Att få problem med oschyssta arbetsgivare på sommarjobbet är som tur är ganska ovanligt för teknologer. ”Men då och då dyker det upp problem”, säger Emma Sallnäs, ombudsman på Sveriges Ingenjörer. Här är hennes råd för vad du som sommarjobbar behöver tänka på.
1. Se till att få ett kontrakt påskrivet innan du börjar
Oavsett om du fått ett jobb med ingenjörsuppgifter eller inte så ska du alltid se till att få ett påskrivet kontrakt innan du börjar jobba.
Om det blir problem så behöver du ha kontraktet för att visa vad ni har bestämt, så att du kan få det du har rätt till.
2. Kolla lönen
Om du har fått ett sommarjobb med relevanta ingenjörsuppgifter, även om de är enklare, så finns rekommendationer om hur stor del av ingångslönen du bör få. Har du till exempel läst ett år på högskoleingenjörsutbildningen bör du få 80 procent av rekommenderad ingångslön för högskoleingenjörer. Har du läst ett år på civilingenjörsutbildningen bör du få 75 procent av ingångslönen för civilingenjörer. Läs mer om det i Sveriges Ingenjörers information om sommarjobb.
Men tänk på att lönen avgörs i en förhandling mellan dig och arbetsgivaren. Att få relevant erfarenhet lönar sig också sannolikt i längden även om lönen är låg på sommarjobbet. Men det skadar aldrig att säga ”Den här lönen känns lite låg, Sveriges Ingenjörer rekommenderar så här mycket”.
3. Semesterersättning
Utöver den lön som står i kontraktet har du rätt till semesterersättning. Det betyder inte att du kan ta ut semester under tiden du jobbar, men du ska få extra ersättning för den semester du tjänar in, antingen fördelat per månad eller i slutet av anställningstiden.
4. Farliga arbetsuppgifter
Om det är brister i arbetsmiljön som kan vara farliga: ta upp det med din chef. Om chefen inte ger ett bra svar: Vänd dig till skyddsombudet som ska finnas på varje arbetsplats och som kan avgöra om något behöver åtgärdas.
5. Arbetstider
Om du får ett schema som verkar orimligt – till exempel att du ska jobba väldigt långa pass eller många dagar i rad – ta upp det med chefen i första hand och i andra hand med HR-avdelningen eller lönekontoret och fråga vad som gäller. Är det något som är fortsatt otydligt efter det kan du också ringa till Sveriges Ingenjörers rådgivning (se punkt 9 här nedanför).
6. Se om jobbet är något för dig
Om du har fått sommarjobb inom den bransch eller med den typ av jobb som din utbildning leder till, passa på att fundera på om det är som du tänkt dig. Om det inte är det, använd den insikten i de val du kan göra framöver. Kanske kan du byta ut några kurser eller välja en annan inriktning för att hitta något som passar dig bättre.
7. Tänk på att vara ledig – också
Återhämtning är viktigt för alla – studenter också. Så planera in ett antal veckor ledigt så att du orkar med studierna när läsåret börjar igen. Om du ska jobba stora delar av sommaren och arbetsgivaren frågar om du kan jobba lite till: Tänk efter innan du svarar och tänk på att du inte måste tacka ja.
8. Ge dig själv cred
Oavsett vad du sommarjobbar med så gillar arbetsgivare att personer de ska anställa har varit ute i arbetslivet. Så om du tänker att du lika gärna hade kunnat ligga på stranden eller i sängen: ge dig själv cred för att du jobbar.
9. Ta hjälp av Sveriges Ingenjörer
Om du behöver fackliga råd om vad som gäller på sommarjobbet kan du som studerandemedlem i Sveriges Ingenjörer vända dig till förbundets rådgivning. Den har öppet hela sommaren. Du når den via förbundets växel, telefon 08-613 80 00. Mer info finns här. Du kan också få förhandlingshjälp om det skulle behövas.