Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemTeknik & MiljöEntreprenörskapRegeringen ger stöd till "Den första ingenjören"

Regeringen ger stöd till ”Den första ingenjören”

Fram till våren 2017 drev Sveriges Ingenjörer projektet Den första ingenjören i Jönköping. Nu ser regeringen behovet av att sprida modellen till fler regioner och ger Tillväxtverket ett nytt uppdrag och ett anslag på totalt 10 miljoner kronor.

Kan mindre företag utvecklas genom att anställa sin första ingenjör? Svaret är utan tvekan ja. Det visade en studie som Sveriges Ingenjörer beställde redan för drygt tio år sedan. Små och medelstora företag som anställde sin första ingenjör under perioden 1997–2003 ökade sin produktivitet med nästan 300 procent och nettoomsättningen med mer än 500 procent.

Trots att rapporten fick stor uppmärksamhet gick utvecklingen de följande åren åt fel håll och färre småföretag rekryterade sin första ingenjör. I slutet av 2014 tog Sveriges Ingenjörer initiativet till ett pilotprojekt i Jönköpings län och när det avslutades våren 2017 visade utvärderingen att arbetet med att ta fram en metod för att få små företag att utvecklas och växa hade varit framgångsrikt.

Sveriges Ingenjörer vill sprida modellen till fler regioner i landet men för detta krävs finansiering. I somras kunde Region Dalarna, Gävleborg och Värmland med egen finansiering starta ett mindre pilotprojekt med utbildning av processledare. Det stora genombrottet kom mitt i sommaren då ett regeringsbeslut landade på Tillväxtverkets bord.

Annika Jederström, Sveriges Ingenjörer

– Beslutet ändrar och utvidgar Tillväxtverkets uppdrag att stimulera kompetensutveckling och kompetensförsörjning hos små och medelstora företag. Den första ingenjören är ett konkret exempel som tas upp, säger Annika Jederström, projektledare på Sveriges Ingenjörer.

Regeringen skriver i beslutet att ”Det kan gälla validering och strategi för kompetenser men också om ett helt nytt sätt att arbeta, som exempelvis Sveriges Ingenjörers arbete med Den första ingenjören”. Regeringen avsätter två miljoner kronor i år, åtta miljoner kronor nästa år och regioner som vill uppmuntra och hjälpa småföretag att anställa sin första ingenjör kan söka finansiering. Den första ingenjören är alltså ett exempel på initiativ som Tillväxtverket finansierar.

– Det här är ett glädjande besked och det är roligt att regeringen har uppmärksammat projektet och förstår hur ingenjörer kan påverka utvecklingen hos små- och medelstora företag, säger Annika Jederström.

Nu har hon förhoppningar om att modellen ska kunna sjösättas i fler regioner och arbetet under 2,5 år i Jönköping har lagt en viktig grund.

En guide som beskriver processen – från kartläggning av företagets behov till rekrytering och introduktion – finns redan på plats. På projektets hemsida finns stöd och information till både företagare och ingenjörer. Det finns också ett test där ingenjörer kan få svar på om de skulle passa och trivas på ett mindre företag.

– I Jönköping kontaktade vi omkring 200 företag, 30 av dem deltog i projektet och var intresserade av den utveckling som en ingenjör kan bidra till. Tio av dem anställde också sin första ingenjör, säger Annika Jederström.

Karin Virgin

2 KOMMENTARER

  1. Låter som ett bra projekt. 10 miljoner är verkligen inte mycket heller, i jämförelse med många andra statligt finansierade projekt. Skulle nog inte skada att öka budgeten ytterligare, så länge som det finns vettiga planer för hur pengarna ska användas. Håller avslutningsvis med Bertil i att det vore kul om Ingenjören kan följa upp hur pengarna använts och vilka konkreta resultat projektet resulterat i framöver.

  2. Mycket bra projekt – tycker det bör fortsätta i några till län.
    Förmodligen är det mycket viktigare med den första ingenjörer
    för landets framtid än hur många ingenjörer som sitter i riksdagen.

    ser fram mot fler rapporter om hur det går med den första ingenjören
    Bertil Nordqvist

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Social kompetens – ett ”luddigt” uttryck och maktmedel

0
Arbetsgivare ställer ofta krav på social kompetens. Men var menas med det? Uttrycket är otydligt och det tycker Ann J Sandén, som nyligen doktorerat i ämnet, är problematiskt.

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

3
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.