Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivNy studie: FoU lyckas bättre om man utvecklar teamet

Ny studie: FoU lyckas bättre om man utvecklar teamet

FoU-projekt blir både mer produktiva och arbetsglädjen i dem blir större om man satsar på att utveckla samarbetet i teamet. Det visar en ny svensk studie av tekniska team.

Studien ”Teamlyftet FoU” genomfördes 2015–2017 och har delfinansierats av Vinnova och stöttats av IVA. I studien fick tre team från RISE Research Institutes of Sweden, Tekniska högskolan i Jönköping och avdelningen Industriell Produktion vid Lunds universitet stöd i att utveckla teamet under 7-13 månader.

Teamutvecklingen inleddes och avslutades med en mätning av hur bra teamen uppfattar att de är vad gäller samarbete och produktivitet. Mätningen gav en bild av teamens läge i 14 parametrar – alltifrån kommunikation, tillit och samsyn till förmåga att fatta beslut.

Efter den första mätningen fick teamen välja 3–4 områden som de vill bli bättre på. Vid 4–7 coachingmöten har de därefter fått stöd i att utvecklas på dessa områden och som team.

– I grunden handlar teamutveckling om att få fram potentialen i teamet, att se hur förmågorna hos medlemmarna kan utveckla teamet som helhet. Vi har sett systematiska effekter som samstämmer i alla tre teamen. Och när team får stöd så kommer förbättringen ganska fort, säger Carl Gunnar Bergendahl.

Han har själv en bakgrund på Chalmers och är den som lett studien.

Några av resultaten man fått fram är

• Ökad förståelse, tillit och samverkan samt bättre och enklare kommunikation. Man förstår varandra bättre inom teamet.

• Ökad samsyn kring vad teamet har för mål och strategier.

• Högre produktion av forskningsresultat, effektivare möten, effektivare framtagning av nya projektförslag och mindre insats för att lösa uppgifter.

• Ökat engagemang för kollegorna i teamet.

Studien visar också att teamutveckling har potential att öka hastigheten i FoU-arbetet.

En konkret effekt som två av teamen märkt är när man sökt ny finansiering.

– När man skulle söka pengar för nya projekt samarbetade man bättre. Det gjorde det enklare att utveckla ansökan och ta hem finansiering. Man formulerade sig skarpare, säger Carl Gunnar Bergendahl.

Vill du veta mer?

Kontakta projektledaren Carl Gunnar Bergendahl via mejl för att få rapporten: cgb@courego.se

Två viktiga delar i att förbättra hur teamen arbetat har varit dels att prata om teamets mål och vägen dit; dels att skapa ett teamkontrakt. I teamkontraktet har man kortfattat beskrivit hur man vill fungera som team och vad som är viktigt. Det kan vara allt från hur man vill fungera i vardagen – till exempel om man ska tillåta mobiler på möten, att man ska komma förberedd eller hur man vill kommunicera via mejl – till regler för publicering av forskningsresultat.

Diskussionen av gruppens styrkor och det man vill bli bättre på har också varit viktig. Om mätningen visar på ett lågt värde på kommunikation – vad ska man göra åt det?

– Det är viktigt att alla blir hörda och får ge sin bild. Ofta är det första gången som man fått göra det på ett neutralt sätt.

Kanske särskilt inom akademin behöver man tänka på sin personliga karriär, framhåller Carl Gunnar Bergendahl, men när teamet utvecklas blir kollegorna i teamet en resurs i den egna karriären.

Men teamutveckling är inget som kommer spontant inom till exempel industriforskningen utan det vardagliga arbetet med forskningen kommer alltid först.

– Därför behöver det vara en fråga för ledningen, att fånga den här möjligheten.

Om någon vill ta efter det här, hur ska man göra då?

– En röd tråd är kommunikationen. Bli uppmärksam på hur den fungerar i teamet. Och se hur ni fungerar som team och ha en diskussion om det. Teamledaren kan göra sin bild och teamet sin och sedan kan man se – har vi en samsyn? Vad har vi för potential i teamet och hur kan vi utveckla den?

Karin Thorsell

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

0
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

1
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.