Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenCivilingenjörens författardebut har väckt kollegornas bokdrömmar

Civilingenjörens författardebut har väckt kollegornas bokdrömmar

Ett äventyr i en magisk värld, en resa i kunskap och vikten av att våga vara annorlunda. Det är huvudingredienserna i civilingenjören Johan Edfeldts debutbok ”Den försvunna färgen”.

Den var Johan Edfeldts mellanstadielärare som väckte intresset för skrivande när han var i 10-årsåldern. Allt sedan dess har drömmen funnits där om att en dag skriva och få en bok publicerad. Det som hjälpt honom att göra verklighet av drömmen är de verktyg han lärt sig i samband med projektledning.

– Eftersom jag har ett heltidsarbete och endast haft tid att skriva kortare stunder har verktygen varit viktiga för att strukturera arbetet med boken och dess innehåll. Jag har jobbat med scopet på ett övergripande plan och powerpoints för att beskriva karaktärerna. Och jag har haft nytta av både gantscheman och excel. Skillnaden är att jag har kunnat vara lite mer flexibel med mina deadlines då detta har varit mitt hobbyprojekt, säger han.

Boken handlar om två barn, Timothy och Anna, som på sommarlovets första dag hamnar i ett äventyr som tar dem till världen Innanför. Boken ger läsaren både spänning och äventyr, men Johan Edfeldt vill också visa hur karaktärerna i boken utvecklas i takt med att de skaffar sig mer kunskap.

Boken tar även upp ämnen som mobbning, impulskontroll och stereotypiska könsroller. Johan Edfeldt poängterar att han tycker att det är viktigt att läsaren får med sig något mer i läsupplevelsen, att de också lär sig något nytt.

– Jag vill ge läsaren både glädje, kunskap och eftertanke. Glädjen i att följa med på ett äventyr till en magisk plats. Kunskap i termer av att introducera olika typer av begrepp och situationer som förklaras av personerna i boken. Och eftertanke så som vikten av vänskap, att livet är svårare i vissa stunder och att det är okej att vara annorlunda.

”Den försvunna färgen” är tänkt att bli första delen i en serie på åtta och redan nu är första utkastet till bok nummer två klart.

– Förhoppningsvis kommer den ut i slutet av nästa år, berättar han.

Johan Edfeldt jobbar till vardags som Director inom Portfolio Management för kemiföretaget Perstorp där han  tillsammans med kollegor utforskar vägar att på bästa sätt välja ut, genomföra och utvärdera olika typer av projekt. Att han även är inne i författarbranschen är något som kollegorna tycker är både roligt och oväntat.

– En del har faktiskt blivit taggade att ta tag i sina egna författardrömmar. Jag har fått många nyfikna frågor om hur jag gått tillväga. Det kan tyckas vara ett långt steg från ingenjör till författare, men jag har många ingenjörskollegor och vänner som är mycket kreativa såväl i sin yrkesroll som på sin fritid.

Anna Nyström

1 KOMMENTAR

  1. Jag blev så glad att ni ville skriva om mig och min bok! Hoppas att jag kan inspirera fler att börja skriva och förverkliga sina författardrömmar!

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Spårar virus via avloppsvattnet

0
Influensa, apkoppor och hepatit, det är inte bara covid-virus som forskarna kan spåra i avloppsvattnet. Bakom analysmetoden står forskare från KTH.

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

1
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?