Ingenjörer tar plats i riksdagens mest teknikkopplade utskott

Infrastruktur, bygg, energi
Foto: Getty Images

Efter en del oklarheter om antalet ingenjörer som kommit in i riksdagen, ser det till slut ut att landa i elva stycken. Och nu är det klart i vilka utskott de ska sitta. För många blir det utskott med koppling till teknik.  

Flest ingenjörer sitter i Näringsutskottet som bland annat jobbar med energipolitiken, företagande, patent och statliga företag som LKAB och Vattenfall. Två ingenjörer är ordinarie ledamöter i Näringsutskottet: Lars Hjälmered, M, och Mattias Bäckström Johansson, SD. Ytterligare två ingenjörer är suppleanter: Lorena Delgado Varas, V, och Josef Fransson, SD. (se tabell längre ner)

Riksdagens utskott

Riksdagen har 15 utskott, plus EU-nämnden. Utskotten behandlar ärenden inom sitt sakområde innan de läggs fram för hela riksdagen.

Det utskott som hanterar bland annat byggande är Civilutskottet, och där har riksdagens enda byggnadsingenjör, Emma Hult, MP, en ordinarie plats.

Helena Gellerman, L, som arbetat i fordonsindustrin och senast med självkörande bilar, blir ledamot i Trafikutskottet som hanterar många infrastrukturområden som it och flyg-, väg- och järnvägstrafik.

Som syns i tabellen här nedanför tar fyra ingenjörer plats i Försvarsutskottet (en ordinarie och tre suppleanter). I övrigt finns ingenjörer som ordinarie ledamöter i Kulturutskottet, Justitieutskottet och Utrikesutskottet.

I fyra utskott finns ingen ingenjör varken som ordinarie eller suppleant: Utbildningsutskottet, Arbetsmarknadsutskottet, Skatteutskottet och Socialutskottet.

Här är alla ingenjörer i riksdagen och vilka utskott de sitter i:

Karin Thorsell

Läs också om ingenjörerna i riksdagen och partiernas kommentarer till antalet riksdagsledamöter som är ingenjörer.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

  • Frost

    Goda helger önskar Ingenjören! Vi är tillbaka 7 januari

    Vi på Ingenjören tar helgledigt. Vi är tillbaka den 7 januari. Följ oss gärna på Facebook och LinkedIn där vi lägger ut lästips. Goda helger önskar vi alla läsare! 
  • Så  här mycket kostar det att vara sjuk

    Så här mycket kostar det att vara sjuk

    Om du har en månadslön på 50 000 kronor kostar en sjukvecka drygt 5 000 kronor före skatt. Redan efter två sjukveckor blir lönen lägre om du inte har kollektivavtal. Här kan du se vad korta och längre sjukperioder kostar dig.
  • Ingenjör tar silver i minnes-VM

    Ingenjör tar silver i minnes-VM

    När Minnes-VM arrangerades tidigare i höstas fick en svensk ingenjör kliva upp på prispallen. ”Det är skönt att ha minnesteknik som ett verktyg även i vardagen. Det ger lite extra självförtroende” säger silvermedaljören Sylvain Arvidieu.
  • Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    11 300 respektive 6 900 kronor skiljer det i månaden mellan de som gått det civilingenjörs- eller högskoleingenjörsprogram som ger högst respektive lägst lön.
  • SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, kommer starta sitt första civilingenjörsprogram, troligen hösten 2026.  Programmet blir unikt i sitt slag och satsningen ska snabba på omställningen till ett mer hållbart och teknologiskt avancerat jord- och skogsbruk.
Så  här mycket kostar det att vara sjuk

Så här mycket kostar det att vara sjuk

Om du har en månadslön på 50 000 kronor kostar en sjukvecka drygt 5 000 kronor före skatt. Redan efter två sjukveckor blir lönen lägre om du inte har kollektivavtal. Här kan du se vad korta och längre sjukperioder kostar dig.
Fler artiklar