Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenCivilingenjörens författardebut har väckt kollegornas bokdrömmar

Civilingenjörens författardebut har väckt kollegornas bokdrömmar

Ett äventyr i en magisk värld, en resa i kunskap och vikten av att våga vara annorlunda. Det är huvudingredienserna i civilingenjören Johan Edfeldts debutbok ”Den försvunna färgen”.

Den var Johan Edfeldts mellanstadielärare som väckte intresset för skrivande när han var i 10-årsåldern. Allt sedan dess har drömmen funnits där om att en dag skriva och få en bok publicerad. Det som hjälpt honom att göra verklighet av drömmen är de verktyg han lärt sig i samband med projektledning.

– Eftersom jag har ett heltidsarbete och endast haft tid att skriva kortare stunder har verktygen varit viktiga för att strukturera arbetet med boken och dess innehåll. Jag har jobbat med scopet på ett övergripande plan och powerpoints för att beskriva karaktärerna. Och jag har haft nytta av både gantscheman och excel. Skillnaden är att jag har kunnat vara lite mer flexibel med mina deadlines då detta har varit mitt hobbyprojekt, säger han.

Boken handlar om två barn, Timothy och Anna, som på sommarlovets första dag hamnar i ett äventyr som tar dem till världen Innanför. Boken ger läsaren både spänning och äventyr, men Johan Edfeldt vill också visa hur karaktärerna i boken utvecklas i takt med att de skaffar sig mer kunskap.

Boken tar även upp ämnen som mobbning, impulskontroll och stereotypiska könsroller. Johan Edfeldt poängterar att han tycker att det är viktigt att läsaren får med sig något mer i läsupplevelsen, att de också lär sig något nytt.

– Jag vill ge läsaren både glädje, kunskap och eftertanke. Glädjen i att följa med på ett äventyr till en magisk plats. Kunskap i termer av att introducera olika typer av begrepp och situationer som förklaras av personerna i boken. Och eftertanke så som vikten av vänskap, att livet är svårare i vissa stunder och att det är okej att vara annorlunda.

”Den försvunna färgen” är tänkt att bli första delen i en serie på åtta och redan nu är första utkastet till bok nummer två klart.

– Förhoppningsvis kommer den ut i slutet av nästa år, berättar han.

Johan Edfeldt jobbar till vardags som Director inom Portfolio Management för kemiföretaget Perstorp där han  tillsammans med kollegor utforskar vägar att på bästa sätt välja ut, genomföra och utvärdera olika typer av projekt. Att han även är inne i författarbranschen är något som kollegorna tycker är både roligt och oväntat.

– En del har faktiskt blivit taggade att ta tag i sina egna författardrömmar. Jag har fått många nyfikna frågor om hur jag gått tillväga. Det kan tyckas vara ett långt steg från ingenjör till författare, men jag har många ingenjörskollegor och vänner som är mycket kreativa såväl i sin yrkesroll som på sin fritid.

Anna Nyström

1 KOMMENTAR

  1. Jag blev så glad att ni ville skriva om mig och min bok! Hoppas att jag kan inspirera fler att börja skriva och förverkliga sina författardrömmar!

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Så höjer du en låg ingångslön

0
Fick du inte den ingångslön som du hade hoppats på? Nytt år och äntligen dags för ditt första lönesamtal. Sveriges Ingenjörer ger tips på hur du förbereder dig för att kunna lyfta en låg ingångslön.
Andreas Anderljung och Anna Othén Martinell

Vart tog dina kursare vägen? Här är svaret

0
Vad jobbar ingenjörer med efter studierna? Finns de inom typiska ingenjörsyrken eller jobbar de med något helt annat? Vi bad SCB ta fram vad ingenjörer som gick ut 2009/2010 jobbade med tio år senare. Här är svaret.

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

1
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

5
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

1
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Expertens tips inför löneförhandlingen: ”Var djärv och ta i”

0
Ett nytt jobb innebär även ett guldläge för en högre lön. Så här vässar du dig inför löneförhandlingen.