Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivTänk på det här när du sommarjobbar

Tänk på det här när du sommarjobbar

Att få problem med oschyssta arbetsgivare på sommarjobbet är som tur är ganska ovanligt för teknologer. ”Men då och då dyker det upp problem”, säger Emma Sallnäs, ombudsman på Sveriges Ingenjörer. Här är hennes råd för vad du som sommarjobbar behöver tänka på.

1. Se till att få ett kontrakt påskrivet innan du börjar
Oavsett om du fått ett jobb med ingenjörsuppgifter eller inte så ska du alltid se till att få ett påskrivet kontrakt innan du börjar jobba.

Om det blir problem så behöver du ha kontraktet för att visa vad ni har bestämt, så att du kan få det du har rätt till.

2. Kolla lönen

Om du har fått ett sommarjobb med relevanta ingenjörsuppgifter, även om de är enklare, så finns rekommendationer om hur stor del av ingångslönen du bör få. Har du till exempel läst ett år på högskoleingenjörsutbildningen bör du få 80 procent av rekommenderad ingångslön för högskoleingenjörer. Har du läst ett år på civilingenjörsutbildningen bör du få 75 procent av ingångslönen för civilingenjörer. Läs mer om det i Sveriges Ingenjörers information om sommarjobb. 

Men tänk på att lönen avgörs i en förhandling mellan dig och arbetsgivaren. Att få relevant erfarenhet lönar sig också sannolikt i längden även om lönen är låg på sommarjobbet. Men det skadar aldrig att säga ”Den här lönen känns lite låg, Sveriges Ingenjörer rekommenderar så här mycket”.

3. Semesterersättning

Utöver den lön som står i kontraktet har du rätt till semesterersättning. Det betyder inte att du kan ta ut semester under tiden du jobbar, men du ska få extra ersättning för den semester du tjänar in, antingen fördelat per månad eller i slutet av anställningstiden.

4. Farliga arbetsuppgifter

Om det är brister i arbetsmiljön som kan vara farliga: ta upp det med din chef. Om chefen inte ger ett bra svar: Vänd dig till skyddsombudet som ska finnas på varje arbetsplats och som kan avgöra om något behöver åtgärdas.

5. Arbetstider

Om du får ett schema som verkar orimligt – till exempel att du ska jobba väldigt långa pass eller många dagar i rad – ta upp det med chefen i första hand och i andra hand med HR-avdelningen eller lönekontoret och fråga vad som gäller. Är det något som är fortsatt otydligt efter det kan du också ringa till Sveriges Ingenjörers rådgivning (se punkt 9 här nedanför).

6. Se om jobbet är något för dig

Om du har fått sommarjobb inom den bransch eller med den typ av jobb som din utbildning leder till, passa på att fundera på om det är som du tänkt dig. Om det inte är det, använd den insikten i de val du kan göra framöver. Kanske kan du byta ut några kurser eller välja en annan inriktning för att hitta något som passar dig bättre.

7. Tänk på att vara ledig – också

Återhämtning är viktigt för alla – studenter också. Så planera in ett antal veckor ledigt så att du orkar med studierna när läsåret börjar igen. Om du ska jobba stora delar av sommaren och arbetsgivaren frågar om du kan jobba lite till: Tänk efter innan du svarar och tänk på att du inte måste tacka ja.

8. Ge dig själv cred

Oavsett vad du sommarjobbar med så gillar arbetsgivare att personer de ska anställa har varit ute i arbetslivet. Så om du tänker att du lika gärna hade kunnat ligga på stranden eller i sängen: ge dig själv cred för att du jobbar.

9. Ta hjälp av Sveriges Ingenjörer

Om du behöver fackliga råd om vad som gäller på sommarjobbet kan du som studerandemedlem i Sveriges Ingenjörer vända dig till förbundets rådgivning. Den har öppet hela sommaren. Du når den via förbundets växel, telefon 08-613 80 00. Mer info finns här. Du kan också få förhandlingshjälp om det skulle behövas.

Karin Thorsell

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

0
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

1
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.