Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivNya krav på arbetsgivare efter 30 dagars sjukskrivning

Nya krav på arbetsgivare efter 30 dagars sjukskrivning

Från och med den 1 juli 2018 är arbetsgivare enligt lag skyldiga att upprätta en plan för hur den som varit sjukskriven i mer än 30 dagar ska kunna komma tillbaka i arbete.  

När en anställd har varit frånvarande på grund av sjukdom i 30 dagar och sjukskrivningen beräknas pågå över 60 dagar har arbetsgivare har från och med den 1 juli skyldighet att tillsammans med den anställde ta fram en plan för återgång i arbete.

Arbetsgivaren har också ansvar för de åtgärder som behövs för att rehabiliteringen ska fungera bra och även för att planen följs. Ett rehabiliteringsstöd lämnas till arbetsgivare med högst 10 000 kronor per arbetstagare och år med ett tak på 200 000 kr.

Försäkringskassan samordnar och utövar tillsyn över de insatser som behövs för rehabiliteringen och Försäkringskassan ska samverka med arbetsgivare och fack, hälso- och sjukvården och andra myndigheter som berörs.

För pågående sjukfall som förväntas pågå minst 60 dagar ska en rehabiliteringsplan upprättas senast den 30 september 2018.

Magnus Skagerfält

Magnus Skagerfält, ansvarig för arbetsmiljöfrågor på Sveriges Ingenjörer, menar att lagändringen är bra men påpekar att det främst är ett förtydligande av det som redan gäller.

Arbetsgivarens ansvar kan dock komma att bli ännu tydligare i det förslag till revidering av föreskrifterna om arbetsanpassning och rehabilitering som Arbetsmiljöverket nyligen har lämnat.

– Syftet med förslaget är att det ska bli tydligare för arbetsgivaren att de ska arbetsanpassa tidigt. Arbetsanpassning ska även handla om tidiga förebyggande åtgärder för att undvika ohälsa och sjukskrivning, säger Magnus Skagerfält.

Karin Virgin

 

 

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Så höjer du en låg ingångslön

0
Fick du inte den ingångslön som du hade hoppats på? Nytt år och äntligen dags för ditt första lönesamtal. Sveriges Ingenjörer ger tips på hur du förbereder dig för att kunna lyfta en låg ingångslön.
Andreas Anderljung och Anna Othén Martinell

Vart tog dina kursare vägen? Här är svaret

0
Vad jobbar ingenjörer med efter studierna? Finns de inom typiska ingenjörsyrken eller jobbar de med något helt annat? Vi bad SCB ta fram vad ingenjörer som gick ut 2009/2010 jobbade med tio år senare. Här är svaret.

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

1
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

5
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

1
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Expertens tips inför löneförhandlingen: ”Var djärv och ta i”

0
Ett nytt jobb innebär även ett guldläge för en högre lön. Så här vässar du dig inför löneförhandlingen.