Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivFler känner obehag inför att gå till jobbet

Fler känner obehag inför att gå till jobbet

Fler än tidigare känner obehag inför att gå till jobbet. Bland dem som är extra drabbade finns chefer, särskilt bland männen, liksom flera branscher där ingenjörer arbetar. Det visar årets Jobbhälsoindex som just har släppts.

Ingenjörer och andra akademiker är inte förskonade från att ha det psykiskt påfrestande på jobbet. Det visade Saco i en rapport om akademikers arbetsmiljö 2016 och det visar också Jobbhälsoindex för 2018.

I Jobbhälsoindex, som genomförs av Jobbhälsoindex i Sverige och Svenskt Kvalitetsindex, framkommer att drygt 8 procent av svenskarna känner psykiskt obehag flera gånger i veckan inför att gå till jobbet. Ytterligare 14 procent känner obehag minst några gånger per månad.

Det finns ett klart samband med ålder, där yngre personer i högre utsträckning känner obehag inför arbetet några gånger per månad eller mer:

  • Under 30 år: 31 procent
  • 30-40-åringar: 27 procent
  • 41-54-åringar: 21 procent
  • Över 55 år: 16 procent

I Jobbhälsoindex märks också att fler chefer än medarbetare känner obehag inför arbetet. Manliga chefer känner mest obehag och det är också bland männen det är störst skillnad mellan chefer och medarbetare.

  • Kvinnor: 26 procent av cheferna, 24 procent av medarbetarna
  • Män: 28 procent av cheferna, 19 procent av medarbetarna

Vad gäller branscher har fordons- och teknikindustri samt energi- och VA högst andel som känner obehag inför att gå till jobbet: runt 30 procent. Däremot ligger både IT/Telekom och Bygg/anläggning under genomsnittet.

Magnus Skagerfält, Sveriges Ingenjörers expert på arbetsmiljö, menar att problemen ofta gäller generellt för en arbetsplats, att det drabbar alla yrkesgrupper.

Till dem som känner obehag inför att gå till jobbet ger han det här rådet:

– Som för alla arbetsmiljöfrågor är det första man bör göra att faktiskt lyfta frågan med sin närmaste chef. Ni ska arbeta för att du ska få en god arbetsmiljö och minska obehaget. Får du inte stöd av din chef bör du kontakta skyddsombudet på arbetsplatsen.

Ett bra stöd när man jobbar med de här frågorna är Prevents ”Enkät om organisatorisk och social arbetsmiljö”.

Karin Thorsell

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

0
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

Ingenjören Åke säkrar byggnader i jordbävningsdrabbade Turkiet

0
Vanligtvis undervisar Åke Solfeldt blivande byggnadsingenjörer vid tekniska högskolan i Jönköping. Men när Turkiet och Syrien drabbades av jordbävning släppte han allt för att delta i hjälparbetet.

Sök orsaker till stressen – sex faktorer att ha koll på

0
Oavsett vad som utlöser stress är effekterna desamma. De påverkar hur vi fungerar intellektuellt och därför behöver din chef hjälpa dig hitta orsakerna och åtgärda dem.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.