Sveriges Ingenjörer redo att agera när utredningen om strejkrätt blir klar

Heléne Robson
– Att begränsa möjligheten till stridsåtgärder är maktförskjutning. Stridsåtgärder är arbetstagarnas största påtryckningsmedel för att få bra villkor, säger Sveriges Ingenjörers chefsjurist Heléne Robson om varför det är så viktigt för förbundet att bevaka utredningen om strejkrätten.

Regeringens utredning om strejkrätten skulle ha blivit klar till den 31 maj, men nu har slutdatum ändrats till 20 juni. På Sveriges Ingenjörer avvaktar man för att se hur förslaget blir – och är redo att agera om det slår för hårt mot förbundets medlemmar.

Utredningen om strejkrätten kom till för att lösa den segdragna konflikten i Göteborgs hamn. Och från Sveriges Ingenjörers sida håller man med om att det behövs inskränkningar.

– Det är inte rimligt att en konflikt kan lamslå verksamheter under så lång tid som den gjort i Göteborg, säger Sveriges Ingenjörers chefsjurist Heléne Robson.

Samtidigt har både förbundet och många andra inom Saco, TCO och LO reagerat starkt på att förändringar ska göras. Och Heléne Robson menar att förbundet och medlemmarna har all anledning att hålla koll så att förslaget inte innebär mer långtgående inskränkningar av strejkrätten än vad som behövs.

– Att begränsa möjligheten till stridsåtgärder är maktförskjutning. Stridsåtgärder är arbetstagarnas största påtryckningsmedel för att få bra villkor.

Förändringar i strejkrätten påverkar också möjligheten att teckna kollektivavtal. Förutom villkoren så påverkar det också möjligheten att få insyn och påverka, att kunna bedriva facklig verksamhet och ha inflytande.

Förändringar i de här reglerna kan också innebära att förutsättningarna för de samarbeten som förbundet har med med- och motparter på arbetsmarknaden kommer att förändras på ett sätt man inte avsett eller tänkt.

– Vi befarar att utredningsförslaget öppnar för avtalsdumpning, säger Heléne Robson – alltså att arbetsgivaren väljer det fackförbund som ställer lägst krav.

Sveriges Ingenjörer har på olika sätt jobbat för att föra fram sina synpunkter till utredningen och regeringen. Nu avvaktar förbundet med att göra mer tills förslaget kommer.

– Jag tror att regeringen förbereder sig för hur de ska hantera utredningens förslag för det här är så infekterat och känsligt. Regeringen vill nog säkra upp ett förslag som den kan stå bakom, som löser konflikten och som har en bred förankring hos arbetsmarknadens parter.

Så du känner dig lugn?

– Vi har beredskap att hantera det här när förslaget kommer. Både att bilda oss en uppfattning av vad det betyder och att kunna bilda opinion om det behövs.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Tapani Isoaho

Nya akademikerfacket på Klarna: ”Vill ha transparent process för utköp”

För första gången finns nu en lokal Akademikerförening på Klarna. ”Vi kände att vi ingenjörer och andra med högre utbildning ska kunna föra fram vad vi tycker”, säger den nyvalde ordföranden.
Fler artiklar