätten skulle ha blivit klar till den 31 maj, men nu har slutdatum ändrats till 20 juni. På Sveriges Ingenjörer avvaktar man för att se hur förslaget blir – och är redo att agera om det slår för hårt mot förbundets medlemmar.

Utredningen om strejkrätten kom till för att lösa den segdragna konflikten i Göteborgs hamn. Och från Sveriges Ingenjörers sida håller man med om att det behövs inskränkningar.

– Det är inte rimligt att en konflikt kan lamslå verksamheter under så lång tid som den gjort i Göteborg, säger Sveriges Ingenjörers chefsjurist Heléne Robson.

Samtidigt har både förbundet och många andra inom Saco, TCO och LO reagerat starkt på att förändringar ska göras. Och Heléne Robson menar att förbundet och medlemmarna har all anledning att hålla koll så att förslaget inte innebär mer långtgående inskränkningar av strejkrätten än vad som behövs.

– Att begränsa möjligheten till stridsåtgärder är maktförskjutning. Stridsåtgärder är arbetstagarnas största påtryckningsmedel för att få bra villkor.

Förändringar i strejkrätten påverkar också möjligheten att teckna kollektivavtal. Förutom villkoren så påverkar det också möjligheten att få insyn och påverka, att kunna bedriva facklig verksamhet och ha inflytande.

Förändringar i de här reglerna kan också innebära att förutsättningarna för de samarbeten som förbundet har med med- och motparter på arbetsmarknaden kommer att förändras på ett sätt man inte avsett eller tänkt.

– Vi befarar att utredningsförslaget öppnar för avtalsdumpning, säger Heléne Robson – alltså att arbetsgivaren väljer det fackförbund som ställer lägst krav.

Sveriges Ingenjörer har på olika sätt jobbat för att föra fram sina synpunkter till utredningen och regeringen. Nu avvaktar förbundet med att göra mer tills förslaget kommer.

– Jag tror att regeringen förbereder sig för hur de ska hantera utredningens förslag för det här är så infekterat och känsligt. Regeringen vill nog säkra upp ett förslag som den kan stå bakom, som löser konflikten och som har en bred förankring hos arbetsmarknadens parter.

Så du känner dig lugn?

– Vi har beredskap att hantera det här när förslaget kommer. Både att bilda oss en uppfattning av vad det betyder och att kunna bilda opinion om det behövs.

Karin Thorsell

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Smit inte ut bakvägen – fast du helst inte vill bli avtackad

0
Vad gör du om du inte har trivts och en avtackningsfika med kollegor och chefen mest känns som ett plågsamt skådespel? Kan man man tacka nej till att bli avtackad?

Social kompetens – ett ”luddigt” uttryck och maktmedel

0
Arbetsgivare ställer ofta krav på social kompetens. Men var menas med det? Uttrycket är otydligt och det tycker Ann J Sandén, som nyligen doktorerat i ämnet, är problematiskt.

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

3
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.