Fler känner obehag inför att gå till jobbet

nedstämd man
Foto: Wavebreakmedia / Mostphotos

Fler än tidigare känner obehag inför att gå till jobbet. Bland dem som är extra drabbade finns chefer, särskilt bland männen, liksom flera branscher där ingenjörer arbetar. Det visar årets Jobbhälsoindex som just har släppts.

Ingenjörer och andra akademiker är inte förskonade från att ha det psykiskt påfrestande på jobbet. Det visade Saco i en rapport om akademikers arbetsmiljö 2016 och det visar också Jobbhälsoindex för 2018.

I Jobbhälsoindex, som genomförs av Jobbhälsoindex i Sverige och Svenskt Kvalitetsindex, framkommer att drygt 8 procent av svenskarna känner psykiskt obehag flera gånger i veckan inför att gå till jobbet. Ytterligare 14 procent känner obehag minst några gånger per månad.

Det finns ett klart samband med ålder, där yngre personer i högre utsträckning känner obehag inför arbetet några gånger per månad eller mer:

  • Under 30 år: 31 procent
  • 30-40-åringar: 27 procent
  • 41-54-åringar: 21 procent
  • Över 55 år: 16 procent

I Jobbhälsoindex märks också att fler chefer än medarbetare känner obehag inför arbetet. Manliga chefer känner mest obehag och det är också bland männen det är störst skillnad mellan chefer och medarbetare.

  • Kvinnor: 26 procent av cheferna, 24 procent av medarbetarna
  • Män: 28 procent av cheferna, 19 procent av medarbetarna

Vad gäller branscher har fordons- och teknikindustri samt energi- och VA högst andel som känner obehag inför att gå till jobbet: runt 30 procent. Däremot ligger både IT/Telekom och Bygg/anläggning under genomsnittet.

Magnus Skagerfält, Sveriges Ingenjörers expert på arbetsmiljö, menar att problemen ofta gäller generellt för en arbetsplats, att det drabbar alla yrkesgrupper.

Till dem som känner obehag inför att gå till jobbet ger han det här rådet:

– Som för alla arbetsmiljöfrågor är det första man bör göra att faktiskt lyfta frågan med sin närmaste chef. Ni ska arbeta för att du ska få en god arbetsmiljö och minska obehaget. Får du inte stöd av din chef bör du kontakta skyddsombudet på arbetsplatsen.

Ett bra stöd när man jobbar med de här frågorna är Prevents ”Enkät om organisatorisk och social arbetsmiljö”.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

”Jag trodde inte på högkänslighet, nu vill jag hjälpa andra”

”Jag trodde inte på högkänslighet, nu vill jag hjälpa andra”

Efter kraschen, på toppen av karriären, låg ingenjören Kristoffer Ejebro i fosterställning i pojkrummet hos sina föräldrar. Först när förstod att han var högkänslig hittade han nycklarna till ett bra liv.
Fler artiklar