Snabbare arbetstillstånd för utländska experter

Teknikföretagen ska hjälpa arbetsgivarna med hanteringen att söka arbetstillstånd för utländska experter. Foto: Getty Images.

Teknikföretagen är den första arbetsgivarorganisation som har blivit certifierad av Migrationsverket. Det innebär att kötiderna för att få arbetstillstånd i Sverige för tusentals utländska experter ska minska från dagens 9–18 månader till fyra veckor.  

I våras rapporterade media om flera fall av så kallad kompetensutvisning. Det handlade om anställda från länder utanför EU, många av dem indiska och pakistanska IT-experter, som utvisades på grund av fel som deras arbetsgivare hade gjort kring arbetsvillkoren.

Nu ska problemen minska och handläggningstiden för arbetstillstånden kortas genom att Migrationsverket har certifierat Teknikföretagen för att ansöka om arbetstillstånd på medlemsföretagens vägnar. Teknikföretagen ansvarar för att rätt handlingar skickas in till Migrationsverket inom tio dagar. Under den tiden har berörda fackförbund möjlighet att komma med invändningar dels om behovet av att anställa från länder utanför EU dels om lön och villkor.

Därefter ska Migrationsverket behandla ansökningarna med förtur. Handläggningstiden ska bli högst tio dagar vid en förstagångsansökan och högst 20 dagar vid en ansökan om förlängt tillstånd. Det innebär att kötiden minskas från dagen 9–18 månader till omkring fyra veckor.

Teknikföretagens fackliga motparter Sveriges Ingenjörer, Unionen och IF Metall är positiva till den nya modellen för att hantera arbetstillstånden.

– Vi behöver få hit arbetskraft, inte minst ingenjörer, men det är viktigt att de får löner och villkor som är i nivå med de som våra medlemmar har, säger Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer.

Teknikföretagen som har knappt 4000 medlemmar, bland dem flera globala företag som Ericsson, ABB, Scania, Volvo och ÅF, bedömer att upp till 2 000 arbetstillstånd per år kan snabbas upp med certifieringen.

Karin Virgin

 

 

2 kommentarer

  • Śura Ingenjören

    ”Vi behöver få hit arbetskraft, inte minst ingenjörer”

    Tidigare i sommras refererade ni SACO som konstaterade att det rådde balans på arbetsmarknaden för ingenjörer. Vilket är det som gäller egentligen?

    27 augusti 2018
    • Karin Virgin

      Sacos prognos visar på balans mellan tillgång och efterfrågan på ingenjörer som yrkesgrupp de närmaste fem åren. Det betyder inte att förhållandet ser lika ut inom alla branscher och sektorer. Ingenjörer har många olika inriktningar och erfarenheter och vissa är hett eftertraktade medan andra upplever att konkurrensen om jobben är större. /Redaktionen.

      28 augusti 2018

Lämna en kommentar

Senaste nytt

  • Frost

    Goda helger önskar Ingenjören! Vi är tillbaka 7 januari

    Vi på Ingenjören tar helgledigt. Vi är tillbaka den 7 januari. Följ oss gärna på Facebook och LinkedIn där vi lägger ut lästips. Goda helger önskar vi alla läsare! 
  • Så  här mycket kostar det att vara sjuk

    Så här mycket kostar det att vara sjuk

    Om du har en månadslön på 50 000 kronor kostar en sjukvecka drygt 5 000 kronor före skatt. Redan efter två sjukveckor blir lönen lägre om du inte har kollektivavtal. Här kan du se vad korta och längre sjukperioder kostar dig.
  • Ingenjör tar silver i minnes-VM

    Ingenjör tar silver i minnes-VM

    När Minnes-VM arrangerades tidigare i höstas fick en svensk ingenjör kliva upp på prispallen. ”Det är skönt att ha minnesteknik som ett verktyg även i vardagen. Det ger lite extra självförtroende” säger silvermedaljören Sylvain Arvidieu.
  • Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    11 300 respektive 6 900 kronor skiljer det i månaden mellan de som gått det civilingenjörs- eller högskoleingenjörsprogram som ger högst respektive lägst lön.
  • SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, kommer starta sitt första civilingenjörsprogram, troligen hösten 2026.  Programmet blir unikt i sitt slag och satsningen ska snabba på omställningen till ett mer hållbart och teknologiskt avancerat jord- och skogsbruk.