Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivArbetsmarknadKorttidsarbete kan rädda jobb vid nästa konjunktursvacka

Korttidsarbete kan rädda jobb vid nästa konjunktursvacka

För att kunna konkurrera på samma villkor som industriföretag i Europa behöver industrin i Sverige avtal om korttidsarbete. Det är en slutsats i den rapport som Industrins ekonomiska råd presenterade på måndagen.

Under den senaste finanskrisen hade flera länder i Europa avtal om så kallat korttidsarbete som innebar att anställda sänkte sin arbetstid och företagen kunde minska uppsägningarna. Tre parter – staten, arbetsgivare och arbetstagare – delade på kostnaden. Fördelen var att företag som fick behålla sina medarbetare snabbare kunde accelerera ur startblocken när konjunkturen vände uppåt.

I en ny rapport av Industrins ekonomiska råd har Ola Bergström, professor vid Göteborgs universitet, övervägt Sveriges behov av korttidsarbete. Han pekar på fördelar men också på risken för att modellen bidrar till att skjuta upp nödvändiga strukturomvandlingar. Kostnaderna kan också verka avskräckande. Prislappen för korttidsavtalen i Tyskland under finanskrisen slutade på 10 miljarder Euro. Därför påpekar Ola Bergström att man måste vara försiktig när man utformar en liknande modell i Sverige.

Ola Bergström, Industrins ekonomiska råd

– Det är viktigt att användningen blir kortvarig och att stödet inte används för att lindra företagens ekonomiska kris som beror på strukturella problem. Det kan leda till att nödvändiga strukturförändringar skjuts på framtiden, säger han.

Ola Bergström pekar också på studier som visar att ”det tyska undret” inte enbart kan förklaras av korttidsavtalen.

– En stor andel inhyrd arbetskraft i Tyskland underlättade också industrins behov av snabba neddragningar. Flera länder med korttidsarbete drabbades också av stora budgetunderskott och betydande arbetslöshet. Samtidigt klarade sig flera länder utan korttidsarbete bra.

UTREDNING PÅGÅR

Regeringen tillsatte i början av året en utredning som ska ta fram en modell för korttidsarbete i Sverige. Utredningens slutbetänkande kommer i december 2018. Stödet föreslås träda i kraft den 1 januari 2020.

Industrins ekonomiska råd utses av det partsgemensamma Industrirådet och är en  rådgivande grupp med fyra ekonomer som inte är anställda i arbetstagar- eller arbetsgivarorganisationer.

Trots att bilden inte är entydig menar Ola Bergström att avtal om korttidsarbete är viktigt för Sveriges konkurrenskraft. Tillsammans med omställningsavtalen skulle industrin få stora konkurrensfördelar samtidigt som anställda behåller tryggheten. De svenska omställningsavtalen kallar han för de bästa i världen.

–  I Sverige får 90 procent av de som förlorar sitt jobb ett nytt inom ett år. I Frankrike är motsvarande siffra 30 procent.

Ett korttidsavtal mellan parterna utan statligt stöd tror Ola Bergström är omöjligt eftersom det handlar om så stora kostnader. Det är också med stöd från staten som  korttidsavtalen finansieras i andra länder. Han uppmuntrar därför parterna och regeringen att tillsammans arbeta för att ett system finns på plats innan nästa kris kommer.

Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer, är nöjd både över Ola Bergströms positiva bild av omställningsavtalen och behovet av korttidsavtal.

Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer. Pressbild.

– De kan göra att Sverige ligger i framkant när konjunkturen vänder ner nästa gång.

Samtidigt varnar hon för synen på Sverige som ett land där det går snabbt och är billigt att säga upp anställda. Den uppfattningen kan ha legat bakom Findus beslut att stänga ärtfabriken i Bjuv.

– Att Sverige är snabba på omställningar kan innebära både för- och nackdelar. Vi får inte binda ris kring egen rygg och riskera att tappa arbetstillfällen därför att vi har utvecklat en omställningsmodell som fungerar bättre än i andra länder, säger Camilla Frankelius.

Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?