Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemForskning & utbildningForskningKTH-professor med i forskning som kan ge nya insikter om schizofreni

KTH-professor med i forskning som kan ge nya insikter om schizofreni

Ett skotskt forskarteam har tillsammans med en forskare på KTH gjort en kartläggning av hjärnans synapser. Resultatet kan komma att leda till bättre behandlingsmetoder för personer som lider av schizofreni.

Den nya tekniken som forskarna har tagit fram har resulterat i den första övergripande kartläggningen av hjärnans synapser. En synaps är kopplingspunkten mellan två nervceller. Det är även platsen i hjärnan som forskare anser att information överförs och minnen lagras.

Erik Fransén, KTH.

Kartläggningen har kunnat genomföras med hjälp av datasimuleringar som gjorts av Erik Fransén, professor i datalogi på KTH. Simuleringarna visar hur kartan av synapser påverkar hjärnans informationsbehandling och hur mönster av nervimpulser överförs till områden av aktiva nervceller. Genetiska djurmodeller av schizofreni visar att sammansättningen av synapser påverkas och att kartan av synapser är förändrad, något som forskarna tror kan ha ett samband med sjukdomen.

Enligt Erik Fransén tyder mycket på att även flera andra neurologiska sjukdomar till stor del är sjukdomar i synapserna.

– Vi hoppas verkligen att den teknik vi skapat som kan analysera synapser över hela hjärnan och inte bara ett utvalt område, ska bidra till att förståelsen för schizofreni ökar. Detta kan bli ett kraftfullt analysredskap. Ingen vet riktigt var i hjärnan som problemen finns. Genom att vi tittar på hela hjärnan så missar vi ingenting.

Forskningslaboratoriet i Edinburgh har samarbetat med läkare på sjukhuskliniker och utvärderat metodens användbarhet inom diagnostik. Forskarteamet har också samarbetat med läkemedelsföretag och testat olika kemiska substanser och läkemedel med den nya tekniken.

– I förlängningen kan tekniken ge nya eller förbättrade mediciner mot hjärnsjukdomar. Den kan också bidra till bättre klinisk diagnosmetoder så att man kan mäta och beskriva det problem en patient har, säger Erik Franzén.

Kartor av synapser har framställts genom att synapsproteiner gjorts fluorescerande med genteknik. Modellering visar hur beteende kan kopplas till hjärnområde via synapskartan. Schizofrenimutation leder till ändrad synapskarta.

Ett slående resultat av kartläggningen har varit den stora mångfalden som finns bland synapserna. Det finns stora olikheter mellan hjärnområden och även inom ett specifikt område så finns det systematiska skillnader från ena änden av området till det andra. Det är något som tidigare varit helt okänt.

– Tidigare studier har visat att synapsens funktion intimt hänger samman med var i synapsen proteinerna finns, så våra resultat ger också en modell av hjärnans funktionella organisation, säger Erik Fransén.

Vill man verkligen grotta ner sig i forskarnas arbete så kan man ladda ner hela publikationen från Edinburgh universitets webbsida.

David Boda

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

0
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

1
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.