Allt du behöver veta som doktorand – snart kommer svaren

På webbinariet den 15 oktober har ingenjörer som doktorerar möjlighet att ställa frågor om regler och villkor för doktorander Foto: Getty Images

Som doktorand är det inte alltid glasklart vilka rättigheter och skyldigheter man har. I oktober bjuder Sveriges Ingenjörer in ingenjörer till ett webbinarium där ombudsmannen Friedrich Heger berättar om doktorandernas villkor och svarar på frågor.

Oavsett om doktorander har en tjänst eller ett stipendium kan det vara svårt att förstå exakt vad som gäller, exempelvis i frågor som gäller arbetstid och föräldraledighet.

– Doktorander är ju vanligtvis en slags hybrid mellan att vara anställd och student. Allt fler kommer dessutom från andra länder och kan ha svårt att förstå hur lagar och kollektivavtal fungerar i Sverige. Alla känner inte heller till hur ett fackförbund kan ge råd och stöd, säger Friedrich Heger, ombudsman på Sveriges Ingenjörer.

Den 15 oktober håller han ett webbinarium som vänder sig till ingenjörer som är doktorander och de som funderar på att doktorera. Webbinariet hålls på engelska och Friedrich kommer under 70 minuter att ta upp de viktigaste reglerna som doktorander bör känna till. Därefter blir det frågestund i 20 minuter.

Friedrich Heger, Sveriges Ingenjörer

– Vad är det jag som doktorand ska göra, vad får jag göra och vilka rättigheter och skyldigheter har jag? Vem reglerar min arbetstid? Vad händer med avhandlingsarbetet om jag vill ta föräldraledigt? Det är exempel på frågor som jag kommer att reda ut, säger han.

Vad finns det för fördelar för en doktorand att vara medlem i Sveriges Ingenjörer?
– Under hela doktorandtiden kan man vända sig till förbundet om man har frågor eller om det uppstår problem som rör anställningen. Och efter doktorandtiden kan man fortsätta som medlem vare sig man stannar inom akademin eller börjar arbeta i näringslivet eller i offentlig sektor. Inkomstförsäkringen är också en viktig förmån (villkoret är medlemskap i förbundet 12 månader och förvärvsarbete minst 50 procent under 12 av de senaste 18 månaderna).

Vilket är doktorandernas vanligaste misstag?
– Många, framför allt doktorander från andra länder, vet inte att man också måste vara med i a-kassan för att få arbetslöshetsersättning. Det räcker alltså inte med att vara med i ett fackförbund.

Webbineriet hålls måndagen den 15 oktober klockan 16.00-17.30.
Information om hur man deltar och loggar in finns här.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, kommer starta sitt första civilingenjörsprogram, troligen hösten 2026.  Programmet blir unikt i sitt slag och satsningen ska snabba på omställningen till ett mer hållbart och teknologiskt avancerat jord- och skogsbruk.
Fler artiklar