Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemFackligtLönestatistiken ger kraft till löneförhandlingarna

Lönestatistiken ger kraft till löneförhandlingarna

Hur står sig din lön i förhållande till andras? Trovärdig statistik är ett av de viktigaste verktygen i den kommande löneförhandlingen. Trots det kan det vara svårt att få medlemmarna att svara på löneenkäten. Det vet Robert Johansson, klubbordförande för SSAB EMEA Luleå, som förra året tröttnade på det låga engagemanget för att svara.

Robert Johansson är ordförande för Akademikerföreningen på SSAB EMEA i Luleå. Han har varit fackligt aktiv i 20 år och klubbordförande i cirka 15 år. Han konstaterar att statistiken från löneenkäten som tillgängliggörs via Saco lönesök är hans viktigaste underlag i löneförhandlingarna.

Robert Johansson, ordförande för Akademikerföreningen på SSAB EMEA i Luleå.

– Jag använder den extremt mycket och gör egna analyser av materialet, både för att se hur enskilda individer och vi som klubb ligger till jämfört med andra och för att se andra skillnader utifrån exempelvis ålder, kön, utbildning, befattning, examensår och så vidare.

Men en förutsättning är att så många som möjligt svarar på enkäten. Med ett brett underlag för lönestatistiken blir den ett tyngre argument i förhandlingarna. Är det få som svarat finns alltid risken att motparten ifrågasätter korrektheten.

Robert Johansson konstaterar att det är viktigt att lyfta fram hur statistiken används och prata om det i olika sammanhang. Men det kan trots det vara nödvändigt att påminna medlemmarna när det är dags att svara på enkäten. När han förra året märkte att endast omkring hälften av medlemmarna på företaget hade svarat på enkäten kände han sig därför tvungen att ta i på skarpen.

– Jag skickade ut ett brev till alla där jag förklarade att om de vill att jag ska engagera mig för bra löner och goda villkor så kräver jag också att de svarar på enkäten, berättar han.

Reaktionen på brevet var enbart positiv, och svarsfrekvensen gick direkt upp till 80 procent.

En annan Akademikerförening där medlemmarna är bra på att svara på löneenkäten är på Boliden Mineral Rönnskärsverken. Där låg svarsfrekvensen på 81 procent förra året. Klubbens ordförande Joachim Pettersson är glad över resultatet. Han konstaterar att medlemmarna på Rönnskär brukar vara aktiva i många sammanhang, även om han själv inte hade full koll på svarsfrekvensen på löneenkäten förra året.

Joachim Pettersson, ordförande för Akademikerföreningen på Boliden Mineral Rönnskärsverken.

– Det gläder mig om så är fallet. Då har mina medlemmar förstått vikten av att förbundet har tillgång till ett korrekt faktaunderlag gällande medlemmarnas lön och förmåner.

Han konstaterar att lönestatistiken från löneenkäten generellt sett har ett gott rykte och att ”båda sidor av bordet” uppfattar statistiken som träffsäker, att den avspeglar hur det faktiskt ser ut. Och att den är ovärderlig när det kommer till lönediskussioner.

– Lönestatistiken visar verkligheten som motparten måste förhålla sig till vare sig motparten gillar det eller inte. Statistiken är en hävstång att hämta kraft ifrån när lönedelegationen gör sina analyser och bygger upp argumentationen, berättar han.

Även på individuell basis är lönestatistiken mycket viktig eftersom medlemmar kan se hur de ligger till jämfört med andra – i företaget, branschen, regionen, riket eller befattningsgruppen. Den är även värdefull för de akademiker som söker nytt arbete.

Joachim Pettersons konstaterar att löneenkäten dessutom ger ett faktaunderlag som visar vad arbetsgivaren bevisligen premierar, vilket är ett bra verktyg för att stärka sin egen utveckling.

– Mitt tips till andra akademikerklubbar är att ständigt prata om lönens betydelse för goda arbetsinsatser. Se till att framhålla att prestationsutveckling, kompetensutveckling och akademikernas bidrag till företagets utveckling ska gå hand i hand med akademikernas individuella löneutveckling, poängterar han.

Årets löneenkät har precis publicerats och du hittar den här.

Anna Nyström

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Så höjer du en låg ingångslön

0
Fick du inte den ingångslön som du hade hoppats på? Nytt år och äntligen dags för ditt första lönesamtal. Sveriges Ingenjörer ger tips på hur du förbereder dig för att kunna lyfta en låg ingångslön.
Andreas Anderljung och Anna Othén Martinell

Vart tog dina kursare vägen? Här är svaret

0
Vad jobbar ingenjörer med efter studierna? Finns de inom typiska ingenjörsyrken eller jobbar de med något helt annat? Vi bad SCB ta fram vad ingenjörer som gick ut 2009/2010 jobbade med tio år senare. Här är svaret.

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

1
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

5
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

1
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Expertens tips inför löneförhandlingen: ”Var djärv och ta i”

0
Ett nytt jobb innebär även ett guldläge för en högre lön. Så här vässar du dig inför löneförhandlingen.