Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemFackligtSveriges Ingenjörer redo att agera när utredningen om strejkrätt blir klar

Sveriges Ingenjörer redo att agera när utredningen om strejkrätt blir klar

Regeringens utredning om strejkrätten skulle ha blivit klar till den 31 maj, men nu har slutdatum ändrats till 20 juni. På Sveriges Ingenjörer avvaktar man för att se hur förslaget blir – och är redo att agera om det slår för hårt mot förbundets medlemmar.

Utredningen om strejkrätten kom till för att lösa den segdragna konflikten i Göteborgs hamn. Och från Sveriges Ingenjörers sida håller man med om att det behövs inskränkningar.

– Det är inte rimligt att en konflikt kan lamslå verksamheter under så lång tid som den gjort i Göteborg, säger Sveriges Ingenjörers chefsjurist Heléne Robson.

Samtidigt har både förbundet och många andra inom Saco, TCO och LO reagerat starkt på att förändringar ska göras. Och Heléne Robson menar att förbundet och medlemmarna har all anledning att hålla koll så att förslaget inte innebär mer långtgående inskränkningar av strejkrätten än vad som behövs.

– Att begränsa möjligheten till stridsåtgärder är maktförskjutning. Stridsåtgärder är arbetstagarnas största påtryckningsmedel för att få bra villkor.

Förändringar i strejkrätten påverkar också möjligheten att teckna kollektivavtal. Förutom villkoren så påverkar det också möjligheten att få insyn och påverka, att kunna bedriva facklig verksamhet och ha inflytande.

Förändringar i de här reglerna kan också innebära att förutsättningarna för de samarbeten som förbundet har med med- och motparter på arbetsmarknaden kommer att förändras på ett sätt man inte avsett eller tänkt.

– Vi befarar att utredningsförslaget öppnar för avtalsdumpning, säger Heléne Robson – alltså att arbetsgivaren väljer det fackförbund som ställer lägst krav.

Sveriges Ingenjörer har på olika sätt jobbat för att föra fram sina synpunkter till utredningen och regeringen. Nu avvaktar förbundet med att göra mer tills förslaget kommer.

– Jag tror att regeringen förbereder sig för hur de ska hantera utredningens förslag för det här är så infekterat och känsligt. Regeringen vill nog säkra upp ett förslag som den kan stå bakom, som löser konflikten och som har en bred förankring hos arbetsmarknadens parter.

Så du känner dig lugn?

– Vi har beredskap att hantera det här när förslaget kommer. Både att bilda oss en uppfattning av vad det betyder och att kunna bilda opinion om det behövs.

Karin Thorsell

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.
Elias Bernmalm, Carolina Gómez Lagerlöf och David Lindgren

Viktiga framtidsfrågor på årets Ingenjörsfullmäktige

0
Vilka samhällsförändringar kan komma att påverka arbetsmarknaden – och Sveriges Ingenjörer – i framtiden? På årets Ingenjörsfullmäktige ägnades en workshop åt framtidsspaning.

Måste man vara med på sociala aktiviteter på jobbet?

8
Bowlingkväll, fredagsquiz eller after work med jobbet. Hur gör man om man bara vill utföra sitt arbete och inte har lust att socialisera med kollegorna efter jobbet?   

Verktyg i kampen mot Alzheimers vinner Lilla Polhemspriset

0
I sitt examensarbete har Jonathan Södergren utforskat nya sätt att använda bananflugor i kampen mot Alzheimers. För det har han nu tilldelats Lilla Polhemspriset 2023. 
Martin Bretz

”Svartnade när jag dök, vaknade med huvudet ner i vattnet”

0
Ett dyk från en bastuflotte gjorde Martin Bretz förlamad. Trots det kunde han plugga till civilingenjör och jobbar nu heltid.

Mattias på FMV hjälper polisen som fjällräddare

0
Vissa dagar lämnar Mattias Söderin med kort varsel jobbet som systemingenjör på FMV för att hjälpa polisen med fjällräddning vid branta stup och klippor.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.