Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemFackligtSveriges Ingenjörer redo att agera när utredningen om strejkrätt blir klar

Sveriges Ingenjörer redo att agera när utredningen om strejkrätt blir klar

Regeringens utredning om strejkrätten skulle ha blivit klar till den 31 maj, men nu har slutdatum ändrats till 20 juni. På Sveriges Ingenjörer avvaktar man för att se hur förslaget blir – och är redo att agera om det slår för hårt mot förbundets medlemmar.

Utredningen om strejkrätten kom till för att lösa den segdragna konflikten i Göteborgs hamn. Och från Sveriges Ingenjörers sida håller man med om att det behövs inskränkningar.

– Det är inte rimligt att en konflikt kan lamslå verksamheter under så lång tid som den gjort i Göteborg, säger Sveriges Ingenjörers chefsjurist Heléne Robson.

Samtidigt har både förbundet och många andra inom Saco, TCO och LO reagerat starkt på att förändringar ska göras. Och Heléne Robson menar att förbundet och medlemmarna har all anledning att hålla koll så att förslaget inte innebär mer långtgående inskränkningar av strejkrätten än vad som behövs.

– Att begränsa möjligheten till stridsåtgärder är maktförskjutning. Stridsåtgärder är arbetstagarnas största påtryckningsmedel för att få bra villkor.

Förändringar i strejkrätten påverkar också möjligheten att teckna kollektivavtal. Förutom villkoren så påverkar det också möjligheten att få insyn och påverka, att kunna bedriva facklig verksamhet och ha inflytande.

Förändringar i de här reglerna kan också innebära att förutsättningarna för de samarbeten som förbundet har med med- och motparter på arbetsmarknaden kommer att förändras på ett sätt man inte avsett eller tänkt.

– Vi befarar att utredningsförslaget öppnar för avtalsdumpning, säger Heléne Robson – alltså att arbetsgivaren väljer det fackförbund som ställer lägst krav.

Sveriges Ingenjörer har på olika sätt jobbat för att föra fram sina synpunkter till utredningen och regeringen. Nu avvaktar förbundet med att göra mer tills förslaget kommer.

– Jag tror att regeringen förbereder sig för hur de ska hantera utredningens förslag för det här är så infekterat och känsligt. Regeringen vill nog säkra upp ett förslag som den kan stå bakom, som löser konflikten och som har en bred förankring hos arbetsmarknadens parter.

Så du känner dig lugn?

– Vi har beredskap att hantera det här när förslaget kommer. Både att bilda oss en uppfattning av vad det betyder och att kunna bilda opinion om det behövs.

Karin Thorsell

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

0
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

1
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.