Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivArbetsmarknadSnabbare arbetstillstånd för utländska experter

Snabbare arbetstillstånd för utländska experter

Teknikföretagen är den första arbetsgivarorganisation som har blivit certifierad av Migrationsverket. Det innebär att kötiderna för att få arbetstillstånd i Sverige för tusentals utländska experter ska minska från dagens 9–18 månader till fyra veckor.  

I våras rapporterade media om flera fall av så kallad kompetensutvisning. Det handlade om anställda från länder utanför EU, många av dem indiska och pakistanska IT-experter, som utvisades på grund av fel som deras arbetsgivare hade gjort kring arbetsvillkoren.

Nu ska problemen minska och handläggningstiden för arbetstillstånden kortas genom att Migrationsverket har certifierat Teknikföretagen för att ansöka om arbetstillstånd på medlemsföretagens vägnar. Teknikföretagen ansvarar för att rätt handlingar skickas in till Migrationsverket inom tio dagar. Under den tiden har berörda fackförbund möjlighet att komma med invändningar dels om behovet av att anställa från länder utanför EU dels om lön och villkor.

Därefter ska Migrationsverket behandla ansökningarna med förtur. Handläggningstiden ska bli högst tio dagar vid en förstagångsansökan och högst 20 dagar vid en ansökan om förlängt tillstånd. Det innebär att kötiden minskas från dagen 9–18 månader till omkring fyra veckor.

Teknikföretagens fackliga motparter Sveriges Ingenjörer, Unionen och IF Metall är positiva till den nya modellen för att hantera arbetstillstånden.

– Vi behöver få hit arbetskraft, inte minst ingenjörer, men det är viktigt att de får löner och villkor som är i nivå med de som våra medlemmar har, säger Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer.

Teknikföretagen som har knappt 4000 medlemmar, bland dem flera globala företag som Ericsson, ABB, Scania, Volvo och ÅF, bedömer att upp till 2 000 arbetstillstånd per år kan snabbas upp med certifieringen.

Karin Virgin

 

 

2 KOMMENTARER

  1. ”Vi behöver få hit arbetskraft, inte minst ingenjörer”

    Tidigare i sommras refererade ni SACO som konstaterade att det rådde balans på arbetsmarknaden för ingenjörer. Vilket är det som gäller egentligen?

    • Sacos prognos visar på balans mellan tillgång och efterfrågan på ingenjörer som yrkesgrupp de närmaste fem åren. Det betyder inte att förhållandet ser lika ut inom alla branscher och sektorer. Ingenjörer har många olika inriktningar och erfarenheter och vissa är hett eftertraktade medan andra upplever att konkurrensen om jobben är större. /Redaktionen.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

0
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

1
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.