Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivNy studie: FoU lyckas bättre om man utvecklar teamet

Ny studie: FoU lyckas bättre om man utvecklar teamet

FoU-projekt blir både mer produktiva och arbetsglädjen i dem blir större om man satsar på att utveckla samarbetet i teamet. Det visar en ny svensk studie av tekniska team.

Studien ”Teamlyftet FoU” genomfördes 2015–2017 och har delfinansierats av Vinnova och stöttats av IVA. I studien fick tre team från RISE Research Institutes of Sweden, Tekniska högskolan i Jönköping och avdelningen Industriell Produktion vid Lunds universitet stöd i att utveckla teamet under 7-13 månader.

Teamutvecklingen inleddes och avslutades med en mätning av hur bra teamen uppfattar att de är vad gäller samarbete och produktivitet. Mätningen gav en bild av teamens läge i 14 parametrar – alltifrån kommunikation, tillit och samsyn till förmåga att fatta beslut.

Efter den första mätningen fick teamen välja 3–4 områden som de vill bli bättre på. Vid 4–7 coachingmöten har de därefter fått stöd i att utvecklas på dessa områden och som team.

– I grunden handlar teamutveckling om att få fram potentialen i teamet, att se hur förmågorna hos medlemmarna kan utveckla teamet som helhet. Vi har sett systematiska effekter som samstämmer i alla tre teamen. Och när team får stöd så kommer förbättringen ganska fort, säger Carl Gunnar Bergendahl.

Han har själv en bakgrund på Chalmers och är den som lett studien.

Några av resultaten man fått fram är

• Ökad förståelse, tillit och samverkan samt bättre och enklare kommunikation. Man förstår varandra bättre inom teamet.

• Ökad samsyn kring vad teamet har för mål och strategier.

• Högre produktion av forskningsresultat, effektivare möten, effektivare framtagning av nya projektförslag och mindre insats för att lösa uppgifter.

• Ökat engagemang för kollegorna i teamet.

Studien visar också att teamutveckling har potential att öka hastigheten i FoU-arbetet.

En konkret effekt som två av teamen märkt är när man sökt ny finansiering.

– När man skulle söka pengar för nya projekt samarbetade man bättre. Det gjorde det enklare att utveckla ansökan och ta hem finansiering. Man formulerade sig skarpare, säger Carl Gunnar Bergendahl.

Vill du veta mer?

Kontakta projektledaren Carl Gunnar Bergendahl via mejl för att få rapporten: cgb@courego.se

Två viktiga delar i att förbättra hur teamen arbetat har varit dels att prata om teamets mål och vägen dit; dels att skapa ett teamkontrakt. I teamkontraktet har man kortfattat beskrivit hur man vill fungera som team och vad som är viktigt. Det kan vara allt från hur man vill fungera i vardagen – till exempel om man ska tillåta mobiler på möten, att man ska komma förberedd eller hur man vill kommunicera via mejl – till regler för publicering av forskningsresultat.

Diskussionen av gruppens styrkor och det man vill bli bättre på har också varit viktig. Om mätningen visar på ett lågt värde på kommunikation – vad ska man göra åt det?

– Det är viktigt att alla blir hörda och får ge sin bild. Ofta är det första gången som man fått göra det på ett neutralt sätt.

Kanske särskilt inom akademin behöver man tänka på sin personliga karriär, framhåller Carl Gunnar Bergendahl, men när teamet utvecklas blir kollegorna i teamet en resurs i den egna karriären.

Men teamutveckling är inget som kommer spontant inom till exempel industriforskningen utan det vardagliga arbetet med forskningen kommer alltid först.

– Därför behöver det vara en fråga för ledningen, att fånga den här möjligheten.

Om någon vill ta efter det här, hur ska man göra då?

– En röd tråd är kommunikationen. Bli uppmärksam på hur den fungerar i teamet. Och se hur ni fungerar som team och ha en diskussion om det. Teamledaren kan göra sin bild och teamet sin och sedan kan man se – har vi en samsyn? Vad har vi för potential i teamet och hur kan vi utveckla den?

Karin Thorsell

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.
Scania Lisa Lorentzon

Högre löneökningar än märket på Scania

2
Akademikerna på Scania får 4,9 procents löneökning i år, högre än märket på 3,9 procent. Dessutom ska goda prestationer ge extra lyft.
Arbetslösheten för ingenjörer 2020-2023

Rekordlåg arbetslöshet för ingenjörer – och små ändringar inom bygg

0
Ekonomin skakar. Men det märks inte på arbetslösheten för ingenjörer. Och i byggsektorn, där vissa delar har det tufft, är förändringarna ändå små.
Lina Wennberg

Varslet kastade om tillvaron för fackordföranden

0
Hon hade laddat för årets löneförhandlingar. Men när Volvo Cars gick ut med ett varsel om neddragningar förändrades situationen helt för Lina Wennberg, ordförande för Akademikerklubben på Volvo Cars i Olofström.

Tänk på det här om du låter banken förvalta din pension

0
Höga boräntor gör att banker lockar med rabatt om du flyttar din tjänstepension till deras pensionsbolag. Men den rabatten kan bli en riktigt dyr affär på lång sikt.

Ekin från Turkiet fick jobb som ingenjör med hjälp av sin mentor

0
När ingenjören Ekin Kiper från Turkiet fick Rebecca Ivemyr som mentor tog det bara en månad innan han lyckades få ett jobb som matchar hans erfarenhet.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.