Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivArbetsmarknadSnabbare arbetstillstånd för utländska experter

Snabbare arbetstillstånd för utländska experter

Teknikföretagen är den första arbetsgivarorganisation som har blivit certifierad av Migrationsverket. Det innebär att kötiderna för att få arbetstillstånd i Sverige för tusentals utländska experter ska minska från dagens 9–18 månader till fyra veckor.  

I våras rapporterade media om flera fall av så kallad kompetensutvisning. Det handlade om anställda från länder utanför EU, många av dem indiska och pakistanska IT-experter, som utvisades på grund av fel som deras arbetsgivare hade gjort kring arbetsvillkoren.

Nu ska problemen minska och handläggningstiden för arbetstillstånden kortas genom att Migrationsverket har certifierat Teknikföretagen för att ansöka om arbetstillstånd på medlemsföretagens vägnar. Teknikföretagen ansvarar för att rätt handlingar skickas in till Migrationsverket inom tio dagar. Under den tiden har berörda fackförbund möjlighet att komma med invändningar dels om behovet av att anställa från länder utanför EU dels om lön och villkor.

Därefter ska Migrationsverket behandla ansökningarna med förtur. Handläggningstiden ska bli högst tio dagar vid en förstagångsansökan och högst 20 dagar vid en ansökan om förlängt tillstånd. Det innebär att kötiden minskas från dagen 9–18 månader till omkring fyra veckor.

Teknikföretagens fackliga motparter Sveriges Ingenjörer, Unionen och IF Metall är positiva till den nya modellen för att hantera arbetstillstånden.

– Vi behöver få hit arbetskraft, inte minst ingenjörer, men det är viktigt att de får löner och villkor som är i nivå med de som våra medlemmar har, säger Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer.

Teknikföretagen som har knappt 4000 medlemmar, bland dem flera globala företag som Ericsson, ABB, Scania, Volvo och ÅF, bedömer att upp till 2 000 arbetstillstånd per år kan snabbas upp med certifieringen.

Karin Virgin

 

 

2 KOMMENTARER

  1. ”Vi behöver få hit arbetskraft, inte minst ingenjörer”

    Tidigare i sommras refererade ni SACO som konstaterade att det rådde balans på arbetsmarknaden för ingenjörer. Vilket är det som gäller egentligen?

    • Sacos prognos visar på balans mellan tillgång och efterfrågan på ingenjörer som yrkesgrupp de närmaste fem åren. Det betyder inte att förhållandet ser lika ut inom alla branscher och sektorer. Ingenjörer har många olika inriktningar och erfarenheter och vissa är hett eftertraktade medan andra upplever att konkurrensen om jobben är större. /Redaktionen.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

3
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?