”De vill sälja sina egna arbetare som billig arbetskraft”

Europakarta
Foto: Getty images

Polen och Ungern vill inte alls se bättre villkor för sina medborgare när de jobbar i andra EU-länder. Nu går de två länderna till EU-domstolen för att få Utstationeringsdirektivet upphävt. ”De vill sälja sina egna arbetare som billig arbetskraft”, menar Europafacket.

I somras antog EU-parlamentet och medlemsländerna det så kallade Utstationeringsdirektivet. Det gäller för EU-medborgare som tillfälligt jobbar i ett annat EU-land och innebär att de ska få villkor som är likvärdiga med de som landets egna medborgare har.

Men den här förbättringen för dem som reser ut är något som bland annat Polens och Ungerns regeringar har varit kritiska till. De tycker att det är protektionism från de rikare EU-länderna – ett sätt att stänga utländsk arbetskraft ute.

Europafacket Etuc (The European Trade Union Confederation), där Sveriges Ingenjörer är medlem genom Saco, fördömer nu Polens och Ungerns agerande och säger att man inte kommer att ge sig förrän det här fallet läggs ner.

– Det här direktivet har röstats igenom på ett fullt legitimt sätt. Det här är ren politisk hämnd för ett beslut de inte gillar, säger Liina Carr, som är en av talespersonerna för Etuc.

Men hon menar att det är ännu värre att länderna vill sälja sina arbetare som billig arbetskraft.

– Varför polsk eller ungersk arbetskraft förtjänar mindre betalt övergår mitt förstånd. Med samma logik vill de här länderna att arbetsgivare i deras eget land ska underminera lönerna genom att ta in arbetskraft från ännu fattigare EU-länder. Det är absurt och självdestruktivt. Det skulle skapa mer fattigdom, migration och brain-drain.

Sveriges Ingenjörers internationella sekreterare Jenny Grensman är inne på samma spår:

– Att anställda som arbetar i ett annat EU-land ska ha samma villkor som det landets egna invånare skulle ha fått är väldigt grundläggande för att hindra social dumpning. Det blir litet konstigt också när demokratiskt fattade beslut inom EU ska dras inför domstol av dem som varit med och fattat dem men inte fått gehör av de andra medlemsländerna.

6 kommentarer

  • Laszlo Csiki

    Men hur fungerar… om jag får 10 000 kr hemma… och för samma jobb i Ungern får 3000 kr.??????

    05 november 2018
    • Karin Thorsell

      Hej Laszlo, Utstationeringsdirektivet handlar bara om miniminivå. Så om du i ditt exempel skulle erbjudas 2000 kr i Ungern eller 9000 kr i Sverige, så kan du få stöd i direktivet att höja till 3 000 respektive 10 000. Om du däremot har 10 000 i Sverige och erbjuds att jobba i Ungern för 3000 kr, så är det ju ditt val om du vill ta det erbjudandet eller om du kräver 10 000 för att ta jobbet. Det är inget som omfattas av direktivet. /Karin Thorsell, redaktionen

      06 november 2018
  • Calle Fridén

    Bra!!! Vi pratar alldeles för lite om villkoren för de utstationerade, och de flesta vet säkert inte hur deras regeringar agerar.

    05 november 2018
    • Dennis Nilsson

      Bra belyst det är syniskt av länder som använder sig av socialdmpning mot sina medborgare som konkurrens medel,det kan aldrig vara särskilt utvecklande för ett samhälle och omvärld.
      Enda sättet att bryta trenden för dessa destruktiva tankesätt är att jobba vidare med solidaritet ,respekt och kunskaps höjande åtgärder kunskap och utbildning är inte tungt att bära.
      Tillsammans skapar man en bättre framtid för varandra på lika villkor.

      06 november 2018
      • Sura Ingenjören

        Får vi sa samma granskning av villkoren för arbetskraftsinvandrade ingenjörer och programmerare från utanför EES?

        06 november 2018

Lämna en kommentar

Senaste nytt

  • Frost

    Goda helger önskar Ingenjören! Vi är tillbaka 7 januari

    Vi på Ingenjören tar helgledigt. Vi är tillbaka den 7 januari. Följ oss gärna på Facebook och LinkedIn där vi lägger ut lästips. Goda helger önskar vi alla läsare! 
  • Så  här mycket kostar det att vara sjuk

    Så här mycket kostar det att vara sjuk

    Om du har en månadslön på 50 000 kronor kostar en sjukvecka drygt 5 000 kronor före skatt. Redan efter två sjukveckor blir lönen lägre om du inte har kollektivavtal. Här kan du se vad korta och längre sjukperioder kostar dig.
  • Ingenjör tar silver i minnes-VM

    Ingenjör tar silver i minnes-VM

    När Minnes-VM arrangerades tidigare i höstas fick en svensk ingenjör kliva upp på prispallen. ”Det är skönt att ha minnesteknik som ett verktyg även i vardagen. Det ger lite extra självförtroende” säger silvermedaljören Sylvain Arvidieu.
  • Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    11 300 respektive 6 900 kronor skiljer det i månaden mellan de som gått det civilingenjörs- eller högskoleingenjörsprogram som ger högst respektive lägst lön.
  • SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, kommer starta sitt första civilingenjörsprogram, troligen hösten 2026.  Programmet blir unikt i sitt slag och satsningen ska snabba på omställningen till ett mer hållbart och teknologiskt avancerat jord- och skogsbruk.