Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenIngenjörernas övertid ökar med åldern

Ingenjörernas övertid ökar med åldern

Ingenjörerna jobbar mer ju äldre de blir. Det högsta antalet övertidstimmar arbetar de som är 50 och äldre. Mest övertid arbetar cheferna. Nästan åtta av tio chefer jobbar övertid och i genomsnitt mer än 17 timmar övertid i månaden.

Arbetsbelastningen är stor för många ingenjörer och det syns också i den årliga löneenkäten från Sveriges Ingenjörer. Att övertiden ökar med åldern är tydligt. Det högsta antalet övertidstimmar, i snitt 13,5 timmar i månaden, arbetar 55-59-åringarna.

Camilla Frankelius. Pressbild.
Camilla Frankelius.

Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer tycker att det här motbevisar uppfattningen att äldre inte längre är attraktiva på arbetsmarknaden.

– Vid den här åldern har många ett större spelrum i sitt liv och kan lägga mer tid på sitt arbete. Det ser vi här i statistiken, säger hon.

Allra mest arbetar de ingenjörer som är chefer. Nästan åtta av tio chefer uppger att de arbetar övertid och i genomsnitt arbetar de  17,4 timmar övertid i månaden. Men övertiden är utbredd bland alla ingenjörer, även bland dem som varken är chefer, projektledare eller specialister. Över 50 procent av de yrkesverksamma medlemmarna i Sveriges Ingenjörer, som varken är chefer, projektledare eller specialister, arbetar övertid.

Camilla Frankelius ser att många chefer, framför allt mellancheferna, måste arbeta mycket operativt.

– För att hinna med att göra ett bra arbete räcker ofta inte tiden till och det här är en varningslampa. Arbetsgivare som har chefer med mycket övertid behöver se över vad som ligger i uppdraget som chef och vad som förväntas av dem.

Att så många ingenjörer arbetar övertid ser hon som en konsekvens av den stora  bristen på ingenjörer.

– De man har får gå på högvarv för att arbetet ska bli gjort. Det finns inte något slack i organisationen och man använder för många till bristningsgränsen.

Många har ingen övertidsersättning och kompenseras istället med högre lön och  fler semesterdagar. Camilla Frankelius tycker att sambandet mellan övertid och lön tyvärr ofta är för dåligt.

– Det här är en fråga som man måste ta upp med sin chef för att få en rimlig lönekompensation. Registrera alltid övertiden så att du har ett underlag när du löneförhandlar. Om många anställda arbetar mycket övertid bör man ta upp frågan om det finns möjlighet att anställa fler.

Magnus Skagerfält, ansvarig för arbetsmiljöfrågor på Sveriges Ingenjörer, påpekar att vi inte alltid bör vara oroliga för övertidsarbete, inte ens när det handlar om många timmar. Problemet är om övertiden blir konstant.

Magnus Skagerfält

– Det är helt nödvändigt att det finns möjlighet att återhämta sig efter en intensiv period med mycket arbete. Det är när den höga arbetsbelastningen blir mer eller mindre permanent, som det finns risk för utmattning. Det räcker inte heller med 4-5 semesterveckor om övriga 47-48 veckor är så intensiva att det inte finns tid för återhämtning.

Karin Virgin och Karin Thorsell

6 KOMMENTARER

  1. Gäller detta så kallad ’betald övertid’ eller gäller det allt vi jobbar utöver våra 40 h/vecka? En viktig skillnad, då man när man är yngre arbetar ofta också arbetar mycket, men gratis (eller för Flex) då man inte vågar be om att få övertidsersättning förrän man är äldre, mer erfaren och känner sig tryggare i sin anställning.

    • Hej!
      Det här gäller all övertid, det vill säga allt arbete som överskrider ordinarie arbetsvecka (38-40 timmar). Med andra ord all övertid oavsett om man får ersättning för varje övertidstimme eller om övertiden har avtalets bort mot högre lön och fler semesterdagar.

  2. Det hade varit intressant att se uppdelning på privat, statlig, kommunal och akademisk verksamhet. Är det möjligt?

    • Hej och tack för din kommentar. Vi har statistik kring övertiden fördelat på sektorer. Akademisk verksamt ingår här i den statliga sektorn. När det gäller andelen som arbetar övertid ser det ut så här: privat sektor 62 procent, kommuner/landsting samt statlig sektor 49 procent. När det gäller antalet övertidstimmar finns en intressant skillnad. Flest övertidstimmar, 13,3 i månaden arbetar medlemmarna i statlig sektor, i privat sektor arbetar man 11,7 timmar övertid och kommuner/landsting 9,1 timmar övertid i månaden.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Vad gör du om du ställs inför ett etiskt dilemma i jobbet?

0
I jobbet som ingenjör kan det uppstå en konflikt mellan kravet och den egna övertygelsen.  Vad är rätt och vad är fel?  Kanske ett dokument från 1929 kan hjälpa till att ge svaret.

Ingenjörerna som tillverkar vapnen som ska stoppa Putin

0
Hur är det att jobba med produkter som å ena sidan används för att försvara länders självständighet, men som å andra sidan kan döda? Ingenjören ställde frågan till två ingenjörer på BAE Systems.

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.